Zobrazit přihlášovací formulář

Test dětských přísad do koupele: Hrozí alergie i úraz

  • Publikováno:
Test dětských přísad do koupele: Hrozí alergie i úraz

Cachtání ve vaně děti milují. I proto se výrobci předhánějí v nabídce koupelových produktů, které obyčejnou koupel promění v obrovskou zábavu. Jsou ale tyto výrobky vůbec pro dětskou pokožku vhodné? Výsledky testu vás nejspíš překvapí.

Prášek, který z vody v mžiku udělá zelený sliz nebo bublající „lávu“, kapsle, které vytvoří záplavu barevné pěny, oleje plné třpytek… Výběr koupelových přísad pro děti je stále širší. Čím šílenější reakce s vodou, tím větší úspěch. A samozřejmě i větší množství chemických přísad a barviv. Proto spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 12 dětských koupelových přísad a výsledky nejsou příliš potěšující. Kromě odborníků se do testu zapojili i rodiče, kteří se svými dětmi vyzkoušeli jednotlivé výrobky na vlastní kůži. Jejich poznatky se však do konečného hodnocení nepromítly.Seznam testovaných produktů naleznete na stránkách dTestu.

Pozor na alergické reakce

Složení přípravků a jejich vliv na dětskou pokožku byly jedním z velmi důležitých parametrů. Největší rizika hrozí u nejmenších dětí do tří let, obezřetnost je ale nutná i u těch starších. Dětská pokožka je totiž třikrát slabší a má vyšší schopnost vstřebávat různé látky.Kvůli tomu je také více náchylná na negativní působení chemických, fyzikálních i mikrobiálních vlivů z prostředí, má také větší sklony k vysušení a reaguje podrážděním i na látky, které pokožka dospělého snáší velmi dobře.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o produkty primárně určené dětem, předpokládá se, že by neměly obsahovat žádné potenciálně rizikové či nežádoucí látky. Někde však byla ze složení uvedeného na etiketách zřejmá přítomnost různých alergenů nebo azobarviv,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Výsledky jsou šokující. Azobarviva se vyskytovala téměř ve všech testovaných produktech. Kombinaci alergenů a azobarviv pak u dvou výrobků z deseti.

„Matoucí pro spotřebitele může být to, že některá azobarviva jsou registrovaná jako potravinářská barviva, což může evokovat jejich neškodnost. Z výzkumů však vyplývá, že některá z nich mohou vyvolávat alergické reakce. Do těla se vstřebávají skrze pokožku, proto doporučujeme vyhnout se výrobkům, které je obsahují,“ vysvětluje Hoffmannová. Nevyhovující byly také výrobky s obsahem nežádoucích polykarboxylátů nebo polyakrylátů, což jsou všechny slizy.

Bezpečnost především

I když výrobci na etiketách upozorňují na nebezpečí uklouznutí a tím pádem i nutnost trvalého dohledu ze strany dospělých, většinou se děti koupelovým radovánkám oddávají bez dozoru. V případě použití těchto přísad je ale opatrnost a přítomnost někoho z rodiny skutečně na místě. dTest zjistil, že riziko uklouznutí je nejvyšší u všech pěti testovaných slizových přípravků, které si v této kategorii odnesly čtyři dostatečné a jedno nedostatečné hodnocení. Během jejich testování měli i dospělí co dělat, aby neuklouzli.

Další část testování se zaměřila na to, jakou spoušť mohou tyto produkty v koupelně způsobit a jak snadno jdou odstranit z vany, dlaždiček a dalších koupelnových povrchů. Problém se vyskytnul pouze u spár na bázi cementu, který některé produkty obarvily. U samotných dlaždic ani silikonových spár potíže nebyly.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie