Zobrazit přihlášovací formulář

5 příznaků neplodnosti, které byste nikdy neměli ignorovat

  • Publikováno:
5 příznaků neplodnosti, které byste nikdy neměli ignorovat

Problémy s otěhotněním trápí stále více párů. Obecně platí, že pokud je vám méně než 35 let, máte na pokusy celý rok, než navštívíte specialistu na plodnost. Jestli se ale potýkáte s některým z níže uvedených příznaků, rozhodně tak dlouho nečekejte a k lékaři zamiřte hned.

Absence menstruace

Hormonální antikoncepce se stala přirozenou součástí života velké části žen. Pokud ale začnete přemýšlet o otěhotnění a rozhodnete se pilulky vysadit, může se stát, že váš cyklus bude nějakou dobu rozhozený. Může se dokonce stát, že nebudete menstruovat vůbec. Obvykle se vše srovná během dvou až tří měsíců, pokud ale problémy přetrvávají, rozhodně navštivte svého gynekologa.

Nepravidelná menstruace

Délka normálního cyklu by se měla pohybovat v rozpětí 23 až 35 dní, standardní délka je 28 dní, které se začínají počítat prvním dnem krvácení. Pokud vás ale dlouhodobě trápí nepravidelná menstruace, ať už v delším či kratším cyklu, budete mít nejspíš také problémy s ovulací, což samozřejmě způsobí, že početí může být velmi náročné až nemožné. Důvodů může být celá řada, od syndromu polycystických vaječníků, přes poruchy štítné žlázy, až po rakovinu vaječníků či děložního čípku v tom krajním případě. Nepravidelnost cyklů může být ale také způsobena endometriózou nebo časným selháním vaječníků. Pokud vás tedy tento problém trápí, určitě s návštěvou lékaře neváhejte.

Krvácení mezi menstruacemi

Obecně platí, že krvácení by se u zdravé ženy nemělo objevit mimo její dny. Pokud tedy nejde jen o rozhozený menstruační cyklus, za kterým může stát nadměrný stres, vyčerpání nebo i cestování. Opakuje-li se ale krvácení mimo cyklus častěji, ať už mezi cykly nebo třeba po pohlavním styku, rozhodně navštivte lékaře. Většinou není čeho se obávat, na vině mohou být polypy, děložní myom nebo třeba změny na děložním čípku. Může být ale i varovným příznakem nádoru, a to jak zhoubného, tak nezhoubného.

Velmi silná menstruace

Pokud při cyklu potřebujete několikrát za sebou každou hodinu vyměnit vložku či tampón, protože protékají, nebo se v menstruační krvi objevují nezvykle velké krevní sraženiny, které vypadají jako nevzhledné černé cucky, či krvácíte déle než sedm dní, máte problém se skutečně velmi silnou menstruací. Ta může být například příznakem děložních myomů, které se dají obvykle snadno odstranit, a to dokonce jen pomocí hormonální léčby. Jednat se ale může také o adenomyéozu, stav. Kdy se vnitřní výstelka dělohy přesune do svalové stěny dělohy. Důvodem ale může být i hormonální nerovnováha.

Pánevní bolest

Pokud trpíte na skutečně silné bolesti, ať už při menstruaci, mezi cykly nebo třeba po sexu, může se jednat o endometriózu, která je nejčastějším gynekologickým onemocněním žen v reprodukčním věku. Trpí jí až 10 % z nich. Buňky děložní sliznice se při ní nacházejí i mimo dělohu, například ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní. V době menstruace pak dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. A právě tyto tkáňové změny jsou jednou z nejčastějších příčin ženské neplodnosti. Řešením je hormonální léčba nebo operativní zákrok.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie