Zobrazit přihlášovací formulář

Zavřené školy ano, karanténa ne. Mohou děti ven?

  • Publikováno:
Zavřené školy ano, karanténa ne. Mohou děti ven?

Zavření škol od základních přes střední až po vysoké neznamená, že děti jsou v karanténě. Samozřejmě, s výjimkou těch, které se teď o víkendu s rodiči vrátily z prázdnin v Itálii, těch se týkají přísnější opatření. Co všechno mohou dělat děti, které nemohou do školy?

Zatím není známo, jak dlouho se školy neotevřou – ale vzhledem k inkubační době nemoci to zřejmě nebude dříve než za dva týdny. K zavřeným školám, od základních přes střední a vyšší odborné až po vysoké, postupně přibývají i některé mateřské školy. Ty sice stát nezavřel plošně, ale zřizovatel se může rozhodnout ke stejnému kroku.

Ruší se i plesy a různé další školní aktivity. Jak to bude například s maturitami, přípravou na ně či přijímačkami, se zatím veřejně neřešilo.

 

Ani družiny, ani kroužky

Na rozdíl například ode dnů ředitelského volna se nedá čekat, že by školy otevřely například družiny, pak by totiž opatření nařízení vládou nemělo smysl. Naopak je nutné počítat s tím, že se nebudou konat ani kroužky a další aktivity. Vládní nařízení se automaticky týká i základních uměleckých škol.

Také například skautská organizace už od zítřka rovněž oznámila přerušení činnosti, nekonají se tak ani schůzky, ani výpravy a podobně. Na webových stránkách domů dětí a různých volnočasových aktivit přibývá oznámení, že od zítřka se až do odvolání nekonají, mnohé posílají rovněž upozornění mailem.

Naopak, naše redakce narazila na nabídku, že někde budou naopak pořádat akce pro děti, které nemohou do škol, ale to se rozhodně nedá doporučit.

 

Ven, ano, ale…

Je jasné, že udržet děti jen doma, bude náročné a není to vyloženě nutné. Děti, které nejsou v karanténě, mohou chodit ven, ale lepší je, když s nimi vyrazíte někam do přírody, nebo alespoň do parku, mimo místa, kde se schází více lidí. Čím menší skupinka vás bude, tím lépe. Nové údaje ukazují, že virus se šíří nikoli do dvou metrů kolem nakaženého, ale že rizikové jsou až čtyři metry.

Výlet do nákupního centra nebude to pravé, i když riziko nákazy zde by mělo být menší než například v narvaném kinosále. Každopádně, kina i divadla jsou zavřená.

Starším potomkům zkuste rozmluvit třeba vysedávání po kavárnách, nebo ponocování, které způsobí, že budou unavení a tak méně odolní i vůči nákazám. Vysvětlete jim, že ačkoli pro ně samotné nemusí koronavirus představovat velké riziko, ohrozili by zavlečením nákazy starší příbuzné.

Děti, kterou jsou v karanténě, by neměly, stejně jako jejich rodiče, chodit nikam.

Jak to s dětmi doma zvládáte? Baví vás společná domácí výuka? Pojďte o tom diskutovat tady!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie