Zobrazit přihlášovací formulář

Uvěznil vás koronavirus doma s dětmi? Pusťte se do pečení perníčků

  • Publikováno:
Uvěznil vás koronavirus doma s dětmi? Pusťte se do pečení perníčků

Školy jsou zavřené, venku prší a děti se nudí doma. A na vás je vymyslet aktivity, které je zabaví. Nenechte je trávit všechen čas na mobilu, u televize nebo hrát celý den počítačové hry. Zabavit se spolu můžete třeba pečením roztomilých perníčků s velikonočními motivy.

Svátky jara jsou tu už za měsíc, pomalu se tak na ně můžete začít připravovat. Ať už výrobou velikonoční výzdoby nebo třeba pečením perníčků, které se budou krásně vyjímat třeba v misce na stole, zabalené do malých celofánových sáčků ale skvěle poslouží i jako výslužka pro koledníky.

Zapojit do přípravy těsta, vykrajování i následného zdobení můžete samozřejmě i děti, které to baví. Mohou třeba odvažovat suroviny, míchat těsto a podobně. Navíc je společné pečení skvělou příležitostí k prohloubení společných rodinných vztahů, zdobení zase podporuje kreativitu, která je, jak známo, pokládána za jednu z vůbec nejcennějších osobnostních vlastností.

Recept na vynikající velikonoční perníčky

Suroviny:

  • 140 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce medu
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • citronová poleva nebo královská glazura

Postup:

1. V misce rozpusťte tuk s medem, přimíchejte celá vajíčka, a nakonec sypké ingredience. Perníčky z tohoto těsta jsou světlé, pokud byste je ale chtěli mít o něco tmavší, stačí přidat lžíci kakaa. Hotové těsto pak nechte několik hodin odležet.

2. Z odleželého těsta společně vyválejte 3–5 mm silný plát a pomocí vykrajovátek vykrajujte perníčky ve tvaru kuřátek, králíčků, kytiček, mrkviček a dalších jarních motivů. Můžete přihodit i další tvary, které se budou dětem líbit.

3. Vykrájené perníčky dejte péct do předehřáté trouby na 170°C dokud nebudou mírně růžové.

4. Pro dosažení lesklého povrchu potřete ještě horké perníčky rozšlehaným vajíčkem.

5. Teď přichází na řadu ta nejzábavnější část, kterou je zdobení. Můžete připravit pár vlastnoručních předloh nebo si najít online ukázku zdobení, ale také můžete dát dětem úplnou volnost a nechat je popustit uzdu fantazie.

6. Perníčky zdobte buď cukrovou polevou z bílků, nebo královskou glazurou. Pro dosažení veselých velikonočních perníčků si polevu či královskou glazuru rozdělte na několik částí a do každé zašlehejte jinou gelovou potravinářskou barvu. Skvěle bude vypadat zářivě žlutá, zelená, oranžová, růžová, nezapomeňte si ale nechat i jednu dávku čistě bílou na zajíčka a dozdobení zbylých perníčků.

Náš tip:

Na zdobení si pořiďte královskou glazuru, což je hotová poleva, která se jen vyšlehá s troškou vody a je tak jednoduchou alternativou, kterou děti zvládnou připravit úplně samy. Glazura po zaschnutí zcela vytvrdne, je proto vhodná na zdobení perníčků a sušenek, ale i dortů. Královskou glazuru FunCakes pořídíte například na e-shopu Dortisimo.cz za 89 Kč. Na vykrajování se vám budou hodit vykrajovátka s velikonočními motivy jako je zajíček, slepička, kuřátko, ovečka, kraslice, motýlek a další. Sadu 8 kusů pořídíte například na e-shopu eshop.tescoma.cz za 129 Kč. A aby šly upečené perníčky dobře sundat z plechu, oceníte silikonovou podložku na pečení. Krásnou růžovou o velikosti 40x30 cm pořídíte například na ikea.cz pod názvem MÖNSTRAD za 99 Kč.

Jak to s dětmi doma zvládáte? Užíváte si mimořádný čas, který s nimi máte navíc? Pojďte o tom diskutovat tady!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie