Zobrazit přihlášovací formulář

Betonové kraslice: Vyrobte si originální velikonoční dekoraci

  • Publikováno:
Betonové kraslice: Vyrobte si originální velikonoční dekoraci

Svátky jara jsou za dveřmi a tak je nejvyšší čas na výrobu nějaké netradiční velikonoční dekorace. Letos můžete vsadit třeba na betonové kraslice, které se hned tak nerozbijí. Přinášíme vám návod krok za krokem, takže odhoďte obavy a pusťte se do toho, vždyť nejhezčí dekorace jsou právě ty vlastnoručně vyrobené.

 

Zapomeňte aspoň na chvilku na všechen ten stres a starosti způsobené současnou mimořádnou situací a vneste trochu té jarní sváteční atmosféry i do vašeho bytu. Pokud nechcete zaplavit domácnost tuctovými výrobky z Číny a dáváte přednost originální výzdobě, přinášíme vám inspiraci, jak si vyrobit vlastní netradiční velikonoční dekoraci, kterou můžete naaranžovat do květináče s osením nebo do misky na stůl. A do výroby zapojte i děti, které se teď doma nudí a vymýšlejí různá alotria. Užijí si jak práci s betonem, tak i následné zdobení, při němž mohou popustit uzdu své fantazii.

Návod na originální kraslice z betonu

Budete potřebovat:

  • hobby beton (najdete ve vybraných hobby e-shopech)

  • nádobu na rozmíchání betonu 

  • větší igelit (zakrývací folii na malování, starý PVC ubrus, případně noviny či letáky)

  • vyfouknutá a vymytá vajíčka

  • pytlík nebo zdobicí sáček + kelímek na odložení

  • plato od vajíček

  • balakryl UNI + malý štětec na zdobení

  • špejle

  • vodu

Jak na to:

1. Najděte si nějaké volné místo, nejlépe na balkoně nebo třeba v dílně, zakryjte ho velkým igelitem, případně novinami. V připravené nádobě si rozmíchejte hobby beton. Postupujte tak, že nejdřív do nádoby nasypete beton a do něj postupně přilévejte vodu. Hmota by měla mít konzistence jako hustší bramborová kaše. Beton by měl držet svůj tvar, ale když s ním trochu zaklepete, měl by se pomalu roztéct do stran.

 

2. Připravte si vyfouknutá a vymytá vajíčka. Nezapomeňte, že otvor jeden otvor musí být o něco větší, než obvykle, abyste do něj mohli vložit ustřižený roh sáčku. Zdobicí sáček vložte do kelímku, okraje přetáhněte přes jeho vrchní část a sáček naplňte pomocí lžičky betonem. Následně ho oviňte kolem ruky tak, aby vám v něm zůstal jen beton a žádný vzduch.

 

3. Roh sáčku zasuňte do vyfouknutého vajíčka a začněte ze sáčku opatrně pozvolna vytlačovat betonovou směs, s níž naplňte skořápky zevnitř až po jejich okraj. Když náhodou přelijete, nadbytečný beton setřete papírovým ubrouskem. Aby nebyla výsledná vajíčka samá díra, jemně a opakovaně s nimi v dlaních zatřepejte a poklepte o podložku, čímž dostanete přebytečný vzduch z betonové směsi ven. Naplněná vajíčka opatrně odkládejte do plata otvorem nahoru. Tímto způsobem naplňte všechna připravená vajíčka. Pokud obsah sáčku začne tuhnout, zamíchejte ho špejlí.

 

4. Naplněná vajíčka nechte v platu alespoň den odpočívat, aby beton dobře zatuhl. Pak skořápku z vajíček opatrně oloupejte. Betonové kraslice pak nechte ještě pár dní odpočívat, aby měl beton šanci dobře vyschnout.

 

5. Nyní vás už čeká to nejlepší, a to je samotné zdobení kraslic. Použít můžete v podstatě jakékoliv barvy. Dobře se pracuje například s vodouředitelným Balakrylem UNI, který se pro podobné DIY projekty skvěle hodí hned z několika důvodů. Je bez zápachu, takže s ním můžete tvořit i doma za plného provozu, navíc je atestovaný i pro styk s potravinami a na dětské hračky, proto se nemusíte bát nechávat vaše kreativní výtvory v dosahu dětí a domácích mazlíčků.

 

NÁŠ TIP

Při malování betonových kraslic využijte i tabulovou barvu. Nejen děti pak na ně mohou psát a malovat křídami.

 

 

Další betonovou inspiraci najdete na: www.facebook.com/zalitobetonem/ .

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie