Zobrazit přihlášovací formulář

Koronavirus: Vláda schválila vyšší ošetřovné. Kdo má nárok a od kdy

  • Publikováno:
Koronavirus: Vláda schválila vyšší ošetřovné. Kdo má nárok a od kdy

Rodiče, kteří museli kvůli zavřeným školám zůstat s dětmi na ošetřovačce, se mohou radovat. Poslanci dnes večer jednohlasně po několikahodinové diskuzi schválili zvýšení z 60 na 80 procent vyměřovacího základu, a to zpětně od 1. dubna.

O podporu mohou zažádat zaměstnaní rodiče dětí do třinácti let. Vyplácena bude nejpozději do konce června. Podmínkou však je, že děti nesmí začít navštěvovat školu. Školáci z 1. stupně základních škol totiž mohou začít od pondělí 25. května začít dobrovolně navštěvovat výuku.

Dobrá zpráva pro lidi pracující na DPP a DPČ

Nově navíc budou mít na ošetřovné nárok i lidé pracující na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Těm stát vyplatí za období od uzavření škol do konce března ošetřovné 60 procent denního vyměřovacího základu, od dubna pak 80 procent. V obou případech je ale podmínkou, že z těchto dohod bylo v minulosti odváděno nemocenské pojištění.

U OSVČ zatím částka zůstává

Rodičů, kteří před vyhlášením nouzového stavu podnikali a kvůli uzavření škol museli s dětmi zůstat doma, se dnešní projednávání o navýšení bohužel netýkalo. Vicepremiér Karel Havlíček ale všechny ujistil, že vláda toto navýšení připravuje. V jaké podobě to však bude, musí teprve projednat.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie