Zobrazit přihlášovací formulář

Zubní kartáček pro děti – jaký model vybrat?

  • Publikováno:
Zubní kartáček pro děti – jaký model vybrat?

Správná ústní hygiena pomáhá dětem udržovat silné a zdravé zuby. Pravidelné každodenní čištění mléčných zubů ihned po jejich prořezání zajišťuje základní ochranu před vznikem a rozšířením zubního kazu, který je jedním z nejvážnějších onemocnění ústní dutiny u dětí ve věku do 7 let. Jak správná ústní hygiena dětí vypadá? Jak děti motivovat k tomu, aby se staraly o své zuby? Jak si vybrat ten nejlepší zubní kartáček?

 

Správná ústní hygiena dětí

Dětem začínají vypadávat mléčné zuby okolo 6. roku. Mléčné zuby pak postupně nahrazují zuby trvalé, což je proces, který většinou končí okolo věku 9 až 12 let (špičáky a stoličky). Pokud si dítě osvojí návyk čištění zubů alespoň dvakrát denně (ráno a večer), sníží se tím riziko vzniku zubního kazu, což je nejčastější problém ústní dutiny dětí ve věku do 7 let.

Důležité je naučit se starat o zuby dítěte už od prvních chvil jeho života a vytvořit z toho pravidelný návyk. Platí to opravdu i pro ty nejmenší děti, protože se jim mohou na zoubcích tvořit bílé skvrny a kazy z večerního pití mléka z lahve.

Rodiče by se měli postarat o to, aby si děti tento návyk vytvořily, což jim v budoucnu vybuduje pozitivní přístup k ústní hygieně. Děti by si měly spojovat čištění zubů s něčím pěkným, takže je důležité, aby si na tuto každodenní rutinu zvykly od raného věku. Bezzubé dásně dětí se čistí pomocí vatového tamponu ještě před tím, než se prořežou první zuby. V dalších fázích čištění zubů budete pro domácí ústní hygienu potřebovat barevné doplňky, jako jsou zubní kartáčky určené pro děti, ochucené fluoridové zubní pasty nebo elektrické zubní kartáčky.

Jedním z kroků k vybudování povědomí o ústní hygieně jsou pravidelné návštěvy zubního lékaře. Kdy bychom k němu měli jít poprvé? Zubního lékaře můžete navštívit už když vybíráte normální zubní kartáček pro své 6 až 12měsíční dítě, které si tak na vyšetření u zubního lékaře zvykne.

Zubní lékař nebo zubní hygienista vám může nejen pomoci vybrat nástroje ústní hygieny, ale také vám ukáže, jak zuby správně čistit konkrétním modelem. V zubních ordinacích pro děti jsou malí pacienti často odměňováni za dobré chování – dostávají například samolepky nebo malé figurky ve tvaru zubů či figurky postav z oblíbených pohádek, aby si návštěvu u zubního lékaře nespojovaly s něčím nepříjemným.

 

Jak mám pro své dítě vybrat ten správný zubní kartáček?

Jak se správně starat o dětské zuby? To je úkol každého rodiče, který by měl každý den nejprve šetrně otírat dásně pomocí vatového tamponu, silikonového zubního kartáčku nebo speciálního návleku na prst a poté, jakmile se prořežou první zoubky, vybrat zubní kartáček s malou hlavou a měkkými vlákny vhodný pro daný věk dítěte. Dásně by se měly dítěti šetrně masírovat více méně do 6 měsíců věku, kdy se začínají prořezávat první zoubky. Stačí si pouze důkladně umýt ruce, připravit šálek s vlažným heřmánkovým čajem a malý vatový tamponek. Tamponek namočte do čaje a jemně ho přitiskněte dítěti k dásním. Jakmile se prořežou první zoubky (řezáky), měli byste začít používat až do dvou let věku dítěte měkký zubní kartáček. Jeho rukojeť by měla být pohodlná pro rodiče, protože právě oni budou dětem první roky zuby čistit.

Zubní kartáček pro malé děti starší než 2 roky by měl být vyroben z umělé hmoty a měl by mít malou kulatou hlavu vhodnou pro danou velikost dětské ústní dutiny. Především by však měl mít pohodlnou rukojeť, která se hodí pro malé dětské ruce. Na trhu existují speciální gumové i silikonové, manuální i elektrické zubní kartáčky pro děti. Opravdu stojí za to koupit malému dítěti elektrický zubní kartáček? Ano, je to dobré řešení, protože tento kartáček pomůže dítěti čistit si zuby důkladně. Měli bychom ale pamatovat, že elektrický zubní kartáček se doporučuje pro děti, které už dosáhly věku 3 let. Menší děti by se měly naučit starat o své zuby samy a naučit se správné koordinaci pohybu ruky.

 

Jak zubní kartáček správně používat?

Měli byste čistit tzv. Fonesovou technikou (také známou jako krouživá technika): čistíme vnější a vnitřní plochy zubů krouživými pohyby. Na žvýkací plochy používáme horizontální pohyb a na jazyk a patro stírací pohyby. Správně používaný zubní kartáček nám umožní precizně odstranit zubní plak a zbytky jídla a také jemnou masáží pečovat o dásně.

Měli bychom pamatovat, že po čištění zubů by dítě už nemělo jíst nebo pít (jedinou výjimkou je minerální voda), protože ve spánku se snižuje produkce slin a cukr ze slazeného čaje nebo ovocného nápoje způsobuje rychlejší vznik zubního kazu. Zubní lékaři doporučují významně omezit konzumaci cukrů, nezobat mezi jídly a dodržovat mezi jednotlivými jídly adekvátní pauzy.

Nejlepší elektrické zubní kartáčky pro děti

Zubní kartáček pro školáky (od 7 let věku) se nijak zvlášť neliší od toho pro menší děti: má menší hlavu, je vhodný pro ústní dutinu dětí tohoto věku a má měkká vlákna, která nepoškozují citlivé dásně. V tomto věku je čas začít dítě postupně přivykat jiné technice čištění, která by se měla především zaměřovat na odstraňování zbytků jídla. Rotační a stírací pohyby by se měly soustředit na všechny povrchy zubů. Horizontální pohyby by měly cílit na žvýkací plochy.

V tomto věku můžete dítěti představit pokročilejší doplňky pro čištění zubů: ústní vodu, čistič jazyka, zubní nit a také elektrický zubní kartáček. A co ústní sprcha? Jak uvádějí autoři studie Doporučení pro děti a mladistvé v oblasti ústní hygieny (Hygiene recommendations for children and young people, regarding oral cavity), „ústní sprcha se doporučuje postiženým dětem nebo těm, kdo v daném věku nemohou používat zubní kartáček kvůli riziku zvýšené krvácivosti dásní nebo bolesti při čištění.“

Pokud je ale dítě umíněné a nedokáže si čistit zuby alespoň po dobu doporučovaných 2 minut, můžete sáhnout po elektrickém zubním kartáčku. Na trhu jsou k dispozici speciální elektrické zubní kartáčky pro děti s vestavěným časovačem, který odpočítává čas strávený čištěním dané zóny ústní dutiny. Zubní kartáčky Oral-B mají malou kulatou hlavu, speciálně uzpůsobenou potřebám dětí, a také umí používat aplikaci pro chytrý telefon. Představují velmi dobrý příklad tohoto typu produktů, které vám pomohou děti motivovat a sledovat, jak dlouho si čistí zuby:

– „S aplikací Disney Magic Timer si 90 % dětí čistí zuby déle. Při čištění zubů děti odemykají nové postavičky a získávají atraktivní samolepky,“ jak můžeme číst v materiálech výrobce.

Děti milují pohádky a barevné přístroje. Elektrické zubní kartáčky Oral-B jsou navíc vyvinuty tak, aby vám usnadnily kontrolu nad dobou potřebnou k odstranění zubního plaku. Zubní kartáček funguje na jedno nabití dokonce až osm dní a odpočítává přesně dvouminutovou dobu čištění. Kromě toho, že aplikace děti odmění samolepkami nebo novými postavičkami, umožňuje také sledovat čištění ústní dutiny v kalendáři a monitorovat další pokrok. Některé modely zubních kartáčků mají několik režimů čištění, které pečují o zuby i dásně šetrně a účinně, a to už od nejranějšího věku dítěte.

 

Jak dítě motivovat k tomu, aby se staralo o své zuby – nejlepší způsoby

Děti milují barevné hračky a my bychom na to měli při výběru prvních nástrojů k čištění zubů pamatovat. Běžné jednobarevné zubní kartáčky jsou z dětského pohledu „nudné,“ stejně jako bílá zubní pasta s fluoridem. Naštěstí v obchodech, lékárnách a drogeriích najdete vizuálně atraktivní zubní kartáčky i speciální zubní pasty. Důležité je také to, jak zubní kartáček vypadá: v obchodech můžete například koupit kartáčky s motivy z Příběhu hraček, Hvězdných válek, Aut nebo Ledového království (u produktů Oral-B). Pokud k tomu koupíte kelímek nebo zubní pastu se stejným motivem, bude si dítě čistit zuby daleko ochotněji. Dobrý nápad je vyrazit na nákupy společně a vybrat přitom i zubní kartáček – dítě bude raději používat něco, co si samo vybralo.
 

 

Učení hrou

U malých dětí je dobré kombinovat čištění zubů s trochou zábavy: máma a táta by si měli čistit zuby společně s dětmi do rytmu jejich oblíbené písničky. Dobrým řešením je také systém odměn: můžete dítě odměňovat, když si obzvlášť dobře vyčistí zuby, např. zábavnou hrou po večerním koupání nebo přečtením ještě jedné pohádky před spaním.

Užitečná literatura

Užitečné mohou být knížky s postavami, které se starají o své zuby . Nejvíce se ale počítá důslednost: děti napodobují své rodiče a pokud dospělí společné čištění zubů zanedbávají, nebudou si chtít zuby čistit ani děti.

 

Přesvědčivé argumenty

Jak přesvědčit už trochu starší dítě, aby si pravidelně čistilo zuby? Užitečný by mohl být konstruktivní dialog. Neměli byste děti strašit představou zubního kazu a vypadáváním zubů, protože to je jen odradí od návštěvy zubního lékaře. Stojí za to zdůraznit výhody pravidelné ústní hygieny: svěží dech, pěkné a zdravé zuby i bílý úsměv. Měli byste se snažit dítě pochválit vždy, když udělá něco správně. Rodič by měl sledovat, jak si dítě čistí zuby, víceméně až do 10 let věku dítěte. Kromě toho byste měli pravidelně navštěvovat zubního lékaře a z důvodů prevence i dentálního hygienistu.

Co říci závěrem. Správná péče o ústní dutinu by měla začít už předtím, než se prořežou první zoubky. Nejdříve za čištění dásní a zubů zodpovídá rodič, který postupně techniku čištění dítěte sleduje a motivuje ho k návykům pravidelné každodenní ústní hygieny tak, že zakoupí odpovídající nástroje (zubní kartáčky, zubní pasty, kelímky a ústní vody) a zajistí, aby dítě pravidelně chodilo na kontroly k zubnímu lékaři. A pokud si nejste jisti, přečtete si návod, jak vybrat správný elektrický kartáček pro děti.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie