Zobrazit přihlášovací formulář

6 aktivit pro roční děti, které s nimi snadno můžete dělat doma

  • Publikováno:
6 aktivit pro roční děti, které s nimi snadno můžete dělat doma

Přemýšlíte, jak batole zabavit? Chcete podpořit jeho zdravý vývoj, pomoct mu rozvinout dovednosti a povzbudit ho k mluvení? Máme pro vás hned několik vhodných vzdělávacích aktivit, díky kterým dosáhne důležitých životních milníků mnohem snáz.

V prvních dvanácti měsících života dítěte dochází k obrovskému růstu a vývoji, což potvrzuje i klinická neuropsycholožka Laura Phillips z Výukového a vývojového střediska Institutu pro dětskou mysl. "Do konce prvního roku jsou batolata schopna se postavit, lézt, některá dokážou samostatně udělat i několik kroků, umí sebrat malé předměty, vhazovat tvary do správných otvorů, vyndávat věci z krabice, zapnout a vypnout vypínač, otáčet knoflíky a napodobovat čmárání, “ říká. Jednoleté děti také věnují zvýšenou pozornost jazyku a mohou na jednoduché požadavky reagovat gestikulováním a blábolením.

Protože jsou malá batolata velmi zvědavá, získávají informace o okolním světě zkoumáním a hrou. A vy jim s tím můžete pomoct. Zapomeňte ale tentokrát na blikající a hlučné hračky, či dokonce mobilní aplikace. Tady je šest aktivit, které jsou v tomto věku nejvhodnější.

1. Malování prstem

Podle Phillips podporuje malování prstem vývoj jemné motoriky. Pořiďte dítěti speciální netoxické barvy, použít ale můžete i holicí krém, který poskytne jiný hmatový zážitek. Chcete-li předejít nepořádku, posaďte dítě na omyvatelnou židli a nechte ho malovat v místnosti, kde jde podlaha snadno setřít. Jako podložku pod papír použijte velký tác nebo nízký plech na pečení. Můžete také přilepit listy papíru na kuchyňský stůl, nechat své dítě malovat ve vaně na dlaždičky, nebo ho postavit na omyvatelnou plachtu. Před malováním se nezapomeňte ujistit, že máte připravenou spoustu papírových utěrek nebo ručníků!

2. Malování vodou

Myslíte si, že vaše dítě dokáže ovládat štětec? Povzbuďte ho, aby napodobil malování čistou vodou! Nebudete muset řešit nevyhnutelný nepořádek, který souvisí s barvami, a váš roční potomek si tím ještě zdokonalí své jemné motorické dovednosti. Tady je návod, jak na to: Naplňte šálek vodou, ponořte do něj štětec nejlépe se silným držadlem a dejte ho vašemu batoleti. Nechte ho kreslit na savý papír, na chodníku nebo na jiný povrch, kde bude zůstávat viditelná stopa. Když štětec vyschne, jednoduše ho opět namočte ve vodě.

3. Kreslení křídou na chodník

Když je hezké počasí, vyjděte ven s kyblíčkem silných barevných kříd. Malování na chodníku má pozitivní vliv nejen na jemné motorické dovednosti a kontrolu některých drobných svalů, ale také podporuje představivost, rozpoznávání barev a vizuální úsudek. Pokud ale zjistíte, že by vaše dítě křídu raději snědlo, než by s ní kreslilo, odsuňte tuto aktivitu, až bude o něco starší.

4. Navlékání korálků

Možná vás to překvapí, ale roční dítě zvládne tuto aktivitu bez problémů. Nemůže jít ale samozřejmě o korálky drobné. Pořiďte speciální velké dřevěné korále, které se navlékají na šňůru. Alternativou jsou také různé větší těstoviny nebo třeba cereální rýžové kroužky, u nichž nemusíte mít vůbec obavy, zda některý z nich dítě spolkne. Navlékání pomáhá s jemnou motorickou obratností a také s koordinací rukou a očí,“ říká Phillips. Vaše dítě může být tímto úkolem, který vyžaduje spoustu jemných motorických dovedností, zpočátku frustrováno, ale vy ho povzbuzujte, aby pokračovalo. "Opakujte mu, že věříte v jeho schopnost to zvládnout, což se promítá do jeho vlastní důvěry v sebe samého," dodává Phillips. "Poté, co úkol úspěšně zvládne, dejte mu patřičně najevo, že jste hrdí na jeho úspěch."

 

5. Razítkování

Phillips doporučuje vzít si kus molitanu nebo velkou mycí houbu, rozřezat jí na špalíčky a ty pak vyřezat do různých tvarů, které se pak dají používat jako razítka. Stejně tak můžete využít i různé další předměty, jako jsou staré dřevěné kostky nebo třeba špunty od vína a šampusu. Zkrátka vše, co se dá ponořit do barvy vhodné pro batolata a následně obtisknout. Razítka můžete vyřezat také z brambor. Tato aktivita vám poskytuje příležitost hovořit o tvarech, barvách, velikostech a číslech. Zlepšuje také jemné motorické dovednosti, nabízí smyslový zážitek a umožní vašemu dítěti začít přemýšlet v souvislosti příčina – následek.

6. Hrátky s těstem

Vyrobte si domácí těsto z ingrediencí, které máte ve spíži; váš potomek vám může pomoci smíchat je dohromady. Hotové těsto dejte batoleti na hraní a nechte ho tu báječnou hmotu prozkoumávat ze všech stran. Při tom si skvěle bude rozvíjet jemné motorické dovednosti tím, jak bude těsto mačkat a žmoulat. Můžete mu také předvést různé způsoby, jak si s těstem hrát: sežmoulat ho do koule, rozválet do žížaly, rozmáčknout do placky na podlahu, rozdělit na polovinu a podobně. Vaše dítě se při tom naučí novým komunikačním dovednostem a získá nové poznatky tím, že vás bude napodobovat.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie