Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat dětské kolečkové brusle: Nepodceňte velikost koleček, kvalitu ložisek a materiál rámu

  • Publikováno:
Jak vybrat dětské kolečkové brusle: Nepodceňte velikost koleček, kvalitu ložisek a materiál rámu

Přemýšlíte, jak potomka dostat na čerstvý vzduch od tabletu a počítače? Pořiďte mu in-line brusle. Jízda na nich ho stoprocentně chytne a venku se vyřádí. Navíc si zlepší motoriku, zpevní tělo a vytrénuje rovnováhu. Rozhodně však nesáhněte po prvních, které uvidíte. Poradíme vám, jak vybrat správný typ a na co se při koupi zaměřit.

Nabídka obchodů se sportovním zbožím je skutečně široká. V kamenných prodejnách i na internetu seženete desítky až stovky různých in-line bruslí pro děti. Jak se ale v takové záplavě zboží vyznat? Důležité je, zaměřit se na několik podstatných vlastností, a to pohodlí boty, velikost koleček, které ovlivňují rychlost a stabilitu, kvalitu ložisek a materiál rámu.

Zamyslete se také nad tím, jak často bude váš potomek brusle využívat. Ceny dětských in-linů se pohybují od 500 do 4500 korun. Pokud počítáte s tím, že se na nich projede párkrát za rok, není nutné do nich investovat příliš velkou částku, jestli ale víte, že ho ježdění chytne, určitě vsaďte na kvalitu, za kterou si však budete muset připlatit. Jestli přemýšlíte nad tím, kdy je nevhodnější čas s bruslením začít, podle trenérů je to mezi 6 – 10 lety. Pokud je však vaše dítě zdatné, dokáže brusle ovládnout už ve 3 letech.

Velikost boty

Dětem, především těm mladším, noha roste neuvěřitelně rychle a často navíc skokově. Během jediného měsíce se tak jejich velikost může změnit klidně o dvě čísla. Jak tedy předejít tomu, aby z nových bruslí rychle vyrostli? Soustřeďte se na brusle, které mají nastavitelnou velikost v rozmezí 3–4 čísel, a vyberte ty, které jsou aktuálně na spodní hranici jejich nastavitelné velikosti. Jen tak budete mít jistotu, že vydrží i několik sezón. A nezapomeňte, že byste měli zvolit základní velikost o půl až celé číslo větší, než je velikost nohy. Díky tomu vašeho potomka nebude noha tlačit ani po delší jízdě.

Konstrukce boty

Základní dělení je na botky s pevným skeletem z plastu nebo naopak z měkkých materiálů. Stále častěji se však můžete setkat s nejrůznějšími kombinacemi pevných a měkkých materiálů, které poskytují co největší míru komfortu. Některé boty mají také vyjímatelnou měkkou vložku pro zvýšení komfortu, především ty pro rekreační jízdu označované jako fitness. Důležité je především to, aby byly použité materiály co nejkvalitnější. Právě od toho se odvíjí nejen pohodlí, ale i to, jak bude noha upnutá a zpevněná. Úkolem správně zvolené boty je poskytnout stabilitu noze a kotníku. Dobře zpevněné kotníky jsou ještě o něco důležitější, pokud vaše dítě stojí na in-line bruslích poprvé a ve svalech a kotnících nemá ještě dostatek síly. Neméně důležité je také odvětrání, které zajistí, že se dítěti nebude během sportu potit noha.

Způsob zapínání

Setkat se můžete s celou řadou typů, od tkaniček, přes suché zipy, přezky, až po lankové rychloutahovací systémy. Výhodou tkaniček je možnost silnějšího utažení boty, zatímco přezky se zapínají mnohem rychleji. U dětských kolečkových bruslí jsou nejčastěji použity právě přezky, jejichž ovládání je pro děti nejjednodušší. Malý sportovec by si měl pokud možno zvládnout brusle obout a zout sám, bez pomoci dospělých.

Typ bruslí a kolečka

Důležitou roli při výběru hraje i provedení koleček, a to velikost, tvrdost a tloušťka. Velká kolečka mají výhodu při překonávání terénních nerovností, menší zase zaručují lepší stabilitu, ovšem vždy na úkor rychlosti. Měkčí kolečka jsou pomalejší a lépe drží v zatáčkách, tvrdší jsou rychlejší a méně pohodlná. Začátečníkům vyberte brusle, které patří do fitness kategorie, jsou pomalejší a mají menší kolečka do velikosti 70 mm. Jízda na nich je pohodlnější, klidnější, bezpečnější a děti z ní budou mít parádní zážitky. Větším dětem, které už zkušenost s bruslením mají, můžete pořídit slalomové in-line brusle. Skvěle se ovládají, mají krátký rám, tuhou botu a tvrdší kolečka o velikosti 76 – 80 mm. Především starší kluci, kteří si libují v předvádění různých triků, ocení takzvané agresiv in-line brusle. Ty mají malá stabilní kolečka ve velikosti 50 – 60 mm), jsou velmi odolné, určené ke skákání a další akrobacii ve skate parku.

Rám

Neméně důležitou součástí in-line bruslí je také samotný rám. Ten ovlivňuje odolnost, rychlost i celkovou stabilitu bruslí. Vyroben může být z plastu, slitin hliníku a jiných kovů nebo z kompozitních materiálů jako je například karbon. Plastové rámy jsou měkčí, pružné a dobře pohlcují vibrace. Rámy ze slitin a kompozitu jsou pevnější, odolnější a také o něco lehčí. Dětské kolečkové fitness brusle mají rám nejčastěji z plastu. Dobré je soustředit se i na to, jak je rám k botě připevněn. Nejlevější variantou je lepidlo, u kvalitnějších modelů jsou použitý šrouby nebo nýty, což samozřejmě zaručí vyšší odolnost a dlouhověkost. Důležitým parametrem je také délka rámu. Ten delší je vhodný pro kondiční jízdy, krátký rám se lépe ovládá a je tak vhodnější na triky.

Nezapomeňte na doplňky

Výběr vhodných kolečkových bruslí pro svého potomka máte za sebou, tím to však nekončí. Zapomenout byste neměli ani na bezpečnost. Základním vybavením každého bruslaře je helma. Na ní rozhodně nešetřete. Úrazy hlavy totiž patří po zlomeninách mezi nejčastější a hlavně nejvážnější. Dbejte proto na kvalitní provedení a také na to, aby dítěti skutečně padla. Důležité jsou také chrániče. Základem jsou ty na kolena, lokty a ruce. Aby však jejich použití mělo smysl, sáhněte po těch dražších, které při pádu dítě skutečně ochrání před případným úrazem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie