Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské oči v ohrožení: Pozor na sinice, větve, jiskry i ostré slunce

  • Publikováno:
Dětské oči v ohrožení: Pozor na sinice, větve, jiskry i ostré slunce

Letní úrazy očí bohužel patří k těm nejčastějším. A to nejen u dospělých, ale i u dětí, které tvoří během prázdnin až třetinu pacientů očních ambulancí. Co všechno dětem hrozí, jak předejít bolestivým zánětům a jak řešit úrazy očí?

Věděli jste, že zrak je ze všech našich smyslů tím nejdůležitějším? Přibližně 80 % všech informací totiž vnímáme právě zrakem. Umožňuje nám vnímat světlo, tvary, barvy a také kontrast, proto dovoluje vidění kontur předmětů, jejich vzdálenost a významně se podílí na naší orientaci v prostoru. Přesto jsou různé drobnější úrazy očí a problémy s viděním, ke kterým především v letním období dochází, často podceňovány. Včasná návštěva očního lékaře je přitom zásadní. Čím dříve jej pacient navštíví, tím menší je riziko dlouhodobých následků. V případě zanedbání ale bohužel může dojít k nevratnému poškození zraku.

K nejčastějším úrazům patří poranění ostrým předmětem nebo větví stromu, úder do oka při sportu (například při míčových hrách), pády na různé předměty nebo popáleniny či poleptání oka. Důležité je při vážném poranění dodržovat zásady první pomoci. Například při zasažení chemickou látkou je nutné oko co nejrychleji vypláchnout a co nejdříve vyhledat odborného lékaře. Zapíchnuté předměty by lidé neměli z očí sami vytahovat. S návštěvou lékaře se nevyplácí dlouho otálet ani při zdánlivě banálních problémech, které přetrvávají. Čím dřív se totiž s léčbou začne, tím více se riziko trvalého poškození zraku sníží.

Významné riziko pro lidský zrak představuje také koupání v rybnících a veřejných bazénech. Téměř 90 procent stojatých vod v Česku je každoročně zamořeno sinicemi a bakteriemi. „Koupání ve vodě silně zamořené sinicemi či bakteriemi může člověku způsobit zánět spojivek nebo rohovky, léčba takových zánětů bývá komplikovaná a může způsobit trvalé poškození zraku. Obzvlášť nebezpečné jsou sinice právě pro malé děti, ale také starší lidi, těhotné ženy, alergiky a nositele kontaktních čoček. Samozřejmě se v oku může objevit i cizí tělísko, například jemný písek. Výjimečná také není přecitlivělost očí na chlorovanou vodu. Proto je dobré po koupání oči propláchnout vodovodní vodou nebo použít umělé slzy, které oko propláchnou, zbaví ho případných nečistot a zároveň zklidní,“ doporučuje primář Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jedno z největších nebezpečí pro lidský zrak představuje také nadměrné sluneční záření. Dlouhodobé vystavení intenzivním paprskům může způsobit šedý zákal a ve výjimečných případech dokonce poškození sítnice. Intenzivní sluneční záření může zapříčinit rakovinu kůže očních víček nebo spojivky. Někteří rodiče bohužel stále upřednostňují cenu před kvalitou a riskují tím poškození zraku jejich potomků. „Tmavé brýle bez UV filtru mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic, do očí tak – nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem – proniká více slunečních paprsků. Ty mohou zrak ohrozit. Důležitý je i tvar slunečních brýlí. Pokud nejsou vhodně tvarované, může se od zadní plochy brýlových skel odrážet do očí škodlivé UV záření. Sluneční brýle by navíc děti měli nosit i při koupání a cachtání“, doporučuje Pavel Stodůlka.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie