Zobrazit přihlášovací formulář

Roušky ve školách povinně už za týden. Většina rodičů nesouhlasí.

  • Publikováno:
Roušky ve školách povinně už za týden. Většina rodičů nesouhlasí.

Nařízení ministerstev týkající se aktuálních opatření souvisejících s výskytem epidemie COVID-19, se mění stejně rychle jako aprílové počasí. Před pár dny roušky ve školách ministerstvo zdravotnictví nařídilo plošně všude, po zásahu premiéra od nich ale ustoupilo. Dnes už je ale zase vše jinak, i když zatím se to týká jen Prahy. Při stávající rychlosti změn je to ale jen otázka času.

Už za týden, přesněji od pondělí 14. září, budou muset ochranné pomůcky ve všech společných vnitřních prostorách školy nosit žáci a studenti všech pražských škol. Povinnost nosit roušku se nevztahuje na učebny, třídy, tělocvičny a kabinety.

V pátek to spolu s dalšími nařízeními oznámila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Důvodem je dlouhodobé setrvání hlavního města v oranžové zóně na takzvaném semaforu, která značí II. stupeň rizika nákazy neboli počínající komunitní přenos.

„Tato zařízení se významně podílejí na šíření toho onemocnění," zdůvodnila Jágrová nařízení týkající se povinnosti nosit roušky nejen ve školách, ale i obchodech a nákupních centrech.

Nařízení se týká všech základních, středních a vysokých škol. Mateřské školy mají výjimku, opatření v nich závisí na rozhodnutí zřizovatelů, v každé to tak funguje trochu jinak. Někde musí rodiče do prostor školky vstupovat jen s nasazenou rouškou, jinde ani nesmí vstoupit do šaten a tříd.

Až do včerejška se přitom, i přes zařazení Prahy koncem srpna na oranžový semafor, rozhodnutí o povinnosti nosit roušky ve společných prostorách školy záviselo čistě jen na rozhodnutí radnic jednotlivých pražských městských částí, kteří nechali kompetence v rozhodování o zavádění opatření v rukou ředitelů škol. V řadě pražských škol, například na Praze 6, tak byly roušky povinné už od prvního školního dne.

Jak ale ukázal rychlý průzkum společnosti Median provedený pro Český rozhlas, téměř tři pětiny lidí s povinným nošením roušek ve školách nesouhlasí. Proti jsou především rodiče dětí, kterých se toto opatření týká.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie