Zobrazit přihlášovací formulář

Výbava pro miminko: co jsem nakonec opravdu potřebovala?

  • Publikováno:

Reklama

 

Tak budeme tři! To jsem si řekla vloni touhle dobou, když mi zazvonil časovač na mobilu a na těhotenském testu jsem spatřila jasné dvě čárky. Polila mě vlna obrovského nadšení a radosti, která sice jen tak neuvadla, ale brzy se k ní přidaly taky starosti s tím, co všechno budeme za těch devět měsíců muset zařídit.

 

Samozřejmě mi bylo jasné, že budou potřeba základní věci jako pleny, postýlka a vanička. Když jsem ale otevřela internet a začala hledat, co by ve výbavě pro miminko nemělo chybět, trochu mě polila panika. Spoustu věcí jsem samozřejmě znala od kamarádek a známých, ale o polovině výbavy jsem v životě neslyšela.

Teď, když už mám porod za sebou, můžu říct, že jsem vyšilovala zbytečně. Všechno potřebné jsme měli a plno věcí jsme ani nepoužili a rovnou rozdali. Díky téhle zkušenosti se s vámi můžu podělit o to, co bylo opravdu nutné, a co pro mě byly jen vyhozené peníze.

Připravená na cestách

Já třeba skoro vůbec nemyslela na cestování, návštěvy a tak podobně - pro tyhle věci jsem vyslala přítele na nákup až během šestinedělí. Určitě je potřeba mít v zásobě pár jednorázových přebalovacích podložek, nějaké látkové pleny a alespoň dva krémy na opruzeniny - jeden na doma a jeden, když se někam jde. Co se týče krmení, tak se hodí mít jednu nebo dvě lahve.

Budoucím maminkám, které zatím ještě nemají výbavu kompletně přichystanou, bych určitě doporučila, aby se zaměřily nejen na obchody s dětským zbožím, ale i běžné supermarkety. Když se podíváte na Kaufland leták příští týden skoro pokaždé tam najdete pleny a podobné produkty pro děti za dobrou cenu - často mnohem lepší než v drogeriích.

Kaufland teď totiž hodně sympatizuje s různými ekologickými a pro zdraví šetrnými produkty, a to jak v rámci limitované, tak i stálé nabídky. Hlavně se mi líbí, že prodává jak svoje vlastní značky, tak i ty známé, co vidíme v reklamách, takže si vždycky můžu vybrat podle ceny a mých požadavků na kvalitu. Často také v letácích přináší akce na dětské zboží jako hračky nebo oblečení, což tak přijde vhod.

Oblečení ano, ale ne kvanta

Tak jako většina maminek, i já jsem chodila po obchodech a s dojetím koukala na ta miniaturní bodyčka, trička a dupačky a nemohla se dočkat, až si udělám pořádnou sbírku pro mého mrňouse. V reálu jsem ale všechno oblečení ani nestihla využít. Náš Kubíček roste jako z vody a už po měsíci jsem nejmenší kousky uklízela dozadu do skříně, až jednou budeme mít druhé.

Podobně to dopadlo i s plenkami. Nejmenší velikost jsem používala jen v prvních týdnech a pak už jsem musela kupovat větší, takže mi jich plno ještě zbylo. Naštěstí jedna moje kamarádka porodila hned dva měsíce po mně, takže jsem je naštěstí měla komu dát, jinak nevím, co bych s nimi dělala.

Nutnosti, bez kterých to nejde

Samozřejmě existují také věci, které jsou naprosto nezbytné. Určitě sem patří autosedačka ve tvaru vajíčka, ve které jsme si našeho prcka odvezli z nemocnice - má i úchytku, takže se dá bez problému nosit v ruce. Pak je to samozřejmě taky kočárek, u kterého se vyplatí hledět na to, aby byl různě nastavitelný, a tak vystačil nejen na první měsíce, ale i na několik let. O tom, jak se vyznat v nabídce kočárků, si můžete přečíst v našem minulém článku.

Určitě je podle mě třeba vzít v potaz taky kojení a přebalování. Já osobně jsem se rozhodla pro přebalovací pultík, a to hlavně kvůli tomu, že se mi líbí, když mám všechny věci po ruce. Ten můj má všelijaké poličky a přihrádky, takže nemusím nic hledat, a když něco dochází, ať pleny, krém nebo ubrousky, vždycky na to zavčas přijdu.

Další kapitolou je kojení. Děti prostě nepřimějete, aby jedly tehdy, kdy si vy potřebujete ulevit. V tomhle ohledu se mi dost osvědčila odsávačka mléka. To pak můžu skladovat a podle potřeby ohřát, což přijde vhod hlavně v situacích, kdy ho má na starosti přítel, jsme někde venku nebo máme návštěvu.

Každopádně je podle mě hlavní se příliš nestresovat. Co vám bude chybět, to můžete vždycky bez problému dokoupit, takže není čeho se bát. A pokud máte kamarádku, co už má děti, nebojte se jí na všechno zeptat, abyste si udělaly alespoň menší představu, do čeho jdete. 

Komerční sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie