Zobrazit přihlášovací formulář

Děti v Holandsku jsou nejšťastnější a nejposlušnější. Inspirujte se jejich výchovou

  • Publikováno:

Každý z nás touží po tom, aby naše dítě či děti vyrůstaly šťastné. A Nizozemci nejspíš přišli na to, jak toho docílit. Podle provedených studií jsou totiž jejich děti mnohem šťastnější, spokojenější a zároveň i poslušnější, než ty v okolních zemích. Co tedy dělají maminky ze země tulipánů a větrných mlýnů jinak?

Nizozemské děti se v celosvětovém měřítku řadí na první místo v oblasti štěstí a vzdělání. Podle zprávy Unicef jsou dokonce nejšťastnější na světě. V průzkumu se na nejvyšší pozici umístily ve všech kategoriích: materiální pohoda; zdraví a bezpečnost; vzdělávání; chování a rizika; i bydlení a životní prostředí. A co je úplně nejlepší? Za šťastné se v Holandsku považovalo více než 95 procent dětí. Dokonce i miminka se zde více smějí, často se usmívají se a mazlí se, v porovnání s těmi v Americe či Británii. Co tedy jejich rodiče dělají jinak, že vychovávají tak šťastné, spokojené a poslušné děti?

Odhalit tajemství se ve své knize s názvem „The Happiest Kids in the World“ (v překladu Nejšťastnější děti světa) pokusily autorky Rina Mae Acosta a Michele Hutchison. Dvě americké emigrantky, které v Holandsku už roky žijí a vychovávají zde své děti. Podívejte se na pár hlavních zásad nizozemských rodičů, které pozitivně ovlivňují blaho jejich dětí.

Rutina je nedílnou součástí jejich života

Rodiče v Holandsku věří, že díky rutině zůstávají děti klidné a uvolněné. Maminky při péči o miminka striktně dodržují harmonogram s přesně danou dobou krmení a spánku, což dětem zajišťuje dostatek spánku a dostatek jídla. Dané časy jednotlivých jídel se respektují, i když děti rostou, stejně jako čas večerky. To ale neznamená, že jsou nizozemští rodiče autoritářští správci úkolů. I když trvají na pevně daném času, kdy musí děti do postele a kdy zhasnout světla (např. začátek 19:00 a konec 20:00 hodin), to, co se děje v mezičase, je často flexibilní a záleží to jen na rozhodnutí dítěte (pořadí čištění zubů, oblékání pyžama, čtení knihy atd.).

Mají dostatek spánku

Nizozemské maminky dbají na to, aby jejich děti měly dost času na odpočinek. Průzkumy dokazují, že děti v Holandsku spí v průměru o dvě hodiny víc, než například děti v Americe. Navíc díky tomu mají i rodiče na sebe víc času a jsou tak spokojenější, což se odráží na jejich dobré náladě a chování k dětem.

Holandské děti nejsou jen vidět, ale také slyšet

V Nizozemsku jsou děti vedené k tomu, aby jednaly spontánně. Hra je důležitější než tichá poslušnost. Nizozemci věří v inspirování dětí k poznávání světa kolem sebe a k tomu, aby se z toho poučili. Hra může být hlučná a rušivá pro ostatní lidi, což je něco, co by Francouzi netolerovali a Britové a Američané by s tím nejspíš nesouhlasili.

Tráví víc času s matkami a otci

Při výchově dětí a při vykonávání domácích prací mají oba rodiče stejnou roli. Nizozemská společnost dlouho bojovala a nakonec dosáhla záviděníhodné rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Lidé tam totiž věří, že fyzické a duševní zdraví je důležitější než práce. Většina Nizozemců tak pracuje na částečný úvazek v průměru 29 hodin týdně. Otcové se tak alespoň jeden celý den v týdnu věnují svým dětem. Důležité jsou i společné snídaně a večeře, které jsou základem nizozemského rodinného života. Nedílnou součástí života Nizozemců je také dovolená. Standardem pro rodinu ze střední třídy jsou tři dovolené ročně, trvající často 3–4 týdny. Mezi nimi pak ještě často tráví v přírodě i prodloužené víkendy. Rozhodně ale nemusí jít o luxusní pobyty. Nizozemci nejsou nijak nároční, milují kempování a umějí si ho užít.

Holandské děti si umějí užívat i skromná potěšení

Normou v Holandsku je skromnost, rodiče volí jednoduché, levné aktivity a přímočarý přístup. Nizozemci dávají přednost volnému času před penězi a praktičnosti před luxusem. Dbají na to, aby jejich děti nebyly materialisticky založené. Chtějí jim odmalička ukázat, že se vše netočí jen kolem peněz. Učí je vážit si toho, co mají, místo toho, aby vždy chtěly víc a víc. Děti jsou zvyklé na hračky z druhé ruky. Každý rok, v dubnu, na Den králů, se v celé zemi konají obrovské dětské trhy pod širým nebem, kde děti prodávají své hračky a zároveň si pořizují jiné neokoukané. Když uspořádají narozeninovou oslavu, každé dítě má daný limit 10 eur, za který může koupit překvapení pro oslavence. Děti se tak učí, že se oslava nekoná kvůli dárkům, ale proto, aby strávili volný čas se svými kamarády.

Mají důvěru a potřebnou svobodu

Svoboda je v Holandsku velmi ceněna a tím pádem i podporována. A to už od dětství, které je plné svobody a zábavy. Rodiče věří, že hra je pro děti důležitější než tichá poslušnost. Vzhledem k rovnocenným rolím v rodině se děti učí, aby byly soběstačné a přijímaly odpovědnost už v raném věku. Tato nezávislost také snižuje zátěž rodičů, kteří se nesnaží své děti neustále zabavovat. Místo toho je podporují v tom, aby si byly nucené hledat způsoby, jak se zabavit, což stimuluje jejich kreativitu a vynalézavost. Už malé děti si hrají samy venku bez dozoru a to za každého počasí. Jde o rituál, který je učí samostatnosti, rozvíjí jejich charakter, nezávislost a zoceluje je. Do školy pak už na prvním stupni jezdí dětí na kole samy.

Holandské děti na základní škole dostávají jen krátké nebo žádné domácí úkoly

I když většina dětí v Holandsku začíná chodit do školy už ve věku kolem čtyř let, strukturovaná výuka začíná až ve třetí třídě, tedy v šesti až sedmi letech. Ani pak ale žáci obvykle nedostávají zadané domácí úkoly nebo jen čas od času nějaký opravdu malý. Škola ani rodiče navíc nevyvíjejí žádný tlak na to, aby se ze školáka stalo zázračné dítě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie