Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se zbavit černých teček? Osvědčené rady a tipy, které fungují

  • Publikováno:
Jak se zbavit černých teček? Osvědčené rady a tipy, které fungují

Nejčastěji si jich můžete všimnout na nose a v jeho okolí, na čele a bradě, občas se ale objeví i kdekoliv na těle. Řeč je u ucpaných pórech. Komedomy, jak se odborně nazývají, trápí nejen puberťáky, trpí na ně v podstatě všechny věkové kategorie, ženy i muži. Proč ale vznikají, jak se jich zbavit a jak jejich vzniku předejít?

Co to ty černé tečky jsou

Vznikají zvýšenou produkcí kožního mazu v kombinaci s rozšířenými póry. Ty se naplní navrstveným kožním mazem, odumřelými kožními buňkami, případně zbytky kosmetických produktů, a vznikne ona nepopulární a nepěkná černá tečka. Za tmavou barvu ale nemůže usazená špína, jak si mnoho lidí myslí. K černému zabarvení dochází kvůli chemické reakci kožního mazu a keratinu, který se v kožních buňkách vytváří.

U dospívajících je nadprodukce mazu podpořena některými hormony, které se vytvářejí a vylučují především během puberty. U dospělých jsou pak nejčastěji na vině nezdravý životní styl, nevhodná či nedostatečná péče o pleť, stres, ale i genetické dispozice.

Černé tečky na nose

Nejčastěji trápí jedince s mastnou nebo smíšenou pletí. K tvorbě pórů je náchylnější také pleť zralá. Základem je používání vhodně zvolené kosmetiky. Pokud totiž pleť ošetřujete nesprávnou kosmetikou, pokožka je pak přesušená a produkuje víc mazu. K ucpávání pórů přispívají i některé složky v kosmetických přípravcích, jde především silikony, minerální oleje nebo třeba olej kokosový.

Černé tečky na kůži

Větší „černé tečky“ se vám pak mohou objevit nejčastěji na zádech, ale třeba i na stehnech, pažích nebo v uchu. Obvykle však ne v takovém množství, jako na obličeji. Jde o komedomy. Ty vznikají úplným ucpáním ústí mazových žláz. Od běžných černých teček je rozlišíte snadno. Jsou vystouplejší, na pohmat pod prsty cítíte tvrdý hrbolek.

Jak se černých teček zbavit a předejít jejich vzniku

Základem je samozřejmě správná péče o pleť, dodržování zásad zdravého životního stylu a psychická pohoda. Naučte se pít čistou vodu a bylinkové čaje, jezte vyváženou stravu, začněte sportovat, dostatečně spěte. Dbejte na správné a pravidelné čištění s ohledem na typ a stav vaší pleti. Používejte jen přípravky na čištění pleti určené přímo pro váš typ pleti, sáhněte po těch, které mají stahující účinek na rozšířené póry. Vhodné jsou také přípravky s obsahem kyseliny salicylové, glykolové, AHA (ovocných) kyselin a benzoyl peroxidu. Mají totiž na pleť blahodárný vliv, léčí jí a černé tečky tak redukují.

Kupte si čistící pleťové náplasti a proužky

Ty černé tečky z pórů doslova vytáhnou. Nabízí je řada firem v různých cenových relacích. Protože ale působí pouze povrchově, dokážou vytáhnout jen nečistoty z pórů, které jsou otevřené a které jsou na povrchu pleti. Efektivitu čistících proužků ovlivní také příprava pleti před jejich použitím. Základem by měl být jemný peeling, který pleť zbaví odumřelých kožních buněk a po peelingu horká sprcha nebo vana, aby se póry hezky otevřely a na proužek se mohlo přichytit co nejvíce nečistot. Největšího efektu docílíte, pokud proužek použijete po pobytu v sauně nebo páře.

Vsaďte na techniku

Sáhněte po speciálních přístrojích určených pro čištění pleti. Jde o různé kartáčky, které navíc často mají i všelijaké masážní nástavce. Díky tomuhle pomocníkovi pleť vyčistíte skutečně do hloubky, zvýšíte průtok krve v pokožce a oživí její přirozenou krásu.

Dalším řešením jsou vakuové čističe, které ale odborníci příliš nedoporučují. Póry sice od kožního mazu a odumřelých buněk vyčistí, účinek je ale jen dočasný, pór se velmi brzy mazem znovu naplní. Navíc mohou i způsobit i poškození pleti a popraskání tenkých žilek v pokožce.

Zkuste přírodní produkty

Skvělé jsou třeba obyčejné bílky, které pleť vyživují a zároveň způsobí dočasné stáhnutí pórů, takže zabraňují další tvorbě černých teček. Zkuste domácí pleťovou masku z vaječných bílků, medu a citronu. Smíchejte 1 bílek s 1 čajovou lžičkou medu a půl čajové lžičky citronu, naneste na obličej, nechte čtvrt hodiny působit a pak ji smyjte.

Bílky také můžete využít k výrobě domácích čistící náplastí. Stačí je v misce trochu rozšlehat, čistým kosmetickým štětcem je nanést na postižené místo, přiložit jednu vrstvu papírového kosmetického ubrousku nebo kapesníku, ten opět přetřít bílkem, nechat úplně zaschnout a následně ubrousek sloupnout. Abyste ale viděli výsledky, je třeba tyto náplasti používat dlouhodobě.

Účinná je také maska připravená z kosmetického jílu a jablečného octa. Příprava je jednoduchá, stačí smíchat 1 lžíci jílu s jablečným octem tak, aby vznikla hustá pasta. Tu naneste na obličej a nechte působit asi čtvrt hodiny a pak ji smyjte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie