Zobrazit přihlášovací formulář

Péče o naše nejmenší: Na čem nešetřit a u čeho naopak ušetřit

  • Publikováno:
Péče o naše nejmenší: Na čem nešetřit a u čeho naopak ušetřit

Za výbavičku pro miminko můžete utratit 15 000 Kč i 150 000 Kč. Vše záleží na tom, co všechno chcete pořizovat. Vyhnout se marketingovým tahákům není vždy lehké, zvlášť když s vámi cloumají těhotenské hormony a následně bezmezná mateřská láska. Přečtěte si, na čem se dá v péči o malé dítě ušetřit a na čem naopak opravdu nešetřit.

 

Od kamarádky i z bazaru: Co vše se dá koupit z druhé ruky?

Zatímco za nový kočárek oblíbené anglické značky zaplatíte zhruba 45 000 Kč, na bazaru ve facebookové skupině ho seženete z druhé ruky už od 8 000 Kč. A takhle je to téměř se vším. Jak se říká: Kdo hledá, najde. Hledání vám sice zabere chvilku času, ale zato vám ušetří spoustu peněz. A nemusíte se bát, že by bazarové věci byly automaticky horší, mnohdy jsou v perfektním stavu. Děti totiž velmi rychle rostou, a než stihnou věci pořádně využít, už je nepotřebují.

Pátrat můžete nejen ve facebookových skupinách a inzertních fórech na internetu, spolehlivým zdrojem věcí z druhé ruky jsou i kamarádky a rodina. Zeptejte se, jestli nemají po svých dětech vytříděné věci, které už nepotřebují, a domluvte se na odkupní ceně. A buďte si jistí, že některé kousky oblečení vám mnohdy velmi ochotně darují. Jim už nebudou zabírat zbytečné místo ve skříni a vy ušetříte peněženku i životní prostředí.

Hračky kupujte takové, které vydrží dlouhé roky

Myslíte si, že čím víc hraček bude dítě mít, tím bude spokojenější? Je tomu přesně naopak. Čím větší má dítě možnost výběru, tím je bezradnější. Přechází od jedné hračky k druhé a ani s jednou si nedokáže hrát delší dobu. Nemůže si zkrátka vybrat. Po určité době to skončí tak, že si dítě oblíbí zhruba 5 hraček a ostatní budou bez povšimnutí ležet v policích a bude se na ně akorát prášit.

Místo 20 hraček, které dítě budou bavit jen chvilku, sáhněte po pár kvalitních, které ho zabaví až na několik let. Skvělými volbami jsou například dětská kuchyňka, dřevěné skládanky nebo houpačka. Sepisujte si průběžně seznam toho, co vaše dítko potřebuje, nebo po čem touží, a když se bude blížit nějaká událost, při které dojde na dárky, dejte všem tip na to, co pořídit. Navíc zdůrazněte, že jedna věc bohatě stačí.

Děti jsou radost, o tom žádná. Náklady na vychování jednoho dítěte do 18 let věku ale atakují milion a půl.

Děti jsou radost, o tom žádná. Náklady na vychování jednoho dítěte do 18 let věku ale atakují milion a půl.

Děti rostou jako z vody: Kolik oblečků je akorát?

Při nákupu oblečení nejen pro miminko se zaměřte na dvě věci: Praktičnost a velikost. Děti rostou doslova před očima, proto je možné, že jeden den koupíte roztomilé bodýčko a příští týden už na něj můžete možná tak koukat ve skříni. Navíc malé děti toho zas tolik nepotřebují. Základem je dostatek bodýček, ponožek, dupaček či tepláčků, ale od jiných druhů oblečení vám mnohdy postačí jeden nebo dva kousky. A samozřejmě záleží na tom, v jakém ročním období se miminko narodí.

Tylová sukýnka s čelenkou je sice roztomilá, ale ve skutečnosti hrozně nepraktická a pro kojence či batole nepříjemná. Pyžámka a overaly se zapínáním jen mezi nohama sice lépe vypadají, ale v případě nehody je přetahování špinavého oblečení přes hlavu dítěte to poslední, co chcete udělat. Proto vždy myslete na praktičnost: Pohodlný materiál, body se zapínáním na boku nebo celopropínací pyžámko, neutrální barvy (oblečky pak může podědit i miminko opačného pohlaví a věci se lépe kombinují) a kupujte oblečky o jednu velikost větší (dítko je více unosí a delší rukávy můžete klidně ohrnout).

Příkrmy si můžete navařit dopředu

Zatímco 6 skleniček s objemem 125 ml, ve kterých se ukrývá rozmixovaná mrkev, vás vyjde na 160 Kč, podomácku vyrobený příkrm z mrkve vás ve stejném množství bude stát 20 Kč. Kupované hotové příkrmy vám můžou ušetřit čas, když jste zrovna na cestách, ale peněženku rozhodně nešetří.

Většinu příkrmů přitom můžete připravit během klasického vaření. Děláte zeleninovou polévku? Připravte mrkev a brambory zvlášť na páře a pak je rozmixujte! Spoustu receptů najdete na internetu. Příprava dětských příkrmů není žádná věda. Stačí si přečíst, jaké potraviny dítě v daném věku může a podle toho si navařit skleničky do zásoby – vždy je ale před použitím pečlivě vysterilizujte a pečlivě si pohlídejte technologii přípravy. Myslete také na to, že takto připravené příkrmy vydrží jen několik málo dní. Nicméně chcete-li je skladovat déle, můžete je zamrazit.

Sotva dítě trochu odroste, čeká vás další etapa týkající se financí. A to učit potomka už od útlého věku základům finanční gramotnosti.

Sotva dítě trochu odroste, čeká vás další etapa týkající se financí. A to učit potomka už od útlého věku základům finanční gramotnosti.

Látkové pleny vám ušetří až deset tisíc korun

Jednorázové plenky sice šetří čas, ale měsíčně vás jejich nákup přijde zhruba na 1 000 Kč. Za dva roky dítěte je to zhruba 25 000 Kč. Záleží na tom, jaké plenky pořizujete a kdy se vaše dítě naučí chodit na nočník. Látkové pleny představují sice větší investici na začátku při nákupu a chce to trochu trpělivosti s neustálým praním, ale za dva roky vám ušetří až 10 000 Kč.

Látkové pleny jsou navíc ekologické. Věděli jste, že za dva roky spotřebujete zhruba 5 000 plen? Jednorázová plena se přitom rozkládá až 250 let. Kromě životního prostředí šetří látkové pleny i pokožku miminka, u které mohou jednorázové plenky vyvolat podráždění a vyrážku. Je navíc pravdou, že děti používající látkové pleny se zpravidla rychleji naučí chodit na nočník.

Do čeho se vyplatí investovat?

Zatímco některé věci můžete bez problémů pořídit z druhé ruky, u jiných se to nevyplácí. Patří sem například dětská autosedačka, boty nebo matrace do postýlky. Při výběru těchto věcí dejte přednost kvalitě a tedy obvykle i vyšší ceně.

Dětská autosedačka

Každé dítě do výšky 150 cm a váhy 36 kg musí při jízdě autem sedět v autosedačce. Při výběru se zaměřte zejména na bezpečnost autosedačky. Ta by měla splňovat bezpečnostní standard ECE R44/04, který poznáte podle oranžového štítku.

Vždy se ale poraďte s prodejcem, který vám s výběrem autosedačky poradí. Pokud nemáte našetřené finance a přemýšlíte, jakým způsobem ušetřit, u autosedačky tuto myšlenku raději vypusťte. Řešením pro vás může být půjčka na cokoliv, u které si zvolíte výši půjčky i výši splátky podle svých možností.

Kromě autosedačky můžete půjčkou financovat i nákup kočárku, pokud jste se rozhodli pro nový model a nikoli kočárek z druhé ruky.

Boty

Tento bod se netýká úplně nejmenších miminek, ale je neméně důležitý. Batole vám totiž neřekne, že ho tlačí palec nebo nárt, musíte to poznat vy. Před prsty by mělo být 10-15 milimetrů prostoru, více nikoli, a bota by měla mít širokou špičku. Pro první krůčky se také doporučují boty s tkaničkami. Ideálním materiálem je textil nebo pravá kůže a hmotnost dětské boty by měla být co nejnižší.Na nákup obuvi se ideálně vydejte do specializovaného obchodu, kde vám rádi poradí.

Matrace do postýlky

Věděli jste, že miminko spí denně zhruba 18 hodin? Většinu dne tak tráví v postýlce nebo v hnízdečku. A i když trochu povyroste, jeho pohodlí při spánku je neméně důležité. Proto byste si měli dát při výběru matrace do postýlky opravdu záležet. Ideální matrace by měla mít bodově elastické jádro, které se dítěti přizpůsobí. Důležitou vlastností je také prodyšnost, aby se dítě nepřehřívalo. Stejně jako u autosedačky, i s výběrem matrace se poraďte s prodejcem.

 

 

Reklamní sdělení

 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie