Zobrazit přihlášovací formulář

Fascinující proměny: Fotky žen před tím a po tom, co se staly matkami

  • Publikováno:
Fascinující proměny: Fotky žen před tím a po tom, co se staly matkami

V životě existuje jen málo věcí, které mají na nás větší vliv, než to, že se staneme rodiči. Zejména těhotenství a mateřství mění ženu zásadním způsobem, a to nejen po fyzické stránce, ale i po té emocionální. Jak moc, to zachytila svým objektivem fotografka v úchvatné sérii snímků třiatřiceti žen před porodem a nějaký čas po něm. Budete překvapeni!

Autorkou fascinujících snímků je fotografka z Litvy Vaida Markeviciute-Razmislavice. Ta si po porodu prvního dítěte všimla, že vypadá úplně jinak, než před ním. V obličeji a výrazu zaznamenala nejen ona, ale i okolí, řadu změn. To ji přivedlo na neobvyklý, ale jednoduchý nápad - fotografovat ženy před a po porodu svých prvorozených. 

V jedinečném projektu s názvem Stát se matkou se Vaidě podařilo prostřednictvím objektivu fotoaparátu zprostředkovat všechny změny, které se dějí uvnitř žen a projeví se navenek. Fotografka dvojice snímků zveřejnila prostřednictvím sociálních sítí na svých profilech na Facebooku a Instagramu, kde se záhy dočkaly obrovské odezvy.

Nejde ale o žádné snímky postav, jak byste možná předpokládali. Vaida se zaměřuje na oči jako cestu k myšlenkám a pocitům matek. Aby zajistila, že budou středobodem kompozice, zvolila jednoduchou kulisu (podobnou pasovým fotografiím) a pořídila jejich portréty od ramen nahoru.

"Chtěla jsem zdůraznit pohled žen," řekla magazínu My Modern Met, "odstranit vše, co by od něj odpoutávalo." Výsledkem jsou dvojice obrázků vedle sebe, ve kterých jsou často skryty podrobnosti o zkušenostech s prvním mateřstvím každé ženy. A z toho má Vaida velkou radost. "Za každým portrétem," vysvětluje, "je ženský příběh, její jedinečná cesta, její transformace."

Podívejte se alespoň na některé z úchvatných snímků:

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie