Zobrazit přihlášovací formulář

Maturity 2021: Dobrovolná zkouška z češtiny, prodloužený čas na písemné testy

  • Publikováno:
Maturity 2021: Dobrovolná zkouška z češtiny, prodloužený čas na písemné testy

Konečné úpravy maturitních zkoušek pro letošní rok představil ve středu odpoledne ministr školství Robert Plaga. V plánu, kterým by se školy měly řídit, jsou posunuté termíny maturit, prodloužený čas didaktických testů, nepovinné ústní maturita z češtiny a cizího jazyka, úlevy pro studenty zdravotních a sociálních oborů, i posunuté období pro praktické zkoušky.

Obrovská nervozita studentů, kteří by už za pár týdnů měli skládat „zkoušku dospělosti“, panovala napříč středními a odbornými školami. Klidní nebyli ani jejich rodiče, rektoři vysokých škol, dokonce ani budoucí potencionální zaměstnavatelé.

Rozporuplné reakce vyvolal úterní návrh premiéra Andreje Babiše, který překvapil návrhem na tři rozdílné typy maturit - normální, lehčí a úřední. Po včerejším společném jednání s ministrem Plagou je ale snad konečně jasno. I když od úvahy o možnosti úředních maturit Babiš stále neupustil. Pokud by pro byla většina ministrů, může její zavedení dostat Plaga, který je proti, příkazem.

Posunuté termíny maturit a praktických zkoušek

O termínech státní maturitní zkoušky v podobě didaktických testů je konečně jasno. Původně měly probíhat v termínu 3. až 7. května. Kvůli epidemii nemoci covid-19, která na několik měsíců poslala studenty na distanční výuku, se ale o tři týdny posunou. Nově tedy budou probíhat 24. až 26. května. Obavy nemusí mít ani studenti, kteří v uvedeném termínu budou v karanténě. I oni budou zkoušku moci vykonat v řádném termínu 7. až 9. července. Školní maturity, které měly začít 16. Května, budou po úpravě ministerstvem školství probíhat v termínech od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly původně začít už na začátku dubna, se budou moci konat od 19. dubna až do 27. srpna

Prodloužený čas na písemné testy

Už v lednu ministerstvo školství oznámilo zrušení povinné slohové práce z českého a cizího jazyka a také prodloužilo časy na vypracování didaktických testů, povinných pro všechny studenty. Na tom se po středečním jednání nic nezměnilo. Platí tedy, že u testu z češtiny budou mít navíc 10 minut, u matematického 15 minut a u testu z cizího jazyka se doba prodloužila také o 10 minut.

Nepovinná ústní zkouška z češtiny a cizího jazyka

„Dohodli jsem se na tom, že ústní zkouška z českého a cizího jazyka bude dobrovolná,“ uvedl po jednání Robert Plaga. „Předpokládám, že studenti, kteří se profilují humanitním směrem, tak tu ústní část absolvují,“ dodal. Kdo je odmítne, nebude hodnocen. Vysoké školy by u přijímacích zkoušek neměli chybějící známku zohledňovat.

Úlevy pro studenty zdravotních a sociálních oborů

„Další novinka je úřední uznání didaktických testů u studentů zdravotních a sociálních oborů, kteří byli povoláni na základě rozhodnutí vlády, nebo vypomáhali dobrovolně při rozsahu 160 hodin,“ uvedl Babiš. Na tyto studenty letos čekají největší úlevy. Pokud ale budou mít zájem, mohou zkoušku složit dobrovolně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

benjamínek 12. 3. 2021, 10:12
Je mi líto všech těchto studijních ročníků, ale přesto, znalost ČJ bych takto neodsouvala, naopak, měl by to být základ.

Kategorie