Zobrazit přihlášovací formulář

Očkování proti covidu-19: Velký přehled vakcín a průvodce očkováním

  • Publikováno:
Očkování proti covidu-19: Velký přehled vakcín a průvodce očkováním

AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Sputnik V, Moderna... Názvy vakcín určených k očkování proti nemoci covid-19 na nás v poslední době útočí ze všech stran. Stejně jako informace o samotném očkování. Vyznat se v nich není vůbec snadné. Navíc kolem nich panuje celá řada mýtů. Jaké vakcíny jsou tedy v současnosti u nás vlastně k dispozici, jakou mají účinnost, kde se nechat očkovat a kdy se na vás dostane řada?

Virus, který nám všem obrátil život vzhůru nohama, se poprvé objevil na sklonku roku 2019 v čínském městě Wu-chan. Záhy se ale rozšířil do celého světa. V česku se první nakažený objevil na začátku března 2020. V tomto měsíci bylo onemocnění covid-19 zároveň označeno za celosvětovou pandemii. Od té doby se v České republice novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo téměř jeden a půl miliónu lidí, téměř pětadvacet tisíc lidí zemřelo. Ve světě pak celkový počet prokázaných případů dosahuje neuvěřitelných 123 miliónů, 2,72 miliónů lidí zemřelo.

Není proto divu, že řada zemí investovala nemalé částky na vývoj vakcín, které by rychlým způsobem pomohly získat v populaci kolektivní imunitu bez masových ztrát na životech, poškození zdraví, chronických následků a dalších komplikací. Od srpna 2020, kdy byla v Rusku schválena první vakcína na světě s názvem Sputnik V, byla do současnosti schválena již řada vakcín, na dalších se pracuje. Pro použití v Evropské unii byly zatím registrovány jen některé z nich a to vakcína vyvinutá firmami Pfizer/BioNTech, vakcína od společnosti Moderna, vakcína AstraZeneca a vakcína Johnson & Johnson. Další doposud schváleny nebyly, nicméně předpokládá se, že k tomu v blízké době dojde.

Kdo se může nechat očkovat a kolik očkování proti koronaviru stojí?

Očkovat se může nechat každý, kdo je přihlášen k veřejnému zdravotnímu pojištění v České republice. Za očkování nic neplatíte, je plně hrazeno z vašeho zdravotního pojištění.

Pro koho je očkování vhodné?

Vakcíny jsou prozatím určeny dospělým, v případě vakcíny Pfizer/BioNTech osobám starším 16 let. Pro děti a těhotné ženy není očkování zatím vhodné. Společnosti Pfizer, BioNTech a Moderna už ale zahájily nebo uvedly, že brzy zahájí, testování vakcíny na dětech. Lékaři doufají, že vakcína schválená pro děti bude dostupná do začátku školního roku 2021.

Kde se proti koronaviru očkuje?

Očkovací místa jsou v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. Předpokládá se, že v budoucnu by očkování mohlo probíhat i u praktických lékařů. Stane se tak nejspíš až poté, co budou k dispozici vakcíny, které nevyžadují náročné skladování.

Kdy na mě přijde řada s očkováním proti koronaviru?

Záleží, zda spadáte do některé z rizikových skupin. Proti nemoci covid-19 jsou prioritně očkováni zdravotníci, senioři, chronicky nemocní pacienti, pracovníci kritické infrastruktury. Nejvíce rizikové skupiny by měly projít očkováním zhruba do konce dubna. Lidé s nejmenším rizikem vážného průběhu budou očkováni jako poslední. Pokud vše půjde podle plánů, počítá se s tím, že na mladé a zdravé občany přijde řada někdy mezi koncem léta 2021 až sklonkem roku.

Co dělat než na mě přijde řada? Jaké jsou další možnosti ochrany před koronavirem?

Účinným bojem proti covid-19 a dalším respiračním onemocněním je zakrývání si dýchacích cest na veřejnosti. Díky tomu můžete chránit nejen své okolí, ale v případě volby respirátoru i sebe. Dejte si ovšem pozor na respirátory s výdechovým ventilem. Ty sice dobře chrání Vás, ale vůbec nechrání Vaše okolí. Tento typ respirátoru je tedy nutné kombinovat s rouškou.

Tipy na co se zaměřit při výběru respirátoru a roušky najdete zde. Na tomto místě také najdete další způsoby ochrany proti koronaviru. Důležitá je například dezinfekce povrchů a rukou nebo posílení imunity.

Stručný přehled vakcín, jejich účinnost a informace o aplikaci

Vakcína Pfizer/BioNTech

První vakcína, kterou se v České republice začalo proti nemoci covid-19 očkovat, je Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech. Určena je osobám už od 16 let, podává se ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže. Odstup mezi oběma dávkami by měl být minimálně 21 dní. Při testování vakcína Comirnaty prokázala účinnost 95 % od sedmi dnů po podání druhé dávky. Vakcína Comirnaty pracuje na principu RNA – očkovací dávka obsahuje molekulu messenger RNA (mRNA), která nese instrukce pro produkci tzv. spike proteinu. Tento protein se vyskytuje na povrchu covid-19 a umožňuje viru vstoupit našich buněk. Díky očkování lidské tělo tento protein na koronaviru rozezná a je připraveno se proti němu bránit. Nevýhodou vakcíny od Pfizer/BioNTech je složité skladování – pro uchování je nutná teplota -70 °C. Po rozmrazení musí být vakcína od Pfizeru použita do pěti dnů.

Vakcína Moderna

Druhou schválenou vakcínou proti koronaviru v EU je ta od společnosti Moderna. Ta je určena osobám starším 18 let, podává se ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže. Odstup mezi oběma dávkami by měl být minimálně 28 dní. Při testování vykázala vakcína od Moderny účinnost 94,1 % po 14 dnech od podání druhé dávky. Skladování této vakcíny je snazší – stačí teploty okolo -18 °C. Po rozmrazení vydrží vakcína stabilní v lednici po dobu 30 dnů. Stejně jako vakcína Pfizer/BioNTech pracuje na principu RNA.

Vakcína AstraZeneca

Vakcína vyvinuta britsko-švédskou společností AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. I ona se podává ve dvou dávkách, mezi nimiž by měl být odstup minimálně 28 dní. Klinické testy prokázaly účinnost 70 %. Ověřuje se, zda aplikace nejprve poloviční a následně celé dávky zvyšuje účinnost preparátu – podle náznaků by vakcína AstraZeneca mohla za těchto okolností disponovat účinností 90 %. Vakcína AstraZeneca se uchovává při teplotách 2–8 °C, za těchto podmínek má roční trvanlivost. Očkování pracuje na bázi virového nosiče.

Vakcína Johnson & Johnson

Jde zatím o poslední z vakcín schálených EU. Jako jediná z testovaných vakcín by mohla být aplikována v jedné dávce. Podle české očkovací strategie by se měla na našem území začít používat v dubnu 2021, kdy by měla začít její distribuce. Česká republika předem objednala 2 miliony dávek. Vakcínu by mělo být možné uchovávat při teplotách jako v lednici. Úroveň účinnosti bude známa po vyhodnocení 3. fáze zkoušek. Stejně jako vakcína AstraZeneca funguje na bázi virového nosiče.

Vakcína CureVac

V poslední fázi klinického hodnocení je i vakcína od společnosti CureVac. Ta funguje stejně jako vakcína Pfizer/BioNTech nebo Moderna na principu RNA. Česká republika indikovala zájem o nákup 1 milionu dávek.

Vakcína Sputnik V

Sputnik V je vakcína vyvinutá v Rusku. Podává se ve dvou dávkách s odstupem 21 dní. V dosavadním testování vykázala vakcína Sputnik V účinnost 92 %. Látku je nutné uchovávat při teplotách 2–8 °C. Česká republika ve své očkovací strategii s nákupem ruské vakcíny nijak nepočítala. Nicméně v souvislosti se zpožděním dodávek vakcín od ostatních výrobců začala česká vláda uvažovat i o této vakcíně. Sputnik V ale doposud není schválen pro použití v EU. Jediným státem Evropské unie, který zatím vakcíny Sputnik V nakoupil, je Maďarsko. Vakcínou se očkuje rovněž v Srbsku. Sputnik V funguje, stejně jako vakcína AstraZeneca, na bázi virového nosiče.

Vakcína Sinopharm

Vakcína Sinopharm je vyrobena v Číně. Účinnost vakcíny by se podle dosavadního testování měla pohybovat okolo 86 %. Vakcína Sinopharm se podává ve dvou dávkách, látku je potřeba uchovávat při teplotách 2–8 °C. Česká vláda v očkovací strategii s čínskou vakcínou nepočítala, ale vzhledem k prodlevě ostatních výrobců nelze její použití do budoucna vyloučit. Sinopharm se uchází o schválení v EU. Ke schválení čínské vakcíny již došlo v Maďarsku a Srbsku. Čínská vakcína je založena na oslabeném koronaviru, který není schopen se rozmnožit v lidských buňkách, ale dokáže imunitní systém naučit, jak si poradit s plnohodnotným virem.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie