Zobrazit přihlášovací formulář

Bambucké máslo, málo známý hit

  • Publikováno:
Bambucké máslo, málo známý hit

Shea butter neboli bambucké máslo je dalším z univerzálních pomocníků v kuchyni, v péči o tělo, ale i při drobných zdravotních problémech. Jeho využití je tak široké, že by si rozhodně zasloužilo více pozornosti. Zatímco v rovníkové Africe, odkud tato zázračná substance pochází, využívají blahodárné účinky bambuckého másla už celá staletí až tisíciletí (traduje se, že bamackým máslem o sebe pečovala už Kleopatra), u nás zatím tolik popularity nezískalo. A to je škoda!

Bambucké máslo je čistě přírodní tuk získávaný ze semen stromu máslovník africký. Ten je známý také pod názvy Shea tree, Vitellaria paradoxa nebo Butyrospermum parkii. Ten plodí ovoce podobné švestkám a právě z jejich pecky obsahují až 55 % tuku. Zeměmi, odkud pochází většina produkce bambuckého másla, jsou především Nigérie, Ghana, Mali a Burkina Faso.

Co všechno bambucké máslo dokáže?

Bambucké máslo je doopravdy velmi všestranný pomocník. Většinou ho využíváme k péči o pleť – obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek, které chrání buňky proti volným radikálům, talže zpomalují proces stárnutí. Bambucké máslo tak můžeme používat jako tělové mléko, ale také k účinnému boji proti vráskám na obličeji a krku. Pleť regeneruje a hydratuje, dokonce má protizánětlivé účinky a dodává pleti schopnost prostředí. Díky vysokému obsahu vitamínu E stimuluje máslo v pokožce tvorbu kolagenu, který je nutný pro zachování pružnosti pleti.

Dále pomáhá bambucké máslo na zmírnění až odstranění strií a menších jizev, stejně účinně léčí popáleniny. Bambucké máslo má také ideální poměr látek, které chrání pleť před slunečním zářením, zmírňují projevy úpalu, dokážou ochránit pokožku před větrem a také například před horkem a slanou vodou.

Léčivé účinky bambuckého másla jsou známé už celé věky. Pomocí bambuckého másla můžeme léčit běžné oděrky, ale také různé dermatitidy, ekzémy, bodnutí hmyzem, podráždění po použití kosmetických nebo chemických přípravků, ale dokonce také například omrzliny.

Není to tak dlouho, co se začaly v „moderní společnosti“ zkoumat také nutriční vlastnosti bambuckého másla. Pro přípravu sladkých i slaných pokrmů má ale bambucké máslo skoro stejně široké využití, jako kokosový olej. Je to skvělá veganská alternativa másla, můžete ho použít do krémů nebo při pečení (ve stejném poměru jako obyčejné máslo). Jeho lehce oříšková chuť je vynikající v kombinaci například s medem, v mnoha pekárnách a cukrárnách využívají bambucké máslo jako luxusní přísadu například při pečení dortů.

Unikátní složení

Bambucké máslo je bohaté na vitamíny A, D, E a F, přičemž vitamín E je velmi silný antioxidant, zpomaluje stárnutí a působí jako prevence rakovinného bujení. Nenasycené mastné kyseliny (linoleová, olejová, stearová…) zase pokožku dokonale vyživují a zvláčňují. Bambucké máslo dokonce obsahuje protizánětlivé látky, díky nimž se hodí i na ošetření otevřených poranění. Navíc je takřka hypoalergenní, takže je ideální složkou přípravků pečujících o citlivou pleť.

Máte s bambuckým máslem nějaké zkušenosti? Máte ho doma a používáte ho? Jaké jste pro ně našli využití v domácnosti? A jste spokojení? Dejte ostatním tip na Mimibazaru! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie