Zobrazit přihlášovací formulář

Pečená žebírka v asijském stylu: Dobrota, na které si vypěstujete závislost

  • Publikováno:
Pečená žebírka v asijském stylu: Dobrota, na které si vypěstujete závislost

Rozpadající se měkké masíčko, úžasná vůně, vynikající chuť a navíc krásná barva. Naučte se připravit žebírka ohromující chuti v asijském stylu, po kterých se každý utluče. Recept a spousta tipů a triků od foodblogerky Koko zajistí, že už je nikdy nebudete chtít dělat jinak.

 

Recept na pečená vepřová žebra v asijském stylu

Ingredience na 1 obří porci a nebo 2 předkrmové

  • 1 kg nízkých vepřových žebírek (short ribs)
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce koření pěti vůní
  • 2 lžíce olivového nebo arašídového oleje
  • čerstvý zázvor velikosti palce
  • 3 stroužky česneku
  • chilli flocks dle chuti
  • 6 lžic teriaki nebo sojové omáčky
  • 2 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
  • 3 lžíce rýžového octa
  • cca 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 jarní cibulky

K servírování

  • pražený sezam
  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
  • chilli paprička

Postup

1. Z nízkých žebírek stáhněte blanku, aby se do masa lépe dostaly chutě. Pak si je rozdělte na jednotlivá žebírka. Osolte, opepřete. Posypte kořením pěti vůní (badyán, skořice, fenykl, nové koření, hřebíček) a vetřete ho do masa.

2. Připravte si pánev, která může do trouby, nebo pekáč, který může na plotýnku. Do zvoleného nádobí vlijte trochu olivového nebo arašídového oleje a žebírka do něj naskládejte vypouklou stranou dolů. Nehýbejte, neotáčejte, jedeme na barvu!

3. Oloupejte si zázvor, nakrájejte ho na co nejtenčí plátky, to samé udělejte i s česnekem.

4. Začněte obracet žebírka a opékejte po všech stranách. Když budou dohněda, posypte je zázvorem, česnekem a chilli vločkami, zakápněte teryaki omáčkou, případně sójovou. Přidejte tekutý med a rýžový ocet.

5. Vše zalijte (kuřecím) vývarem. Přiveďte k varu a ochutnejte. Chuť by měla být o něco méně slanější, než byste si přáli (ještě dojde k redukci), a také šmrncovně kyselá.

6. Pokrájejte jarní cibulky a vhoďte je do pánve (hrnce) a žebírka mohou do trouby předehřáté na 160 °C.

7. Během pečení budou žebírka vyžadovat minimální péči, stačí je občas sledovat. Všechno bude intenzivně bublat, maso zase zlátnout – a po asi 45 minutách je musíte otočit, aby byla upečená po celém svém povrchu stejně. Vyčkejte další ¾ hodiny. Ke konci marináda zhoustne a ztmavne. Hodina a půl pečení celkem zajišťuje odpadání masa od kosti.

8. Pro dokonalý lesk každý kousek ještě v marinádě omáchejte – pokud by jí bylo extrémně málo, na rozehřáté plotýnce ji zřeďte trochou vývaru a nechte krátce provařit.

9. Teď už zbývá jen posypat praženým sezamem, čerstvým nasekaným koriandrem, chilli papričkami, čerstvou jarní cibulkou a pokapat limetkou. Můžete servírovat i se vším tím sosem, který v pánvi zbyde.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku