Zobrazit přihlášovací formulář

Toto jsou top knihy pro nejmenší děti

  • Publikováno:
Toto jsou top knihy pro nejmenší děti

Čtete rádi knihy nebo to považujete spíše za přežitek? A co vaše děti? Víte, proč je čtení s dětmi a pro děti důležité a jaké zajímavé knížky byste svým nejmenším dětem určitě měli přečíst?

Proč s dětmi v dnešní době číst?

Dnešní digitální době dominují média jako internet a televize. Je to přirozené a zcela je ignorovat či zakázat lze snad jen dočasně. Mnohem efektivnější je najít rovnováhu a soustředit pozornost dětí i na jiné oblasti trávení volného času. Kromě sportu a pohybu je to hlavně čtení knih, které našim dětem dokáže poskytnout nové možnosti rozvoje.

 

Při čtení knih si totiž dítě vytváří a rozšiřuje slovní zásobu, rozvíjí fantazii a představivost, a zároveň i buduje a upevňuje svůj vztah k rodičům. Pokud děti čtou od dětství, vytvoří si ke knihám pozitivní vztah a věřte, že po nich budou sahat i později. 

 

Jaké knihy však vybrat, aby děti zaujaly?

V kamenných i online knihkupectvích najdete v sekci dětských knih mimořádně bohatou nabídku dětské literatury. Pokud se v ní ztrácíte, máme tu pro vás pár zajímavých tipů.

 

# 1 Edukativní knížky

Patříte k rodičům, kteří hledají v knížkách nejen pobavení, ale chtějí děti i něco naučit? Pak určitě sáhněte po sérii tří knížek Skřítek v pyžamku, Víla ze šatičky a Skřítek, Víla a Hvězdička, která nabízí velmi pěkné příběhy nejmenších dětí s různými tématy: jak porazit vztek dětí, proč jíst ovoce a zeleninu, jak řešit problémy s usínáním nebo úklidem pokojíčky a mnohé jiné. Na konci každé pohádky nabízí autorka Zuzana Kubašáková rodičům i návod, jak s tématy a dětmi pracovat dál.

 

# 2 Oblíbené série

Pokud máte rádi knižní seriály, sáhnout můžete například po polském autorovi Wojciechovi Widlakovi a jeho sérii Pan Kulička. Spolu s kačenkou Katastrofou, mouchou Bzuk-Bzuk a pejskem puchýřky zažívají různé životní situace a příhody, které děti rozesmějí a pobaví, ale i poučí.

 

Pro rodiče, kteří chtějí knížky využít k zvládnutí různých situaci v životě dítěte, případně je na ně připravit, doporučujeme sérii Kamarádka Terka (pro dívky), resp. Kamarád Kubko (pro chlapce). Děti jdou do školky, obchodu, k zubaři, dostanou kotě, učí se jezdit na kole a podobně.

 

# 3 Z každého rožku trošku

Zajímavě ilustrované Toulky jarem, Toulky létem, Toulky podzimem a Potulky zimou od autorky Rotraut Susanne Bernerové představují minisérii knížek oceněnou množstvím cen. S dítětem nejen čtete, ale zároveň rozvíjíte i jeho pozorovací talent, koncentraci a slovní zásobu.

Knížka Moniky Novákové O trpaslíkovi Hundroškovi nabízí příběhy o malém nezbedném skřítkovi, který se za pomoci kamarádky veverky Evičky naučí uklízet, ráno vstávat bez reptání či nebát se ošetřit bolavý zub. V knížce rodiče ocení i otázky za každou pohádkou, kterou si děti trénují čtení s porozuměním.

Náš tip: Inspirovali jsme vás? Tyto a ještě mnohé další dětské knížky najdete v oblíbeném knihkupectví Knihy Dobrovský. A pokud při nákupu využijete Knihy Dobrovsky slevový kód nebo Luxor slevový kód, za ušetřené peníze budete moci svým dětem dopřát ještě více dětských knižních dobrodružství.

 

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie