Zobrazit přihlášovací formulář

3 dezerty s letním ovocem: Cheesecake do skleničky, tvarohová zmrzlina a malinové cupcakes

  • Publikováno:
3 dezerty s letním ovocem: Cheesecake do skleničky, tvarohová zmrzlina a malinové cupcakes

Sezóna letního ovoce je v plném proudu a i když není nad to, vychutnat si voňavé jahody, maliny, ostružiny a borůvky samotné, můžete je také využít při přípravě 3 lehkých osvěžujících dezertů. Ochutnejte třeba nadýchané malinovo-ostružinové cupcakes s malinovým krémem. A jestli se vám v horkém počasí nechce zapínat troubu, vsaďte třeba na nepečený jahodový cheesecake do skleničky nebo nepřekonatelně lahodnou tvarohovo-smetanovou domácí zmrzlinu s čerstvými malinami a pistáciemi.

 

 

Jahodový cheesecake do skleničky

Suroviny (na 5–6 malých skleniček cca 150ml)

  • 200 g čerstvých jahod 
  • 20 g citronového cukru s citronovou kůrou Vitana
  • 1 vanilkový cukr Vitana
  • šťáva z ½ citronu 
  • 70 g máslových sušenek 
  • 90 g rozpuštěného másla 
  • 250 g mascarpone nebo jiného smetanového sýra 
  • ½ plechovky neochuceného zahuštěného kondenzovaného mléka
  • ½ čajové lžičky vanilkového aroma 

Postup

1. Začneme tím, že si omyjeme jahody a odkrojíme stopky. Jahody nakrájíme na kostky a dáme do misky.

2. Přidáme citronový a vanilkový cukr a citronovou šťávu a necháme 15 minut odležet, až začnou jahody pouštět sladkou červenou šťávu.

3. Jako další si připravíme sušenkový základ. Rozdrtíme sušenky a v misce je smícháme s rozpuštěným máslem, dokud nevznikne sypká, ale zároveň vláčná hmota.

4. Jako poslední si připravíme krém. Do mísy dáme mascarpone, zahuštěné kondenzované mléko a vanilkové aroma. Vše rozmixujeme do středně husté hmoty asi minutu.

5. Skleničky začneme plnit tak, že na dno přijde krém, na něj rozdrcené sušenky a nakonec jahody. Opakujeme ještě jednou, takže nám ve skleničce vznikne šest vrstev.

6. Dáme alespoň na hodinu do ledničky.

 

 

Tvarohová zmrzlina s malinami a pistáciemi

Suroviny

  • 390 g zahuštěného kondenzované mléka
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 ml 40% smetany
  • 1 skořicový cukr Vitana
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
  • 200 g čerstvých malin
  • 50 g nesolených pistácií

Postup

1. Vyšlehejte smetanu se skořicovým cukrem. 

2. Tvaroh rozmíchejte se zahuštěným kondenzovaným mlékem a kokosovým tukem a nakonec přimíchejte vyšlehanou smetanu.

3. Do tvarohové hmoty ručně zlehka zamíchejte celé maliny a celé nesolené pistácie.

4. Formu na srnčí hřbet si vyložte fólií a naplňte ji tvarohovou hmotou. Použít můžete i jakoukoliv silikonovou formu, v tom případě ji nemusíte vyložit fólií. Dejte zamrazit do druhého dne.

5. Druhý den nechte zmrzlinu povolit, vyklepněte z formy, nakrájejte na porce a podávejte ozdobené čerstvými malinami a nasekanými nesolenými pistáciemi.

 

 

Ovocné cupcakes s malinovým krémem

Suroviny (na 15 kusů)

na cupcakes

  • 6 žloutků
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml 33% smetany
  • 60 g másla
  • 1 vanilkový cukr Vitana
  • 1 lžička pomerančové kůry Vitana
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva Vitana
  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g hladké mouky
  • 200 g čerstvých malin a ostružin

na malinový krém

  • 250 g mascarpone
  • 130 g malinového Extra džemu Hamé
  • 250 ml 33% smetany

Postup

1. V misce vyšleháme žloutky, moučkový cukr, pomerančovou kůru a změklé máslo.

2. V druhé míse vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuhého krému.

3. Vyšlehanou šlehačku zlehka zamícháme do vyšlehaného másla a nakonec zapracujeme směs mouky a kypřicího prášku.

4. Do hotového těsta zamícháme omyté ovoce (maliny, ostružiny, borůvky).

5. Těsto lžící dávkujeme do papírových nebo silikonových košíčků do 2/3 výšky košíčku. Pečeme na 170 °C 25 minut. Pokud si nebudeme jisti, že jsou muffiny upečené, píchneme špejlí do středu muffinu. Když bude špejle suchá, je muffin upečený.  

6. Na krém vyšleháme smetanu s mascarpone a džem do tuhého krému. Zdobíme čerstvým ovocem. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie