3 dezerty s letním ovocem: Cheesecake do skleničky, tvarohová zmrzlina a malinové cupcakes
- Publikováno:
Sezóna letního ovoce je v plném proudu a i když není nad to, vychutnat si voňavé jahody, maliny, ostružiny a borůvky samotné, můžete je také využít při přípravě 3 lehkých osvěžujících dezertů. Ochutnejte třeba nadýchané malinovo-ostružinové cupcakes s malinovým krémem. A jestli se vám v horkém počasí nechce zapínat troubu, vsaďte třeba na nepečený jahodový cheesecake do skleničky nebo nepřekonatelně lahodnou tvarohovo-smetanovou domácí zmrzlinu s čerstvými malinami a pistáciemi.
Jahodový cheesecake do skleničky
Suroviny (na 5–6 malých skleniček cca 150ml)
- 200 g čerstvých jahod
- 20 g citronového cukru s citronovou kůrou Vitana
- 1 vanilkový cukr Vitana
- šťáva z ½ citronu
- 70 g máslových sušenek
- 90 g rozpuštěného másla
- 250 g mascarpone nebo jiného smetanového sýra
- ½ plechovky neochuceného zahuštěného kondenzovaného mléka
- ½ čajové lžičky vanilkového aroma
Postup
1. Začneme tím, že si omyjeme jahody a odkrojíme stopky. Jahody nakrájíme na kostky a dáme do misky.
2. Přidáme citronový a vanilkový cukr a citronovou šťávu a necháme 15 minut odležet, až začnou jahody pouštět sladkou červenou šťávu.
3. Jako další si připravíme sušenkový základ. Rozdrtíme sušenky a v misce je smícháme s rozpuštěným máslem, dokud nevznikne sypká, ale zároveň vláčná hmota.
4. Jako poslední si připravíme krém. Do mísy dáme mascarpone, zahuštěné kondenzované mléko a vanilkové aroma. Vše rozmixujeme do středně husté hmoty asi minutu.
5. Skleničky začneme plnit tak, že na dno přijde krém, na něj rozdrcené sušenky a nakonec jahody. Opakujeme ještě jednou, takže nám ve skleničce vznikne šest vrstev.
6. Dáme alespoň na hodinu do ledničky.
Tvarohová zmrzlina s malinami a pistáciemi
Suroviny
- 390 g zahuštěného kondenzované mléka
- 500 g tučného tvarohu
- 200 ml 40% smetany
- 1 skořicový cukr Vitana
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
- 200 g čerstvých malin
- 50 g nesolených pistácií
Postup
1. Vyšlehejte smetanu se skořicovým cukrem.
2. Tvaroh rozmíchejte se zahuštěným kondenzovaným mlékem a kokosovým tukem a nakonec přimíchejte vyšlehanou smetanu.
3. Do tvarohové hmoty ručně zlehka zamíchejte celé maliny a celé nesolené pistácie.
4. Formu na srnčí hřbet si vyložte fólií a naplňte ji tvarohovou hmotou. Použít můžete i jakoukoliv silikonovou formu, v tom případě ji nemusíte vyložit fólií. Dejte zamrazit do druhého dne.
5. Druhý den nechte zmrzlinu povolit, vyklepněte z formy, nakrájejte na porce a podávejte ozdobené čerstvými malinami a nasekanými nesolenými pistáciemi.
Ovocné cupcakes s malinovým krémem
Suroviny (na 15 kusů)
na cupcakes
- 6 žloutků
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml 33% smetany
- 60 g másla
- 1 vanilkový cukr Vitana
- 1 lžička pomerančové kůry Vitana
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva Vitana
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g hladké mouky
- 200 g čerstvých malin a ostružin
na malinový krém
- 250 g mascarpone
- 130 g malinového Extra džemu Hamé
- 250 ml 33% smetany
Postup
1. V misce vyšleháme žloutky, moučkový cukr, pomerančovou kůru a změklé máslo.
2. V druhé míse vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuhého krému.
3. Vyšlehanou šlehačku zlehka zamícháme do vyšlehaného másla a nakonec zapracujeme směs mouky a kypřicího prášku.
4. Do hotového těsta zamícháme omyté ovoce (maliny, ostružiny, borůvky).
5. Těsto lžící dávkujeme do papírových nebo silikonových košíčků do 2/3 výšky košíčku. Pečeme na 170 °C 25 minut. Pokud si nebudeme jisti, že jsou muffiny upečené, píchneme špejlí do středu muffinu. Když bude špejle suchá, je muffin upečený.
6. Na krém vyšleháme smetanu s mascarpone a džem do tuhého krému. Zdobíme čerstvým ovocem.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé