Zobrazit přihlášovací formulář

6 důvodů, proč dětem pořizovat ty správné hračky. Vzdělávají a rozvíjejí smysly!

  • Publikováno:
6 důvodů, proč dětem pořizovat ty správné hračky. Vzdělávají a rozvíjejí smysly!

Hračky, které svým dětem vyberete v raných fázích jejich života, mají při jejich poznávání světa okolo nich významný vliv. Mohou je naučit velkému množství nových věcí a pomoci jim získat základní dovednosti potřebné pro pozdější život. Myslete na to při výběru vánočních dárků. Sepsali jsme pro vás alespoň některé z výhod, které vzdělávací hračky přinášejí. 

Řeč je o edukativních hračkách, které v jednotlivých fázích vývoje mohou děti hodně naučit. Při hře s nimi procvičují fantazii, smysly, poznávají okolí.

 

1. Pomáhají zvyšovat IQ a z učení dělají zábavný zážitek

 

Vzdělávací hračky se zaměřují na procvičování paměti, rozvoj motorických dovedností, koordinace, učení čísel a abecedy - to vše pomáhá zvyšovat dětské IQ. Základní funkcí normální hračky je poskytovat zábavu. Vzdělávací hračky jsou určeny pro zábavu, ale zároveň do hry začleňují učení. Díky tomu mohou mít děti radost z hraní si s hračkou, ale zároveň si mohou rozvíjet základní životní dovednosti.

  

2. Pomáhají rozvíjet smysly a motoriku

 

Vzdělávací hračky jsou speciálně navrženy tak, aby zlepšovaly motoriku a napomáhaly koordinaci ruka-oko. Nejběžnější vzdělávací hračkou, která pomáhá rozvíjet smyslové a motorické dovednosti, jsou různé stavebnice a skládačky. Hraní si s nimi je skvělým způsobem, jak se malé děti mohou naučit řešit problémy a začít se učit používat oči a ruce k propojení různých dílků a dokončení skládačky.

 

3. Zdokonalují dovednosti v oblasti řešení problémů

 

Jednou z hlavních výhod vzdělávacích hraček je schopnost působit na mysl dítěte. Hračky, jako jsou třeba různé vzdělávací magnetické skládačky, povzbuzují děti k přemýšlení, aby vyřešily problém. Mohou pomocí logických hraček zjistit, který díl se kam hodí, a to pomocí pokusů a omylů. Jak to zkouší, učí se efektivním způsobem, jak správně dokončit zadání, roste jejich mysl a postupem času si osvojí silné dovednosti v řešení problémů.

 

 

4. Podporují kreativitu

 

Díky technologiím a času strávenému u displejů tabletů a telefonů, které v posledních letech přebírají tradičnější formy hry, došlo ke snížení počtu dětí využívajících při hře svou fantazii a kreativitu. Vzdělávací hračky podporují přemyšlení a uplatňování kreativity při vytváření scénářů nebo řešení problémů při hraní. Hračky, které zahrnují vytváření vlastní scény nebo interakce, jsou pro rozvoj kreativity u dětí zvlášť dobré.

 

5. Zlepšují koncentraci

Děti mají omezený rozsah soustředění, snadno ztratí zájem nebo se odpoutají od věcí, zvláště pokud je to něco, co je nebaví. Vzdělávací hračky dělají z něčeho, co lze považovat za nepříjemné, jako je matematika nebo studium jazyků, pro dítě příjemnou aktivitu. Vzdělávací hračky pomáhají podněcovat zájem dětí o učení a pomáhají jim rozvíjet nové dovednosti při hraní.

6. Rozvíjejí emocionální i sociální schopnosti

Jednou z výhod vzdělávacích hraček, která je často přehlížena, je rozvoj emocionálního a sociálního cítění. Vzdělávací hračky často umožňují dětem fyzicky si spolu hrát, což moderní technologie nedokážou. Při hraní se děti mohou setkat se sociálními podněty, jako je smích, pláč a hněv, a přijít na to, jak porozumět těmto sociálním situacím a reagovat na ně. Vzdělávací hračky tak často rozvíjejí všechny důležité atributy sociálního rozvoje.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie