Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí rohlíky podle pana Cuketky: Recept na voňavé pečivo dobré i druhý den

  • Publikováno:
Domácí rohlíky podle pana Cuketky: Recept na voňavé pečivo dobré i druhý den

Vypečené nadýchané rohlíčky, které nádherně voní, báječně chutnají a navíc se vždycky povedou. Zaručujeme vám, že tohle domácí pečivo připravené podle receptu populárního foodblogera Martina Kuciela neboli pana Cuketky, si zamilujete! S gumovými rohlíky ze sámošky se vůbec nedají srovnávat.

Většina z nás si život bez typického českého pečiva, kterým rohlíky a housky jsou, ani nedokáže představit. Jíme je k snídani, večeři, plníme je ke svačině do školy, do práce a také když jedeme někam na výlet. Jenže ty ze supermarketu chutnají čím dál tím hůř a navíc jsou druhé den jak kdyby byly vyrobené z gumy, často se nedají ani ukousnout. Řešením je upéct si z několika běžných ingrediencí, které doma máte, rohlíky domácí. Mají tu správnou texturu, úžasnou vůni a vždycky se povedou.

 

Recept na ty nejlepší domácí rohlíky

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky

  • 285 g vlažné vody

  • 60 g změklého sádla

  • 11 g soli

  • 6 g instantních kvasnic

Postup

1. Mouku dejte do mísy robota s hnětacím hákem. Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte vodu a sádlo.

2. Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo 1 minuty). Zvedněte rychlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.

3. Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli přehnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí těsta si také předehřejte troubu na 230 °C.

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Z těsta oddělte menší díly těsta o hmotnosti okolo 75 g (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou jako když střelí). Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do tvaru malého bochánku. Bochánky zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.

5. Odpočaté díly těsta po jednom vytvarujte na rohlíky. Bochánek rozválejte válečkem. Nejprve horní polovinu směrem od sebe a potom dolní polovinu na dvě strany od sebe – vlevo a vpravo, abyste získali přibližný tvar protáhlého trojúhelníku. Rohlík nejprve smotejte od nejširší strany směrem ke špičce. Poté jej vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na nějakých 15 až 18 cm.

6. Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech (nechte jim mezery) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. V téhle chvíli je taky můžete posypat trochou máku. Rohlíčky přikryjte a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.

7. Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby. Při vkládání troubu zapařte několika stříkanci z rozprašovače a rychle zavřete. Postup můžete po půlminutě zopakovat. Rohlíky pečte pěkně podle barvy – mělo by to zabrat zhruba 10 minut, než budou krásně vybarvené a vykřupané. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.


Tipy pana Cuketky

Proč sádlo? A ne třeba máslo nebo jiný tuk? Nezdá se to, ale pro klasický český rohlík je sádlo nejlepší tuk. Dá rohlíku správnou texturu a hlavně vůni. Máslo je skvělé, na rohlík je ale příliš výrazně. Rohlíky s máslem chutnají spíš směrem ke sladkému buchtovitému těstu a to asi nechceme.

Proč voda? Je to podobné jako se sádlem. Ve spoustě receptů na rohlíky najdete mléko. To ale podobně jako máslo dává rohlíkům výraznou vůni a chuť. Zkuste to. Nezdá se to, ale dělá to docela rozdíl.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie