Zobrazit přihlášovací formulář

3 recepty na letní ovocný cheesecake: Nepečený třešňovo-tvarohový, meruňkovo-smetanový a jahodový

  • Publikováno:
3 recepty na letní ovocný cheesecake: Nepečený třešňovo-tvarohový, meruňkovo-smetanový a jahodový

Osvěžující cheesecake patří ke stále oblíbenějším dezertům. V mnoha variantách se připravuje po celý rok. Letní dny si ale žádají pořádnou nálož osvěžujícího ovoce, jako jsou jahody, třešně, meruňky nebo borůvky, které se právě ke smetanovému krému skvěle hodí.  Výhodou, kterou oceníte nejen v létě, je, že existuje pečená i nepečená varianta tohoto dezertu. A my pro vás tentokrát máme tři recepty na lahodný a svěží zákusek, který z vás udělá cukrářskou hvězdu.

Nezapomeňte, že výslednou chuť oblíbeného dezertu ovlivňuje také výběr surovin, dbejte proto na jejich kvalitu. Jedině ta vašemu dezertu dodá lahodnou chuť i výživovou hodnotu. Doporučujeme zaměřit se proto na biopotraviny, u nichž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a navíc obsahují minerály a vitaminy v dobře vstřebatelné podobě. Můžete je nakoupit u ekologických farmářů, ale i v běžném obchodě. Na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio najdete interaktivní mapu se seznamem farem i jejich nabídkou. U některých můžete využít tzv. bedýnkových systémů a nechat si bio dobroty dovézt až domů. Pokud se vydáte na nákup do supermarketu, pozorně vybírejte jen ty biopotraviny, které mají značení biolistu nebo biozebry. Jedině tato loga 100 % zaručí, že se jedná skutečné o bio produkty.

Náš tip:
Bohatý výběr ovoce v bio kvalitě najdete například na malé farmě Bio Zahájí ve Vysoké Libni.

 

Nepečený třešňovo-tvarohový dezert

Na korpus:

  • 250 g bio sušenek

  • 70 g bio másla

Na náplň:

  • 250 g bio třešní

  • 2 bio vejce

  • 150 g bio třtinového cukru

  • 2 ks bio tvarohu

  • 1 ks bio ricotty

  • 2 ks želatinového ztužovače

  • 1 ks bio citronu

  • lístky bio máty

Postup:

1. Začněte s přípravou formy na dort, spodní část vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem.

2. Poté si připravte korpus. V mixéru rozdrťte sušenky a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Takto připravený korpus rozprostřete na spodní část formy a prsty vmačkejte i mírně do stran.

3. Formu vložte na půl hodiny do lednice a mezitím si připravte krém.

4. Žloutky utřete s cukrem a poté přidejte všechny další ingredience kromě třešní. Na závěr vmíchejte ztužovač zastudena a krém přidejte na korpus.

5. Povrch cheesecaku ozdobte očištěnými a vypeckovanými třešněmi a mátou. Přidat můžete i další letní ovoce, skvělé budou například i maliny či borůvky. Dort dejte na půl dne odpočinout do lednice.

 

Meruňkovo-smetanový zákusek

Na korpus:

  • 180 g bio mouky

  • 1 lžíce bio třtinového cukru

  • 100 g vychlazeného bio másla

  • 1 bio žloutek

  • 2 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 10 bio meruněk

  • 200 g bio ricotty

  • 375 g bio zakysané smetany

  • 200 g bio smetany ke šlehání

  • 200 g bílé čokolády

Postup:

1. Dobře promíchejte mouku s cukrem a poté přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a vodu. Vypracujte hutné těsto, které rozetřete do připravené, pečícím papírem vyložené, formy.

2. Na těsto nasypte například luštěniny, aby při pečení nevypuklo. Pečte na 170 stupňů 15-20 minut. V polovině pečení zátěž sundejte.

3. Mezitím si připravte náplň. Meruňky dobře očistěte a nakrájejte na menší kousky. Naskládejte část do formy, posypte cukrem a dejte ještě na 5 minut péct i s korpusem.

4. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte projít varem. Na závěr do čokolády přidejte 4 lžíce zakysané smetany.

5. Ricottu, zbytek zakysané smetany a smetanu ke šlehání důkladně promíchejte, dokud nevznikne hutná směs. Za neustálého míchání postupně přidávejte čokoládu.

6. Upečený korpus zalijte připravenou náplní a na povrchu ozdobte meruňkami. Cheesecake dejte před podáváním vychladnout do lednice.

 

Svěží jahodový dezert

Na korpus:

  • 270 g sušenek v bio kvalitě

  • 150 g rozpuštěného bio másla

Na krém:

  • 4 žloutky z bio vajec

  • 500 g čerstvých bio jahod

  • 250 g bio třtinového cukru

  • 300 g čerstvého krémového bio sýru

  • 500 g bio tvarohu

  • 2 kelímky bio zakysané smetany

  • 2 bio citrony, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva

Postup:

1. Sušenky vložte do mixéru, rozdrťte je a smíchejte s rozpuštěným máslem.

2. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a sušenky upěchujte na dno a také do stran. Takto připravenou krustu nechte odpočinout v lednici a mezitím si připravte náplň.

3. Do mísy přidejte sýr, tvaroh, kelímek smetany, cukr, citronovou kůru a zakápněte šťávou. Dobře promíchejte a přidejte žloutky. Znovu prošlehejte a výsledný krém vložte do formy na připravený korpus.

4. Koláč potřete zbývající zakysanou smetanou a dejte zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Poté nechte vychladnout do následujícího dne v lednici.