Zobrazit přihlášovací formulář

Přírodní brusinkový zázrak

  • Publikováno:
Přírodní brusinkový zázrak

Některé potraviny naprosto nezaslouženě míjíme v obchodech a necháváme je ležet na regálech, byť by si zasloužily naši pozornost a zařazení do běžného jídelníčku. Na brusinky si vzpomeneme asi pokaždé, když nás nebo někoho v našem okolí souží záněty močových cest, ale brusinky toho dokážou mnohem více.

Brusinky patří mezi tak zvané superpotraviny, což je slovo od konce devadesátých let skloňované snad ve všech kruzích – od lékařů a farmaceutů po výživové poradce, chemiky, biology a ostatní vědce. A co dělá superpotravinu superpotravinou? Je to především vysoký obsah vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny, antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek, jejich výjimečná výživová hodnota a celkově pozitivní vliv na zdraví tělesné i duševní.

Superpotraviny, respektive rostliny, které je plodí, pochází přirozeně z míst velmi náročných na odolnost vegetace, například z pouští nebo vysokých hor. To je nutí k abnormálnímu zadržování veškerých látek, proto je jejich koncentrace o tolik vyšší než u potravin pěstovaných za běžných podmínek. Mezi superpotraviny patří například ořechy, semínky a luštěniny, ale také některé bobule, především borůvky a brusinky.

Co všechno brusinky obsahují?

Brusinky jsou především bohaté na vitamíny, konkrétně na vitamín C, který pomáhá tělu bojovat s jakýmkoliv nachlazením, chřipkou nebo sezónním neduhem, zároveň mu pomáhá budovat imunitu. Dalším je vitamín A působící blahodárně nejen na zrak, ale také na kvalitu kůže a třeba také na potenci. Nejdůležitějším je ovšem vitamín E, který působí proti rakovinnému bujení a je považován za nejsilnější antioxidant. Kromě jiného má pozitivní účinky na nervový systém, plodnost a hojení ran. Krom toho, že brusinky obecně obsahují málo kalorií, mají v sobě naopak hodně vlákniny. Dostatek vlákniny je podstatný nejen pro správné zažívání, ale snižuje také riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky a obezity.

Bojujte brusinkami proti…

  • …infekcím močových cest. Brusinky obsahují látky, které se vážou na bakterie a zabraňují jim přilnout ke stěnám zažívacího a močového ústrojí.
  • …potížím se zažíváním. Ze stejného důvodu, jako působí účinně na močové cesty, působí brusinky také blahodárně na žaludek a trávicí systém.
  • …zubním kazům. Tyto látky působí pozitivně už v dutině ústní. Zabraňují usazování bakterií a tím pádem také předchází vzniku zubních kazů a zánětům dásní.
  • …špatnému cholesterolu. A tím pádem také proti kardiovaskulárním onemocněním.

Na co si dát pozor

Ne všechny brusinky na trhu jsou stejně bohaté na prospěšné látky. Nejvydatnější variantou jsou brusinky pěstované v Severní Americe (Amerika a Kanada). Ty dorůstají mnohem větších rozměrů a jsou výrazně sladší než ty, které rostou u nás. Naše brusinky jsou chráněné rostliny, takže si na ně do lesa jen tak nezajdete. Jsou také významně trpčí, a proto bývají výrobky z nich často hodně doslazovány.

Zajímavosti

Anglický název pro brusinky je cranberries. Pojmenování vzniklo díky podobnosti tvaru květu brusinky s krkem a hlavou jeřába (cran). Slovo berry (v množném čísle berries) je obecné označení pro bobulovité plody.

Sběr brusinek v Kanadě, Americe a v poslední době také na plantážích (resp. vřesovištích) v Chile probíhá tzv. mokrou cestou. Plody brusnice obsahují mnoho vzduchových bublinek, takže se celá pole zatopí vodou a ony plavou na hladině. Speciálními kombajny se pak relativně pohodlně sklízí z vodní hladiny.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie