Zobrazit přihlášovací formulář

Šokující výsledky průzkumu: Kolik utrácíme za dárky k Valentýnu a jak často ženy dostávají květiny?

  • Publikováno:
Šokující výsledky průzkumu: Kolik utrácíme za dárky k Valentýnu a jak často ženy dostávají květiny?

I když řada lidí tvrdí, že před tímto svátkem dává přednost našemu 1. květnu, provedený průzkum odhalil, že tomu tak není. Valentýn je u nás stále populárnější. Možná vás ale překvapí částka, kterou jsme za dárky z lásky ochotni utratit. A zamyslet nad sebou by se měli naši muži, kteří by měli rozhodně častěji zamířit do květinářství.

U příležitosti svátku svatého Valentýna si společnost Provident Financial nechala zpracovat průzkum o tom, jak lidé slaví dny spojené s láskou. Z průzkumu vyplynulo, že původně anglosaský svátek svatého Valentýna se v Česku ujal a slaví ho téměř polovina populace (43 %) napříč všemi generacemi. Nicméně s dárky zůstávají Češi nohama na zemi. Nejvíce lidí (38 %) žádný dárek svému partnerovi nedá a třetina (34 %) dá svému partnerovi dárek do 500 korun. Průzkum také ukázal, že většina (78 %) českých mužů dá své partnerce květinu alespoň jednou za rok.

Valentýn je populární napříč generacemi, u mladých ale vede

Nejpopulárnějším svátkem spojeným s láskou napříč celou populací je Den matek. Slaví ho více než polovina (55 %) dospělých Čechů. Nejpopulárnější je mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi (60 %). Svátek svatého Valentýna je však také velmi oblíbený. Připomíná si ho téměř polovina (43 %) obyvatelstva. V nejmladší generací 18–35 je svátek svatého Valentýna dokonce nejpopulárnější ze všech svátků spojených s láskou. Tato generace slaví většinu svátků, pouhá desetina proklamuje, že žádný svátek spojený s láskou neslaví.

„Popularita svátku svatého Valentýna napříč všemi generacemi nás velmi překvapila. Nečekali jsme, že tento svátek u nás tolik zdomácněl a některé generace ho budou slavit více než Den matek,“ uvádí Kateřina Jarošová, tisková mluvčí Providentu. Svátek svatého Valentýna slaví celých třiačtyřicet procent Čechů mezi 18 a 65 lety. Populárnější je jen Den matek, který slaví dokonce pětapadesát procent z nás a pak ještě Mezinárodní den žen, který slaví sedmačtyřicet procent. 1. máj jako svátek lásky oslavuje jen sedmadvacet procent Čechů.

Moc dárků na Valentýna nečekejte

„Z výzkumu je zřejmé, že Češi to s dárky na Valentýna nepřehánějí. Svátek si připomínají spíše v symbolické rovině.“, říká Kateřina Jarošová, tisková mluvčí Providentu. Téměř dvě pětiny (38 %) Čechů si na Valentýna žádný dárek nedávají. Třetina (34 %) lidí obdaruje svého partnera dárkem do 500 Kč. Dar v rozmezí 500–1000 Kč pořídí necelá pětina (18 %) partnerů a hlouběji do kapsy sáhne jen zlomek populace.

VĚDĚLI JSTE, ŽE...

... Svatý Valentýn je spojen také s Českem. V Bazilice svatého Petra a Pavla na Vyšehradě je umístěna jeho lopatka.

Květiny si musíme kupovat samy, od partnerů se jich příliš často nedočkáme

Drtivá většina českých mužů (78 %) daruje podle výzkumu své partnerce květinu alespoň jednou ročně. Zajímavé je však rozdělení podle krajů. Nejčastěji dostanou květinu ženy v kraji Jihočeském (85 %) a Ústeckém (83 %), naopak na Liberecku muži květinami šetří (72 %). „Zjištění, že téměř osmdesát procent českých mužů daruje svým partnerkám občas květinu, je příjemné. Nicméně průzkum také ukázal, že každý měsíc dostane kytici pouhá čtyři procenta žen,” uvádí Kateřina Jarošová, tisková mluvčí Providentu.

STŘÍPKY Z HISTORIE

Svátek svatého Valentýna Svátek svatého Valentýna byl papežem ustanoven už v roce 496 a s láskou začal být spojován mezi 14. a 15. stoletím. Darování květin, čokolád ve tvaru srdce a přáníček začalo až v 18. století v Anglii. Před tím, než se 14. únor stal dnem lásky, jednalo se o oslavu křesťanského mučedníka. Legenda vypráví o uvěznění svatého Valentýna z Říma, který podle legendy vrátil zrak slepé dceři svého žalářníka. Druhá legenda říká, že svatý Valentýn konal svatby pro křesťanské vojáky, kterým bylo římským císařem zakázáno se ženit. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie