Zobrazit přihlášovací formulář

Medové hrátky

  • Publikováno:
Medové hrátky

Radám, jak vybrat kvalitní med, jsme se už věnovali. Teď ale přichází na řadu vychválit jeho léčivé a zkrášlující vlastnosti, které lidé využívají vlastně už po tisíciletí. V dnešní době všudypřítomné reklamní masáže se ovšem tak trošku pozapomnělo, že kosmetika se vlastně snaží kopírovat a dodávat nám to, co nám chybí z přírody. Pokud máte doma pár sklenic kvalitního medu, dopřejte si ho nejen do čaje!

Med je jednou z prvních potravin vůbec, která si své místo na našich jídelníčcích našla. Od pravěku, přes starověký Egypt a antiku, o medu najdeme zmínky všude, a to jen pozitivní. Obecně je po staletí med považován za základ pro zachování mládí a krásy a dosažení dlouhověkosti. Ale teď konkrétně – proč tomu tak je?

Co med obsahuje a jak působí

V medu jsou zastoupeny různé druhy cukrů – nejvíce fruktóza a glukóza, dále pak například sacharóza a maltóza. Med ale dále obsahuje také řadu vitamínů, B1, B2, B3, B5, E, K, C nebo třeba karoten. Z minerálních látek hrají nejdůležitější roli pro náš organismus zejména vápník, hořčík, železo, fosfor, měď, síra a olovo. Dále med obsahuje tzv. polyfenoly, které společně s vitamínem E působí jako antioxidanty. Všechno dohromady pak propůjčuje medu blahodárné účinky na regeneraci a růst buněk a celkovou stimulaci organismu.

  • Zásadní vlastností medu je, že působí antibioticky, antisepticky a protizánětlivě.
  • Je balzámem na nervovou soustavu, podpůrně tedy působí na bolesti hlavy, zvyšuje kvalitu spánku, pomáhá při migrénách.
  • Posiluje kardiovaskulární systém.
  • Pomáhá tělu s detoxikací.
  • Urychluje hojení ran.
  • Pomáhá léčit onemocnění virového i zánětlivého typu (záněty nosohltanu, katar horních cest dýchacích…)
  • Pomáhá regulovat zažívání.
  • Podporuje imunitu.
  • Dokáže léčit akné.
  • Je rychlým zdrojem energie.

Upozornění: Med je poměrně rozšířeným alergenem. Také částečně narušuje zubní sklovinu, takže by jej děti neměly konzumovat ve větším množství (nicméně zdaleka není tolik agresivní jako některé slazené limonády nebo džusy).

7 tipů na medovou krásu

  1. Používejte med nejen jako ingredienci zázračné revitalizující masky, ale i na běžné mytí obličeje. Použijte částečně zcukernatělý med a naneste jej na obličej, jako by to byl obyčejný peeling. Důkladně opláchněte!
  2. Med vám pomůže také k vítězství nad kocovinou. Díky fruktóze nastartuje metabolismus, který se rychleji vypořádá se vším, co jste si minulou noc způsobili. Stačí pár lžiček.
  3. Med vám dodá rychlou energii. Pokud si před cvičením rádi dáváte nějakou výživnou tyčinku, zkuste místo ní pár lžiček medu. Cukr v něm obsažený spálíte mnohem rychleji, takže máte jistotu, že po cvičení nebude co ukládat.
  4. Med dokáže zmírnit bolest v krku i kašel. Díky svým antibakteriálním vlastnostem zklidní vaše podrážděné hrdlo při nachlazení – můžete ho jíst nebo rozpustit ve vodě, kloktat nebo popíjet.
  5. Med hydratuje nehtovou kůžičku. Pokud chcete o své nehty pečovat přírodním způsobem, nahradí vám med všechny změkčovače.
  6. Na vlasy působí med také skoro zázračně. Je součástí mnoha domácích masek, zvlášť ve spojení s olivovým olejem a žloutky. Redukuje lupy, pomáhá vlasy hydratovat, mírní krepatění, zaceluje roztřepené konečky.
  7. Na otevřené rány a odřeniny je med také jako dělaný. Naneste ho trochu na očištěnou ránu, díky svým antiseptickým a antibakteriálním vlastnostem pomůže s hojením i dezinfekcí.

Máte rádi med? Co jej zkusit využívat nejen jako sladidlo? Máte zkušenosti s využíváním medu pro krásu a zdraví nebo vlastní tipy na jeho využití? Řekněte to ostatním!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kunas 29. 11. 2015, 20:34
Med je přímo zázračný přírodní produkt :-) :-) :-) Hodí se jako příloha ,hlavní jídlo,do slaných i sladkých nádivek,stravovací doplněk,hodí se k masu,zelenině,do kávy,čaje,jako sladidlo do pokrmů a nápojů,do dresinků,též jako konzervant,do kompotů,džusů,i alkoholických nápojů viz medovina,při dlouhých túrách nebo náročných sportech ,doplňuje ztracenou energii,v jižních národech nezbytnou součástí moučniků a dezertů. V lidovém léčitelství se med přikládal na opařeniny či popáleniny,zklidňzje zažívání,prozi překyselení,dětem za odměnu i na na poutích se prodával jako pochoutka- medový cukrkandl nebo turecký med, či oříšky v medu,i některé cukrovinky byly tehdy přislazované právě medem,dudlíky se dětem namáčely v medu na uklidnění a pro sladký spánek,pusinky na dobrou noc potom byla sladká :-) :-) :-) Berme tudíž, zvláště v dnešní hektické době, med jako zázrak :-) :-) :-) ,-) [A] :-$ (B) (child9) :^) :^) (pusa)
barbinecka37 4. 11. 2015, 13:53
(Y)
kunas 29. 11. 2015, 22:49
@barbinecka37 (darecek) |:o) (Y)

Kategorie