Zobrazit přihlášovací formulář

AKTUALIZOVÁNO: Příspěvek 5 tisíc na každé dítě! Kdo na něj má nárok a kdy ho rodiče dostanou

  • Publikováno:
AKTUALIZOVÁNO: Příspěvek 5 tisíc na každé dítě! Kdo na něj má nárok a kdy ho rodiče dostanou

AKTUALIZOVÁNO: Tahle informace potěší více než milión českých domácností. Ve středu totiž vláda schválila jednorázovou pomoc rodinám s dětmi. Příspěvek ve výši pět tisíc korun na každé dítě do osmnácti let ale dostanou jen někteří.

"Pomáháme těm, kteří si nemohou pomoci sami. Nenecháme nikoho padnout, není ale v možnostech státních financích, abychom dávali plošnou podporu všem," řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala.

Jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun na jedno dítě tak obdrží rodiny s ročním příjmem do jednoho miliónu korun, což je kolem třiaosmdesáti tisíc korun měsíčně. "Jde o čistý příjem," zdůraznil ve čtvrtek ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

AKTUALIZOVÁNO: Bohužel se ukázalo, že se ministr Jurečka spletl, v potaz bude totiž brán příjem hrubý, nikoliv čistý. V sobotu, tedy až po dvou dnech od tiskové konference, o své chybě prostřednictvím sociálních sítí sám informoval. Původně se podle jeho slov měl příspěvek týkat více než dvou miliónů dětí. Nakonec tedy o avizovaných 1,1 milionu rodin nepůjde, bude jich podstatně méně.

Jurečka také upřesnil, že by příspěvek měl být vyplacen v průběhu měsíce srpna. Důvodem je, aby z těchto peněz mohli rodiče pokrýt výdaje spojené se začátkem školního roku. Zatím ale není jisté, zda rodiny příspěvek obdrží automaticky nebo o něj budou muset požádat.

V rámci  balíčku opatření, které mají zmírnit dopady růstu cen, navíc vláda plánuje také zvýšení rodičovského příspěvku. "Shodli jsme se, že upravíme maximální výši čerpání rodičovského příspěvku o tři tisíce, tedy z deseti tisíc na třináct tisíc korun," oznámil šéf premiér Fiala.

Novelu nyní musí nyní ještě posoudit Sněmovna a Senát.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

lenkac 1. 5. 2022, 19:23
Smažte to, článek je špatně! Nejedná se o čistý příjem.
berunkalenka 4. 5. 2022, 12:42
@lenkac Hezký den, děkujeme za upozornění, článek byl publikován ve čtvrtek 28.4., kdy byla tato informace aktuální. Uvedl ji na tiskové konferenci sám ministr práce a sociálních věcí. Až v sobotu pak oznámil, že je to jinak, že se spletl. Článek je proto nyní doplněn o aktuální informaci.

Kategorie