Zobrazit přihlášovací formulář

Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

  • Publikováno:
Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

FOTOGALERIE: Máte rádi dobré víno? A věděli jste, že nemusíte jezdit až na Moravu, abyste se prošli po vinici, dozvěděli se něco zajímavého a ochutnali nápoje z místní produkce? Zažijte kouzlo vinic v srdci hlavního města! V Praze jich je dokonce šestnáct. A právě tento víkend máte jedinečnou šanci zúčastnit se putování po všech z nich. V rámci projektu Pražské vinice 2022 totiž budou na tyto dva dny zpřístupněny veřejnosti.

Poznejte autenticitu a výjimečnost vín z pražských vinic. Jedinečné polohy těchto zelených částí Prahy, z nichž některé jsou památkově chráněnými územími, veřejnosti běžně nepřístupnými, navíc poskytnou nevšední výhledy na město.

Pokud o víkendu nemáte čas, ale přesto byste si rádi všechny vinice navštívili? Udělejte to alespoň virtuálně prostřednictvím naší fotogalerie. Naleznete v ní i veškeré informace o jednotlivých vinicích.

 

Unikátní akce, jejíž první ročník se uskutečnil v roce 2017, si rychle našla své příznivce. Není divu. Šanci navštívit všechny pražské vinice má veřejnost totiž jen jednou za rok. A to poslední květnový víkend. Těšit se můžete nejen na překrásné výhledy, ale i na komentované prohlídky, perličky z historie, povídání vinařů a někde i na doprovodný program s malou ochutnávkou místní produkce, která nebývá velká. Šance ochutnat tato vína je tak skutečně jedinečná.

Vinice budou zpřístupněny v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin a to zdarma nebo za symbolické vstupné. Na každé ze zúčastněných vinic budou navíc umístěny informační stojany, které návštěvníkům poskytnou základní informace a zajímavosti o dané vinici a lokalitě. K dispozici budou i i tištěné informační letáky s mapou Prahy, v nichž jsou všechny vinice označeny. Snadno si tak můžete naplánovat víkendový okruh po těch, které vás zaujaly. Předpověď počasí je na tyto prohlídky ideální, nebude totiž ani horko, ani zima.

Vinice u Starého purkrabství na Vyšehradě
Zdroj: prazskevinice.cz

Pražské vinice, které stojí za návštěvu

Zásluhou města i soukromníků roste dnes réva v Praze na zhruba dvaceti hektarech půdy. Není to moc, ale vedle Svatováclavské vinice v areálu Pražského hradu a Vyšehradu, kde jsou dokonce hned tři malé vinohrady, nabízí hlavní město i takové perly, jako je vinohradská Grébovka s téměř prvorepublikovou atmosférou, překrásná vinice sv. Kláry, dokonale zvelebená Salabka shlížející na pražskou zoo i do prudkého svahu nově zakousnuté Zilvarovy vinice na území bývalé Popelářky, jedné z mála usedlostí, které byla navrácena původní funkce, všechny tři na území Troji.

Dále jediná pražská biovinice Baba ukrytá v divoké zeleni na skalním ostrohu nedaleko stejnojmenné zříceniny, několik vinic Strahovského kláštera a vinice Svatojánská podél Úvozu pod Petřínem. Drobná vinice s osobitou atmosférou obklopená moderní zástavbou i historickou gotickou zdí na svazích Albertova, známá Máchalka u prosecké bobové dráhy. Nebo výjimečná Modřanská vinice vzkříšená pílí zahrádkářů a v Praze položená nejjižněji.

Vinice sv. Kláry
Zdroj: prazskevinice.cz

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie