Zobrazit přihlášovací formulář

Jahodová marmeláda: 6x recept na oblíbenou dobrotu. Zkuste tu s čokoládou, mátou či třešněmi

  • Publikováno:
Jahodová marmeláda: 6x recept na oblíbenou dobrotu. Zkuste tu s čokoládou, mátou či třešněmi

Stále více domácností dává přednost domácím džemům před těmi kupovanými. Tím nejoblíbenějším je už tradičně ten z jahod. A protože jejich sezóna pozvolna začíná, vybrali jsme pro vás hned několik receptů na vynikající jahodové džemy vylepšené ještě nějakou další ingrediencí. Klasika je sice fajn, ale až ochutnáte tyto, nebudete vědět, který z nich si na chléb, rohlík či palačinku namazat dřív.

Jahodový džem s čokoládou

Suroviny

  • 960 g čerstvých jahod
  • 80 g hořké čokolády
  • 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta nebo Želírovacího cukru 3:1 Labeta

Postup

1. Jahody pečlivě očistíte a rozmixujete (nebo rozemelete či prolisujete) na konzistenci, která je vám příjemná.

2. K rozmixovanému ovoci přidáme želírovací cukr a dobře promícháme.

3. Za stálého míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.

4. Jakmile směs odstavíme z plotny, vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu, ihned poté marmeládou plníme čisté sklenice.

5. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Svěží jahodový džem s mátou

Suroviny

  • 1 kg jahod
  • snítka čerstvé máty (klidně i víc)
  • 1000 g cukru
  • ovocný pektin Labeta

Postup

1. Snítku čerstvé máty omyjeme a pokrájíme na menší kousky.

2. Jahody pečlivě očistíme a spolu s mátou rozmixujeme.

3. K rozmixovaným jahodám s mátou přidáme cukr a ovocný pektin a dobře promícháme.

4. Za stálého míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.

5. Ihned po odstavení z plotny plníme džemem čisté sklenice.

6. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

NÁŠ TIP
Čím více máty přidáte, tím výrazněji džem ovoní a dochutí.
Buďte odvážní a experimentujte!

Jahodový džem s rebarborou

Suroviny

  • 2500 g zralých očištěných jahod
  • 700 g zralé rebarbory pokrájené na centimetrové kostičky
  • 700 g třtinového krupicového cukru
  • 1,5 sáčku (30 g) Ovocného pektinu Labeta (citrusový přírodní pektin na zavařování
  • lžička Kyseliny citronové Labeta

Postup

1. Jahody i rebarboru vložte do velkého pětilitrového hrnce. Začněte pomalu zahřívat a směs přiveďte k varu, ovoce s rebarborou pustí vodu a začne vodnatět. Protože rebarbora je celkem tvrdá, nechte džem asi hodinu vařit a ovoce měknout.

2. Nyní přidejte 3/4 množství cukru promíchaného s ovocným pektinem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit.

3. Povařte dalších 3 až 5 minut.

4. Nyní degustujte, podle chuti dosypte zbývající cukr, pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové. Ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje její houstnutí a udrží krásně červenou barvu jahod. Správnou konzistenci džemu testujte “talířkovou metodou” - jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.

5. Džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Uchovávejte v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18° C.

Džem z jahod a třešní

Suroviny

  • 0,5 kg jahod
  • 0,5 kg vypeckovaných třešní
  • 1 balení JamFix 1:1 Labeta,
  • kyselina citronová Labeta (množství podle chuti)
  • šťáva z půlky citronu
  • 800 g cukru

Postup

1. Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem.

2. Přidáme šťávu z citronu, která dodá aroma, a na konec balíček JamFixu smíchaný s cukrem.

3. Povaříme alespoň 5 minut a průběžně sbíráme pěnu.

4. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou.

5. Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, konzistence je ideální. Pokud je džem stále moc tekutý, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování a opět krátce povaříme.

6. Hotový džem plníme horký do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru.  

Jahodovo-meduňkový džem

Suroviny

  • 1 kg jahod
  • snítka čerstvé meduňky (může být i víc - chu´t bude výraznější)
  • 1000 g cukru
  • ovocný pektin Labeta

Postup

1. Lístky meduňky omyjeme a nadrobno pokrájíme, stejně tak jahody.

2. Pro džem bez kousků ovoce vše rozmixujeme dohladka.

3. K pokrájené či rozmixované směsi přidáme cukr a ovocný pektin a důkladně promícháme.

4. Za stálého míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.

5. Ihned po odstavení z plotny plníme džemem čisté sklenice.

6. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, tmavém a chladném místě.

Jahodový džem s červenou řepou

Suroviny

  • 680 g jahod
  • 320 g červené řepy
  • BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta nebo Želírovací cukr 3:1 Labeta

Postup

1. Syrovou červenou řepu nahrubo nastrouháme a rozmixujeme spolu s jahodami dohladka. Díky řepě bude mít marmeláda výraznou vínově červenou barvu. 

2. Ke směsi přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1, dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut.

3. Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

Zdroj: Labeta.cz

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

annastark (upraveno) 13. 6. 2022, 8:56
Thanks for sharing this article. I am glad to see this amazing post. Retro Bowl
lidare 13. 6. 2022, 1:22
Hm,něco zkusím :-$

Kategorie