Zobrazit přihlášovací formulář

To nejlepší na víně? Špunt!

  • Publikováno:
To nejlepší na víně? Špunt!

…no, možná ne úplně doslova, ale korkové zátky mají v domácnosti mnoho využití. Kůra korkového dubu má doopravdy spoustu unikátních vlastností, které dovolují její využití od omalovánek po izolaci. Má speciální buněčnou strukturu, která vypadá jako včelí plástev; každá buňka je oddělená od ostatních a je v ní taky vzduch. Takže je korek nejen vodo a plynotěsný, ale dokáže izolovat teplo a tlumit otřesy. Jak tedy v domácnosti na to?

Kromě jiného obsahuje korek tzv. korkovinu neboli suberin, něco na způsob vosku. Takže ke všem jeho vlastnostem přibývá také odolnost proti plísním a fakt, že nehnije. Na zátky do lahví se používá více než 400 let a nemusíte být zrovna jejich sběratelé, abyste si je nechávali doma.

Proti poškrábání. Kameninové hrnce pracovní desku, židle podlahu, některé povrchy se prostě nesnesou. Dejte mezi ně korek! Můžete zátky nařezat na tenká kolečka a zespodu nalepit například na nohy nábytku.

Ztracený patentek náušnice. Kousíček korku (popřípadě gumy na gumování) poslouží jako provizorní patentek na náušnicích.

Neposlušné obrázky. Někdy se stane, že prostě obraz na stěně ne a ne viset rovně. Nalepte na jejich zadní stranu kousky korku – ty přilnou ke stěně a obraz bude viset jako správně přibitý. Navíc se zeď nepoškrábe.

Umolousané tváře. Ohořelý korek dříve používali sportovci proti oslnění sluncem tak, že si jím ztmavili okolí očí. Dnes jsou samozřejmě k dispozici sofistikovanější prostředky, ale když nad svíčkou opálíte korek, získáte skvělé líčidlo třeba na maškarní.

Dávkovač. Když do korkové zátky podélně vyřežete klínek, nemusíte kupovat kovovou hubičku na lahve s olejem nebo octem. Prostě špunt s takovým výřezem namáčkněte do hrdla a je to.

Razítka. Korek je velmi tvárný a dobře se s ním pracuje. Vezměte obyčejný polštářek s barvou a vytvořte si s dětmi hravá razítka!

Buďte kreativní! Ze zátek od vína nebo sektu se dají vyrábět různé dekorativní i dekorativně funkční předměty. Korek snadno propíchnete nebo nařežete, popřípadě spojíte k sobě. Ideální jsou podložky pod horké hrnce vytvořené tak, že seskládáte nebo sešijete k sobě zátky do tvaru kruhu, ze zátek se krásně dají udělat například nástěnky, závěsy, věnce, rohože do koupelny, květináče a cokoliv dalšího vás napadne. Protože je voděodolný, ani v koupelně vám korek nezplesniví a je velice příjemný na dotek!

…uzávěr lahve. Moc originální to není, ale od toho korkové zátky jsou! A nemusí jít nutně o lahve vína, i když se vám ztratí víčko od limonády a vy nechcete, aby zvětrala, prostě použijte špunt.

Jak jinak by se podle vás daly využít speciální vlastnosti korku? Máte nějaký tip, co lze v domácnosti pomocí korkových zátek vylepšit? Doplňte náš seznam a poraďte ostatním!          

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie