Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zhubnout? Svačte! aneb 4 důvody, proč si dopřát pravidelnou svačinu

  • Publikováno:
Jak zhubnout? Svačte! aneb 4 důvody, proč si dopřát pravidelnou svačinu

Nedaří se vám zbavit se kil navíc? Jste unavení a bez energie nebo snad máte problémy se soustředěním? Nejspíš víme proč! Chybou může být, že vynecháváte svačiny nebo možná jen svačíte nevhodné potraviny. Jenže právě svačiny by měly být důležitou součástí zdravého jídelníčku a my vám prozradíme proč.

Věděli jste, že podle výživových poradců mají právě svačiny tvořit až 25 % celkového denního energetického příjmu? U dětí a dospívajících klidně ještě více. Tu dopolední byste si si měli dát přibližně 2 - 3 hodiny po snídani a měla by tvořit přibližně 15 % z přijaté energetické hodnoty. Obsahovat by měla bílkoviny, tuky a nějaký ten cukr, pokud dáváte přednost sacharidům, tak klidně i ty. Ideální dopolední svačinou je tak například jogurt či tvaroh s trochou čerstvého ovoce, případně kousek pečiva s plátkem kvalitní uzeniny či sýra. Skvělou volbou jsou také oříšky. Ty by ale měly být přírodní, tedy nepražené a nesolené. A zapamatujte si, že arašídy nejsou ořechy, sáhněte po ořeších kešu, mandlích, lískových oříšcích, vlašákách, para ořeších nebo pistáciích. Odpolední svačina už by měla být lehčí a měla by tvořit jen 10 % celkového energetického příjmu. Druhou svačinku, která vás zachrání před nekontrolovatelným přejídáním se po příchodu z práce domů, byste si měli dát přibližně tři hodiny po obědě. Sacharidy už ale vynechejte, zaměřte se na kombinaci bílkovin a vlákniny. 

4 důvody, proč nevynechávat svačinu

1. Zhubnete

Pravidelnost v jídle tělu svědčí. Správně vyvážená pravidelná strava pomůže předcházet pocitům hladu a zefektivní metabolismu při hubnutí. Vaše tělo nebude mít potřebu ukládat si tuky na "hladové časy", protože bude mít neustále všeho dost. Důležité je ale správné složení svačin. Rozhodně nepodceňujte dostatečné množství bílkovin! Při jejich trávení tělo spotřebovává více kalorií.

TIP REDAKCE

Nestíháte si občas svačinu připravit nebo přemýšlíte, jak ji pořešit na cestách či na výletě? Vyzkoušejte šťavnaté proteinové kousky borůvka-jogurt z britské produkce The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, které obsahují vyvážený poměr proteinů a sacharidů. Díky praktickému balení je navíc můžete mít vždy po ruce a dopřát si tak vyváženou svačinu v kteroukoli denní dobu. Stačí přibalit je do kabelky či batohu. Jedna porce má pouze 210 kcal.

2. Nebudete unavení a ospalí

Díky pravidelným svačinám doplníte potřebnou energii a zabráníte kolísání cukru v krvi a jeho prudkému poklesu, který má za následek neřízené chutě na sladké a večerní či noční "nájezdy" na ledničku. Věděli jste, že časté kolísání hladina cukru v krvi má za následek podrážděnost, nedostatek energie, únavu, ale také nutkání k častému močením, pocity žízně, nespavost či časté buzením během noci, a dokonce i hormonální nerovnováhou a problémy se štítnou žlázou?

3. Prospějete také mysli

Náš mozek čerpá energii pro svou činnost právě z glukózy, takže pokud nesvačíte, může se lehce stát, že mu „dojde palivo“. Je prokázáno, že vyvážená svačina napomíhá lepšímu soustředění. Důležité ale je, aby byla bohatá na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerální látky. Chybět by neměly ani sacharidy, pozor ale na množství.

4. Podpoříte trávení

Pokud chcete mít trávicí systém ve formě, jezte pravidelně a to přibližně ve stejnou dobu každý den. Zaměřte se také na obsah vlákniny ve stravě, tu správnou najdete například v ovoci a zelenině, luštěninách, obilninách a celozrnných výrobcích. Nejlépe vašemu trávení udělá konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny a k tomu troška zdravých tuků.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie