Zobrazit přihlášovací formulář

13 neobvyklých rad pro hubnutí, které jste možná ještě neslyšeli

  • Publikováno:
13 neobvyklých rad pro hubnutí, které jste možná ještě neslyšeli

Bojem s nadváhou se vyčerpává každý druhý člověk. Ať už jste zastánci přísných diet, úmorného cvičení, dohledu profesionálů nebo slavných začátků „od zítřka“, existuje pár berliček, kterými si při svých ambicích zhubnout můžete významně pomoct. A nebojte se, rady jako zdravě jíst, hýbat se alespoň hodinu denně a podobné to nejsou. Ty všichni známe. My pro vás máme ty, které zná jen málokdo.

1. Berte multivitaminy.

I když by vyvážená strava měla pokrýt všechny stanovené potřeby metabolismu, tak zaprvé, kdo se doopravdy stravuje vyváženě? A zadruhé – každý má ty potřeby jiné. Studie prokázaly, že nedostatek některých vitamínů nebo minerálů může vést k přejídání, tělo si o ně totiž říká.

2. Posaďte se na správné místo.

Večeře, oslavy, bufety, svatby…usazujte se na konec stolu. Psychologicky, ale také z čistě praktického hlediska, lidé, kteří sedí uprostřed tabule, mají tendenci nejvíc „zobat“. Samozřejmě, mají všechno nejblíž.

3. Zima a tma.

Kvalita regenerace, kterou tělu dopřejete přes noc, je stěžejní nejen pro váš stav mysli, ale také pro stav vašeho těla. Aby kvalitní spánek působil proti obezitě, je třeba dodržovat zásadu tmy a chladu. Spěte v doopravdy tak černočerné tmě, v jaké to jen jde. A rozhodně ne v přetopené místnosti! Spaní v chladu zrychluje metabolismus.

4. Vykašlete se na pocit viny.

Notoričtí dietáři, a určitě ve svém okolí jednoho dva máte, mají sklon k přejídání mnohem intenzivnější než lidé, kteří to mají trošku víc „na háku“. Každý prohřešek proti dietě způsobuje pocit viny. To je stres. A spousta lidí na stres reaguje přejídáním. A tak pořád dokola.

5. Sledujte méně televizi.

Zkuste to. Řekněte si, že dnes budete mít doma televizi zapnutou o hodinu méně než obvykle. Co to znamená? Budete muset vymyslet jinou aktivitu. I kdyby mělo jít o úklid, vaření, procházku nebo dřívější spánek. To všechno vám pomáhá spalovat více energie!

6. Proveďte drobounké změny.

Místo džusu jablko a voda. Místo obyčejné rýže hnědá. Místo tukových rohlíků celozrnné. Místo rajčete okurka. A tak dále. Prostor pro drobné změny ve stravování je veliký. Víte, že existují potraviny, při jejichž konzumaci spalujete víc energie, než do těla přijímáte? Jsou to především okurka, mrkev a řapíkatý celer!

7. Jezte z malých talířů.

Aneb nejezte bezhlavě. Logicky se na malý talíř vejde méně jídla, ale jenom o tom to není. Lidé, kteří jedí z velkých talířů, si v průměru servírují zhruba o 30 % větší porce, než je třeba. A to jde jenom o optickou potřebu zaplnit místo na talíři!

8. Přiostřete to.

Nejen, že pálivá jídla a koření zrychlují metabolismus, ale dávají také žaludku (a prostřednictvím něj také mozku) spoustu podnětů, díky nimž se cítíme sytí dříve. A to zhruba o 100 kcal dříve, když si například do polévky zamícháme půl lžičky kajenského pepře.

9. Nechejte si přílohu na konec.

Klidně jezte přílohy i pečivo, ale nikdy jako první! Jedna z teorií dokonce doporučuje nechat si karbohydráty na večer, tedy konzumovat přes den převážně bílkoviny, tuky a jednoduché cukry, zatímco večer je čas na pečivo, brambory, rýži apod.

10. Poťte se.

A tentokrát doopravdy myslíme cvičení. Čím víc svalů člověk má a čím jsou aktivnější, tím více také spaluje. Pro redukci tuku tedy není nutné měnit stravovací návyky nebo drasticky snížit příjem energie. Můžete se vydat druhou cestou – budovat svalovou hmotu. Cokoliv je lepší než nic, takže zařaďte procházky, plavání nebo třeba jenom chůzi do schodů.

11. Pijte víno!

A toto je rada zejména pro ženy. Pokud si dáte skleničku vína denně, je prokázáno, že méně sníte. Prostě máte menší potřebu. V malém množství navíc alkohol startuje metabolismus a o zdravotních účincích zejména červeného vína už ví lidé celá staletí. Ale pozor, dvě deci a dost! Alkohol jinak obsahuje mnoho „prázdných kalorií“.

12. Cukr je dobrá věc.

Rozhodně lepší než umělá sladidla. V současné době se vědci přiklání k názoru, že umělá sladidla mohou za přejídání a obezitu více, než jsme si doteď mysleli.

13. Neberete náhodou prášky na alergii?

Nebo antikoncepci či antidepresiva? Mnoho z léků k pravidelnému užití má jako častý vedlejší účinek přibírání na váze. A tady už je to na konzultaci s lékařem.  

Máte vyzkoušený nějaký podobný drobný trik, který vám pomáhá hubnout? Podělte se s ostatními! Dejte tip na Mimibazaru!                             

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

tonenimožný 19. 4. 2023, 14:03
No,stoprocentně funguje ketodieta,ale nemusí být až tak přísná,to taky není zrovna zdravé,ale nahradit přílohu zeleninou se dá. Dá se jíst jako příloha vařený květák,zelené fazolky,vařená kapusta,červená řepa,dušená mrkev s petrželí i celerem,jde to.Tvaroh,jogurt,cottage. Ovšem-vydržet bez chleba a pečiva je hodně těžké.
ufo11 19. 4. 2023, 7:30
Mně se nejvíce osvědčila dieta 3N : Nekoupíš, Nemáš, Nesežereš :-)
Lu_Imzadi 19. 4. 2023, 12:10
@ufo11 Naprostý souhlas, nic jiného mi nezabírá :-D

Kategorie