Zobrazit přihlášovací formulář

Co by měly děti zvládnout před nástupem na střední

  • Publikováno:
Co by měly děti zvládnout před nástupem na střední

Každý rodič miluje své děti, chrání je, pomáhá jim a snaží se, aby z nich vyrostli perfektní a šťastní lidé. Naneštěstí se občas stane, že péče přeroste ve zbytečné opatrování a my vypouštíme své děti do života nepřipravené a frustrované z nejistoty, kterou odloučení vyvolává. Prvním momentem, kdy nás dítě může na delší dobu opustit, je nástup na střední školu do jiného města. Co by měly naše ratolesti zvládnout do konce povinné školní docházky?

I když péči o své dítě bereme všichni jako samozřejmost, je dobré se občas trošku krotit a myslet na to, že jim svou výchovou nemáme jen zajišťovat pohodlí, ale také je připravujeme na dospělost. I když to vypadá, že je na všechno dost času, letí to rychleji, než si uvědomujeme.  A pokud vaše dítě projevuje zájem o obory, které se v místě vašeho bydliště nevyučují, budete ho muset vypustit do světa možná o trochu dřív, než jste předpokládali. Jaké jsou tedy základní životní dovednosti, které by měl zvládat alespoň základně každý, kdo končí základní školu?

1. Udělat si jídlo. Není třeba, aby čtrnáctiletý zvládl udělat tříchodové menu pro celou rodinu, ale stát se může cokoliv. Je dobré, aby se váš potomek naučil alespoň některá svá oblíbená jídla. Takový špenát s bramborem nebo tvarohové knedlíky přece nejsou žádná raketová věda, ne? Nejen, že pak nebude na vás odkázaný, ale krásně si tím vybuduje sebevědomí.

2. Vzbudit se včas. A to ze své vlastní vůle. Nikomu z nás se ráno nechce vstávat, ale zodpovědnost nám lenošit nedovolí. Budujte ji i ve svém dítěti. Nechoďte ho ráno budit, až si párkrát vyzkouší ranní stres nebo si sám ponese následky pozdních příchodů do školy, bude připravený na plnění denních povinností i bez vás za zády. Sice to rodičovská hrdost málokdy dovolí, ale zkuste pracovat i na samostatnosti v tomto ohledu.

3. Vyprat si. Přijde vám to pro sotva adolescenta jako zbytečná dovednost? Situací, kdy se to může hodit, je nepočítaně. A pokud dojde čisté oblečení na internátu? Naučte své potomky, jak a čím si přeprat prádlo v ruce, jak zapnout pračku, jak roztřídit prádlo. Nevadí, že to nebude praktikovat s takovou samozřejmostí, jako vy. Jakmile bude třeba, bude vědět, jak na to.

4. Natankovat benzín. To je samozřejmě otázka až tak kolem sedmnácti, osmnácti let. V řadě autoškol se toto neučí, a pokud si vaše dítě bude chtít půjčovat vaše auto, mělo by vědět, kde, kam a jak nalívat jaké pohonné hmoty. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc i od nezkušeného řidiče. A to, že je třeba benzín nebo naftu doplňovat i za své kapesné nebo výdělek z brigády, taky není špatná lekce.

5. Přispět. Všímat si a předvídat. Možná čeká v tomto věku vaše dítě jeho první brigáda. A zaměstnavatelé většinou brigádníkům moc vstříc nevycházejí, za ruku je nevodí. Očekávají, že spousta věcí lidem prostě „dojde“, i když nejsou v manuálu. Jak na to své dítě připravit? Učte je spolupracovat. S vámi nebo sourozenci, ale odmala.

6. Zastat se samy sebe. A to bez dovedností a alespoň nějakých zkušeností moc dobře nejde. Nic neposílí argumentační schopnosti bránit sebe sama tolik, jako vědomí vlastní samostatnosti. Nechejte své děti vyjednávat samy za sebe – s učiteli nebo jakýmikoliv jinými autoritami. „Já vím, že to zvládneš. Jestli chceš, pojďme si to spolu nacvičit.“ Magický výrok. Pro vás, vaše dítě i váš vztah.

7. Zabalit si vlastní zavazadlo. Víme, že je jednodušší svému dítěti cestovní tašku zabalit, než se pak potýkat s tím, co všechno s sebou nemá. Ale toto je naprosto nezbytná dovednost pro přežití na cestách! Balte spolu, pak nechávejte balit jeho a kontrolujte, a pak už nekontrolujte a modlete se, že na nic nezapomněl a vy mu to nebudete muset vozit ani posílat.

8. Objednat si v restauraci. Mnoho lidí má z této relativně obyčejné činnosti stres. A co teprve ten, kdo to nikdy nedělal. Na objednávání v restauraci krásně procvičíte také slušné chování, pozdrav, prosím a děkuji by přece měl říkat každý. Nechávejte své děti si objednat i na rodinných večeřích a jděte dobrým příkladem.

9. Mluvit s cizími lidmi. Což je vlastně paradox, protože přesně to dětem celý život vlastně zakazujeme.Někdy ale není zbytí – je třeba se zeptat na cestu, kde co je,jak se kam dostat. Schopnost tedy není mluvit s kdekým, ale poznat, koho oslovit můžou.

10. Nákup potravin. A to nejen co se hospodaření s penězi týče. Důležité je také se v supermarketech vyznat, nenechat se nachytat. Až příště půjdete na nákup, rozdělte si seznam a nechte nakupovat samostatně i své dítě. Pokud se vrátí s košíkem, ve kterém bude polovina věcí chybět, ale taky se tam objeví něco, co tam být nemělo, vysvětlete si, proč a jak je takový způsob nakupování nehospodárný, i třeba co se týká času nebo peněz za dojížděním pro chybějící potraviny.

11. Naplánovat akci. Jakmile je skupina dětí dost stará na to, aby nějaké společné akce podnikala, je dost vyspělá na to si ji také naplánovat. Zkuste příští party s přespáním nedomlouvat vy s maminkou nejlepší kamarádky vaší dcery, ale nechte to na nich. Ať vám jen oznámí, kdy a kde má kdo být, jak se tam dostane, kdo co přinese a jak se dostanou zpátky domů. Nechte se klidně naorganizovat, i co se rozvozů týče. A samozřejmě – v případě bezradnosti pomáhejte!

 12. Jezdit veřejnou dopravou. Když si vezmete, že od osmnácti můžou lidé nastoupit do armády, nezdá se například metro v patnácti jako velký problém. Zvlášť, když vypouštíte své dítě do cizího (a mnohdy většího) města, je dobré, aby už mělo s veřejnou dopravou své zkušenosti. V době internetu není problém si vše zjistit dopředu, a to nejen odkud co jede, ale i jak vypadá okolí zastávek.

Jaké schopnosti jsou podle vás pro člověka na prahu dospělosti nepostradatelné? A jak to máte vy, učili jste se „za pochodu“ nebo vás na dospělý život systematicky připravovali? Diskutujte s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Nikis. 13. 11. 2015, 14:06
Mě jen pobavil bod č. 11 - tohle zvládá můj jedenáctiletý syn už hodně dlouho, tak pár let - k mé velké nelibosti, neboť většinou bývám ta poslední, kdo se dozví kde zas bude spát a s kým (smich) Oni jsou totiž třída kočovných dětiček a razí heslo - všude dobře, doma nejhůř (smich)
vlastaz 12. 11. 2015, 11:50
...nevím, kdo tohle píše... Ale spojovat do jedné roviny natankovat benzín, mluvit s cizími lidmi , atd... Kdyby schopnost natankovat benzín určovala míru dospělosti jedince, tak by dost dospělých ženských v mém okolí nikdy nemohly dostat občanku. V mém okolí je ještě pořád dost lidí, co ani neřídí auto.. Naproti tomu spoustu činností ze seznamu zvládají i mé děti z prvního stupně ZŠ, oba umí i natankovat, jen je nenechávám platit, neznají PIN. Ale nemyslím, že by to mělo cokoliv společného s jejich vyspělostí.
Brůs 10. 11. 2015, 20:27
Pardon. Ale tohle snad umi i zaci zakladnich skol. ,-)
bohdan 11. 11. 2015, 15:35
@Brůs Obavam se, ze vsichni ne (H)
Brůs 11. 11. 2015, 16:10
@bohdan Moje jo (H)
bohdan 12. 11. 2015, 22:47
@Brůs Tak vy mate best :-D

Kategorie