Zobrazit přihlášovací formulář

Jaké koláče a dorty se hodí na křest? Naučte se recept na oblíbený dort Pavlova

  • Publikováno:
Jaké koláče a dorty se hodí na křest? Naučte se recept na oblíbený dort Pavlova

Obřad svátosti křtu je důležitým krokem pro rodiče a jejich miminko. Kromě prožití významného okamžiku byste měli myslet i na následnou oslavu a pohoštění hostů. Výběr poledního menu a slaných jednohubek tradičně bývá ukončen slavnostním dortem.

Po všech přípravách na křest konečně přichází důležitý obřad a po něm následuje oslava křtu. Vaši nejbližší rodinu a hosty můžete pozvat buď do restaurace, nebo je pohostit v pohodlí domova. Ať se rozhodnete jakkoli, po obědě přichází čas na dezert. Zvykem je si dort objednat. Pro tuto příležitost se většinou volí bílý a zdobený marcipánem. Dort má často i tematické ozdoby v podobě křížku, jména dítěte, kočárku nebo jiných dětských ozdob.

Mezi populární dorty a koláče na křest patří:

  • Cupcakes (kromě bílého krému můžete zvolit podle pohlaví miminka růžovou nebo modrou polevu)
  • Cheesecake
  • Kokosový dort
  • Citronový koláč
  • Punčový řez
  • Tvarohová roláda
  • Krémeše
  • Marlenka
  • Tiramisu
  • Dort Pavlova

 

Všechny dezerty jsou primárně bílé barvy, která se hodí pro křest jako symbol čistoty a nevinnosti. Nejkrásněji ze zmíněných koláčů vypadá právě dort Pavlova. Zkoušeli jsme několik receptů, dokud jsme nenašli ten nejlepší. Dort je výborný, lehký a hlavně velmi jednoduchý. Připravit ho zvládnete den před plánovaným křtem.

Dort Pavlova recept

Ingredience:

4 bílky

100 g třtinového cukru

1 polévková lžíce octa (nebo jablečného octa)

Smetana ke šlehání

Mascarpone

Vanilkový cukr

Při přípravě dortu vám pomůže kuchyňský robot, který usnadní náročné šlehání. Zvládnete ho vytvořit i pomocí klasického metličkového mixéru.

Postup:

1) Oddělte bílky od žloutků, do vaječných bílků dejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Když začne sníh pomalu tuhnout, přidávejte po lžičkách třtinový cukr. Na závěr ještě přimíchejte lžíci octa. Sníh musí být dostatečně tuhý, můžete jej zkontrolovat tak, že když metličku obrátíte vzhůru, hmota musí pevně stát. Šlehání v kuchyňském robotu trvá přibližně 10 minut. Když ochutnáte pěnu, měla by být tak vyšlehaná, že byste neměli cítit ani jeden krystalek cukru.

2) Předehřejte si troubu na 200 °C, ideální je použít program „proudění vzduchu“, abyste měli korpus dokonale upečený z každé strany.

3) Na plech si dejte pečící papír, celou hmotu dejte na papír a začněte tvarovat kruh. Doporučujeme vytvarovat kruh trochu menší než je plocha plechu, jelikož dort se pečením trochu roztáhne a spadne. Hmotu vytvarujte do vyššího kruhu a snažte se okraje a povrch pěkně vyhladit. Když jste spokojeni s tvarem dortu, vložte korpus do trouby.

4) Hned po vložení do předehřáté trouby na 200 °C, snižte teplotu na 150 °C a pečte 1 hodinu. Během pečení troubu neotvírejte.

5) Po 1 hodině troubu stále neotevírejte a snižte teplotu na 50 °C a pečte ještě 30 minut.

6) Po dopečení ještě můžete nechat korpus ve vypnuté troubě nebo korpus vyjměte a nechte jej v kuchyni přes noc při pokojové teplotě.

Druhý den ráno si připravte krém. Pokud máte na křtu hosty s intolerancí laktózy nebo alergií na bílkovinu kravského mléka kasein, dort Pavlova lze udělat i z rostlinných alternativ. My jsme v receptu použili kokosovou smetanu ke šlehání a rostlinné mascarpone. Rostlinné šlehačky jsou již snadno dostupné, veganské mascarpone naleznete spíš ve specializovaných bio obchodech nebo online.

1) Vyšlehejte smetanu ke šlehání spolu s vanilkovým cukrem do husté šlehačky.

2) Vmíchejte do šlehačky mascarpone, podle chuti ještě můžete přidat vanilkový cukr.

3) Rovnoměrně rozetřete krém na korpus, ozdobte čerstvým ovocem a dejte hotový dort chladit do chladničky.

4) Drobné ovoce jako borůvky nebo maliny můžete naaranžovat do tvaru prvního písmena jména vašeho děťátka.

5) Šikovné cukrářky mohou zkusit napsat jméno děťátka nebo datum křtu čokoládou (doporučujeme použít bílou čokoládu). Postup je velmi jednoduchý, rozpusťte si čokoládu a na menším plechu s pečícím papírem napište psaným písmem jméno miminka. Plech dejte přes noc do chladničky a před podáváním jméno opatrně odlepte z papíru. Čokoládové jméno můžete na dort položit nebo i napíchnout jako pěknou ozdobu.

Tip na závěr

Dort krájejte dobře naostřeným nožem, který oplachujte studenou vodou. Dort se vám při krájení nebude lepit, a jelikož korpus je velmi křehký, ostrým nožem odkrojíte každý kousek bez jakýchkoli problémů.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie