Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší bábovka: 8x recept na oblíbený moučník. Tvarohová, se zakysanou smetanou, banánová a další

  • Publikováno:
Nejlepší bábovka: 8x recept na oblíbený moučník. Tvarohová, se zakysanou smetanou, banánová a další

Patří mezi tradiční české moučníky, které se v našich domácnostech pečou už po generace. Hodí se k snídani, svačině nebo třeba k odpolední kávě či čaji. Voňavou a vláčnou bábovkou ale neurazíte ani neočekávanou návštěvu. Vyzkoušejte nejoblíbenější recepty našich čtenářů a upečte si bábovky jako od babičky. Na výběr máte hned osm různých variací,  jedna lepší než druhá.

Vláčná mramorová bábovka se zakysanou smetanou

Suroviny

  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • sůl
  • 250 g mléka
  • 100 g oleje
  • 1 zakysaná smetana (200 - 250g)
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Postup

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, poté přidejte a zašlehejte olej, zakysanou smetanu a mléko. Nakonec vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Polovinu těsta nalijte do vymazané a vysypané formy, do zbytku přidejte kakao a těsto přilijte do formy. Pečte na 180 °C asi 45 minut.

 

Za recept děkujeme uživatelce s nikem li.za.rd, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Tvarohová bábovka s pomerančem

Suroviny

  • 3 vejce
  • 250 g tvarohu
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • šťáva z 1 středně velkého pomeranče
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup

Z bílků, špetky soli a vanilkového cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutky s tvarohem a cukrem vyšlehejte do krémové konzistence, za stálého šlehání přilévejte rozpuštěné vychladlé máslo a přisypejte pomerančovou kůru. Po částech přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva, střídavě s pomerančovou šťávou a ušlehanýmsněhem. Vše už jen opatrně vmíchávejte od krajé mísy směrem do středu. Těsto nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a v troubě předehřáté na 160°C pečte cca 50 – 60 minut. Špejlí zkoušejte, zda je těsto upečené. Hotovou bábovku nechte 5 minut ve formě, pak ji vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte úplně vychladnout.

 

Za recept děkujeme uživatelce/uživateli s nikem spero, jehož další recepty najdete ZDE >>

Jablkovo-mrkvová bábovka

Tato bábovka patří k těm, které máte raz dva hotové a můžete do jejich přípravy klidně zapojit i děti. 

Suroviny

  • 350 g mouky (200g celozrnné špaldové a 150g polohrubé)
  • 100 g na jemno nastrouhané mrkve (cca 2 větší mrkve)
  • 150 g na hrubo nastrouhaných jablek i se šťávou a slupkou (cca 1 velké jablko)
  • 50 g sekaných oříšků
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 ml studené vody
  • 120 ml rostlinného olej
  • 2 vejce
  • 150 - 200 g přírodního cukru 

Postup 

V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a poté přidejte ostatní suroviny. Vzniklé tužší  těsto vlijte do vymazané a moukou nebo kokosem či strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečte jak jste zvyklí, většinou na 180-200 °C cca 45 minut. Určitě vyzkoušejte stupeň propečení vpíchnutím špejle.

 

Za recept děkujeme uživatelce s nikem Lenka včelka, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Rychlá hrnková maková bábovka

Suroviny

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 a 1/2 hrnku polohr. mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 2 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Postup 

Všechny ingredience dejte do mísy, zamíchejte a těsto vlijte do vymazané a vysypané větší bábovkové formy. Pečte při 170 °C cca 40 minut.

 

Za recept děkujeme uživatelce s nikem Boban 1, jejíž další recepty najdete ZDE >> 

Šlehačková bábovka - jednoduchá a rychlá

Suroviny

  • 3 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,25 l šlehačky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prdopeč
  • 1 lžíce kakaa

Postup

Vejce s cukrem dobře vyšlehejte do pěny, přilijte šlehačku a nasypte vanilkový cukr. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně vmíchejte do směsi. 3/4 těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbytku přidejte kakao a nalijte na světlé těsto. Vznikne mramorová bábovka. Lze ale také těsto rozdělit na půlky, do jedné přidat kakao a při lití těsta obě střídat. Bábovka pak vypadá jako pruhovaná. Dejte péct do mírně předehřáté trouby - elektrická cca 35 minut na 180 °C.

 

Za recept děkujeme uživatelce s nikem Lenin H., jejíž další recepty najdete ZDE >>

 

Banánová bábovka

Suroviny

  • 3 přezrálé banány
  • 1 hrnek cukru
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 0,5 hrnku mléka
  • 0,25 hrnku oleje

Postup 

Banány rozmačkejte a smíchejte s ostatními surovinami. Hmotu nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 °C asi 45 minut, dokud není bábovka propečená i uvnitř.

 

Za recept děkujeme uživatelce s Coxa, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Extra čokoládová bábovka

Suroviny

  • 1 čokoládový pudink
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 200 g čokolády na vaření na kousky
  • 1 hrnek kysané smetany
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku vody nebo silné kávy
  • trocha vanilkové esence, pravé vanilky nebo vanilkový cukr

Postup 

Smíchejte v míse všechny suché přísady. V jiné míse smíchejte mokré ingredience a přilijte k suchým a jen zlehka spojte dohromady. Těsto dlouho nemíchejte! Pečte na 180 °C a za pomocí špejle kontrolujte, kdy je bábovka hotová.

 

Za recept děkujeme uživatelce s nikem plchotka, jejíž další recepty najdete ZDE >> 

Bábovka s vaječným koňakem

Suroviny

  • 5 celých vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Postup 

Do mísy dejte celá vejce, krupicový i vanilkový cukr a chvíli šlehejte. Pak přidejte olej a vaječný koňak a ještě chvilku šlehejte. Nakonec zlehka přimíchejte mouku a prášek do pečiva. Vymažtea vysypejte formu, nalijte těsto a pečte cca 45 minut na 170 °C. 

 

Za recept děkujeme uživatelce s nikem Boban 1, jejíž další recepty najdete ZDE >> 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie