Nejlepší bábovka: 8x recept na oblíbený moučník. Tvarohová, se zakysanou smetanou, banánová a další
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Patří mezi tradiční české moučníky, které se v našich domácnostech pečou už po generace. Hodí se k snídani, svačině nebo třeba k odpolední kávě či čaji. Voňavou a vláčnou bábovkou ale neurazíte ani neočekávanou návštěvu. Vyzkoušejte nejoblíbenější recepty našich čtenářů a upečte si bábovky jako od babičky. Na výběr máte hned osm různých variací, jedna lepší než druhá.
Vláčná mramorová bábovka se zakysanou smetanou
Suroviny
- 150 g cukru
- 3 vejce
- sůl
- 250 g mléka
- 100 g oleje
- 1 zakysaná smetana (200 - 250g)
- 350 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Postup
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, poté přidejte a zašlehejte olej, zakysanou smetanu a mléko. Nakonec vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Polovinu těsta nalijte do vymazané a vysypané formy, do zbytku přidejte kakao a těsto přilijte do formy. Pečte na 180 °C asi 45 minut.
Za recept děkujeme uživatelce s nikem li.za.rd, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Tvarohová bábovka s pomerančem
Suroviny
- 3 vejce
- 250 g tvarohu
- 200 g cukru krupice
- 150 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- šťáva z 1 středně velkého pomeranče
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Postup
Z bílků, špetky soli a vanilkového cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutky s tvarohem a cukrem vyšlehejte do krémové konzistence, za stálého šlehání přilévejte rozpuštěné vychladlé máslo a přisypejte pomerančovou kůru. Po částech přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva, střídavě s pomerančovou šťávou a ušlehanýmsněhem. Vše už jen opatrně vmíchávejte od krajé mísy směrem do středu. Těsto nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a v troubě předehřáté na 160°C pečte cca 50 – 60 minut. Špejlí zkoušejte, zda je těsto upečené. Hotovou bábovku nechte 5 minut ve formě, pak ji vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte úplně vychladnout.
Za recept děkujeme uživatelce/uživateli s nikem spero, jehož další recepty najdete ZDE >>
Jablkovo-mrkvová bábovka
Tato bábovka patří k těm, které máte raz dva hotové a můžete do jejich přípravy klidně zapojit i děti.
Suroviny
- 350 g mouky (200g celozrnné špaldové a 150g polohrubé)
- 100 g na jemno nastrouhané mrkve (cca 2 větší mrkve)
- 150 g na hrubo nastrouhaných jablek i se šťávou a slupkou (cca 1 velké jablko)
- 50 g sekaných oříšků
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100 ml studené vody
- 120 ml rostlinného olej
- 2 vejce
- 150 - 200 g přírodního cukru
Postup
V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a poté přidejte ostatní suroviny. Vzniklé tužší těsto vlijte do vymazané a moukou nebo kokosem či strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečte jak jste zvyklí, většinou na 180-200 °C cca 45 minut. Určitě vyzkoušejte stupeň propečení vpíchnutím špejle.
Za recept děkujeme uživatelce s nikem Lenka včelka, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Rychlá hrnková maková bábovka
Suroviny
- 1 hrnek mletého máku
- 1 a 1/2 hrnku polohr. mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 2 celá vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Postup
Všechny ingredience dejte do mísy, zamíchejte a těsto vlijte do vymazané a vysypané větší bábovkové formy. Pečte při 170 °C cca 40 minut.
Za recept děkujeme uživatelce s nikem Boban 1, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Šlehačková bábovka - jednoduchá a rychlá
Suroviny
- 3 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 0,25 l šlehačky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prdopeč
- 1 lžíce kakaa
Postup
Vejce s cukrem dobře vyšlehejte do pěny, přilijte šlehačku a nasypte vanilkový cukr. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně vmíchejte do směsi. 3/4 těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbytku přidejte kakao a nalijte na světlé těsto. Vznikne mramorová bábovka. Lze ale také těsto rozdělit na půlky, do jedné přidat kakao a při lití těsta obě střídat. Bábovka pak vypadá jako pruhovaná. Dejte péct do mírně předehřáté trouby - elektrická cca 35 minut na 180 °C.
Za recept děkujeme uživatelce s nikem Lenin H., jejíž další recepty najdete ZDE >>
Banánová bábovka
Suroviny
- 3 přezrálé banány
- 1 hrnek cukru
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vejce
- 0,5 hrnku mléka
- 0,25 hrnku oleje
Postup
Banány rozmačkejte a smíchejte s ostatními surovinami. Hmotu nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 °C asi 45 minut, dokud není bábovka propečená i uvnitř.
Za recept děkujeme uživatelce s Coxa, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Extra čokoládová bábovka
Suroviny
- 1 čokoládový pudink
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 3/4 hrnku cukru krupice
- 1/2 hrnku kakaa
- 200 g čokolády na vaření na kousky
- 1 hrnek kysané smetany
- 4 vejce
- 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku vody nebo silné kávy
- trocha vanilkové esence, pravé vanilky nebo vanilkový cukr
Postup
Smíchejte v míse všechny suché přísady. V jiné míse smíchejte mokré ingredience a přilijte k suchým a jen zlehka spojte dohromady. Těsto dlouho nemíchejte! Pečte na 180 °C a za pomocí špejle kontrolujte, kdy je bábovka hotová.
Za recept děkujeme uživatelce s nikem plchotka, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Bábovka s vaječným koňakem
Suroviny
- 5 celých vajec
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml oleje
- 250 ml vaječného koňaku
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup
Do mísy dejte celá vejce, krupicový i vanilkový cukr a chvíli šlehejte. Pak přidejte olej a vaječný koňak a ještě chvilku šlehejte. Nakonec zlehka přimíchejte mouku a prášek do pečiva. Vymažtea vysypejte formu, nalijte těsto a pečte cca 45 minut na 170 °C.
Za recept děkujeme uživatelce s nikem Boban 1, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé