Zobrazit přihlášovací formulář

Změny těla po 50. roku života. Na co se připravit?

  • Publikováno:
Změny těla po 50. roku života. Na co se připravit?

Padesáté narozeniny jsou pro mnohé tak trochu strašákem. Dotyční se nemohou zbavit pocitu, že mládí už je při příchodu padesátky nenávratně pryč. Realita sice není ani zdaleka tak nepříznivá, jak si lidé představují, s některými věcmi je ale dobré počítat.

Kdo ještě nešediví, dočká se

První šediny se objevují u spousty lidí již před třicítkou. V tomto věku se ale jedná spíše o jednotlivé vlasy či vousy, které ztratí barvu a často ani nejsou vidět. Všimnou si jich především lidé černovlasí. Ani ten, kdo bez většího množství šedin vydržel až do padesátky, se ale pravděpodobně zešednutí vlasů a vousů v nejbližších letech nevyhne. Máte v podstatě dva způsoby, jak se šednutím vlasů naložit. Buď tuto zejména psychicky náročnou změnu přijmete jako holý fakt, se kterým se dokážete vyrovnat a vlasy přirozeně zešednout necháte, nebo si začnete vlasy barvit.

Problémy „tam dole“, třeba s inkontinencí

Kolem padesátky se také ve větším začínají projevovat potíže intimního rázu. Muže potkají první problémy s erekcí, ženy kvůli menopauze zase mohou bojovat s vaginální suchostí.

Problémy se ale mohou promítnout i v oblasti močové soustavy. Obzvlášť nepříjemná je inkontinence, tedy nechtěný únik moči. Také inkontinence trápí muže i ženy. Problém je vhodné řešit již při prvních příznacích, vhodnými kroky můžete zbrzdit rozvoj tohoto problému a předejít nekomfortním situacím v běžném životě nošením inkontinenčních kalhotek.

Kosti postupně řídnou

Jistě víte, že lidé v důchodovém věku mají tzv. řídké kosti. Při pádech jsou mnohem náchylnější k poraněním. I po zdánlivě banálním uklouznutí si můžete způsobit velice komplikovanou zlomeninu například v oblasti kyčlí.

To vás sice ještě po padesátce pravděpodobně nečeká, přesto se může stát, že i jedinci, kteří si nikdy nezpůsobili žádný úraz, si najednou komplikovanou zlomeninu přivodí. Ta se přitom bude hojit mnohem déle.

Objevit se mohou i problém s klouby – kolena, kotníky, ale i lokty a ramena najednou budou zejména při náročnějších aktivitách bolet a protestovat.

Nasadíte dioptrické brýle

Také zrak bohužel začíná slábnout a mnoho z nás po padesátce potřebuje alespoň slabé brýle na čtení. Písmena se začnou rozmazávat, až najednou třeba novinové články nedokážete přečíst. Neodkládejte problém zbytečně dlouho a navštivte očního lékaře včas. Brýle nejsou ničím, za co byste se měli stydět.

Trénujte svůj mozek

Každý občas něco zapomene. Po padesátce ale zjistíte, že se podobné problémy začnou objevovat častěji. Trénujte proto svůj mozek křížovkami, vědomostními kvízy a různými hlavolamy. Zejména ve stáří si za svou píli poděkujete, mysl zůstane bdělá a mozek vám nezakrní.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie