Zobrazit přihlášovací formulář

Mýty a fakta: Jak se stravovat během těhotenství?

  • Publikováno:
Mýty a fakta: Jak se stravovat během těhotenství?

Kolem těhotenské stravy koluje řada mýtů, přitom ale postačí dodržovat několik jednoduchých doporučení. Základem je vyvážená a pestrá strava, dostatečný příjem vitaminů a dodržování pitného režimu. Podle výživového poradce programu The 1:1 Diet Lukáše Vrány není potřeba jíst takzvaně „za dva“ – v průměru stačí navýšit příjem o 200 kalorií denně.

Tělo nastávající maminky je nastavené tak, že v první řadě vyživí plod a mamince nechá až to, co zbyde. I proto věnujte pozornost přiměřenému příjmu vitaminů a minerálů. Patří k nim vápník, který je obsažený převážně v mléčných výrobcích a je nezbytný pro kostní metabolismus matky i plodu. Dalším významným prvkem je železo, na které má naše tělo v těhotenství vysoký nárok a někdy je nutné ho doplňovat, například při chudokrevnosti. Potřebné jsou také třeba jód, který najdeme v jodizované soli a v mase mořských ryb, dále omega-3 mastné kyseliny, hořčík, který je důležitý pro normální fungování svalů a tedy i dělohy, zinek a další.

Výživový poradce programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána radí nastávajícím maminkám zaměřit pozornost na bílkoviny, jejichž příjem by měly navýšit přibližně o 10-20 % oproti svému běžnému jídelníčku. Platí to i v době kojení. Těhotenská strava by měla obsahovat také dostatek vlákniny a vitaminů v podobě sezónního ovoce a zeleniny.

 

Velmi důležitá je kyselina listová, které je i při vyvážené a pestré stravě skoro nemožné zkonzumovat denní doporučené množství. Proto lékaři standardně každé budoucí mamince doporučují nakoupit si doplňky stravy pro těhotné právě s obsahem kyseliny listové. Tato látka je nezbytná pro normální vývoj plodu a slouží i jako prevence různých vývojových vad. Při plánovaném těhotenství se doporučuje ženám její konzumace už ve fázi pokusů o otěhotnění.

Důsledně dodržujte pitný režim – doporučený příjem pro těhotné je minimálně 1,5 litru tekutin denně, potřeba se ale může vyšplhat výše, třeba i na 3 litry. Ukazatelem je potom barva moči, která by měla být světlá. Určitě je ale přitom vhodné značně omezit kofein v podobě kávy nebo coly a zcela by se měl vynechat alkohol. Nevhodné jsou také tonikové nápoje s obsahem chininu, pozor je třeba dávat i na některé bylinkové čaje.

Pokud si nejste jistí, jak si sestavit jídelníček a potřebujete s tím poradit, třeba pokud budete potřebovat pomoci s redukcí hmotnosti po porodu, můžete se obrátit na výživového poradce na spolukiladolu.cz. Komplexní výživový program The 1:1 Diet je založený na úzké spolupráci klienta s výživovým poradcem, který mu sestavuje jídelníček na míru a kdykoli se na něj můžete obrátit, když si nebudete vědět rady.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie