Zobrazit přihlášovací formulář

Akné – různá místa, různá léčba!

  • Publikováno:
Akné – různá místa, různá léčba!

Spousta dospělých ve své pubertě od rodičů slyšela, že v dospělosti akné vymizí, to je přece jasné. Jenže zas tak jasné to není, zvláště u žen je vlivem změn v rámci menstruačních cyklů a věku hormonální hladina nestabilní a má také své vnější projevy. Mezi nejčastější projevy hormonální disbalance patří výskyt akné. Ať už jde o ojedinělé pupínky, které lze snadno zamaskovat, větší počet zarudlých vřídků nebo velká podkožní ložiska, svou roli v léčbě hraje také místa, kde se objevují. Co znamená, když se pupínky objevují na tvářích, bradě nebo třeba horním rtu?

Většina lidí, kterým se na tváři sem tam objeví pupínek i v dospělosti, už pravděpodobně ví, co s ním dělat. Pokud nemáme stanovenou diagnózu od dermatologa a nasazenou systémovou léčbu, pravděpodobně si vystačíme s lokální léčbou. Na tu se běžně používají čisticí antibakteriální přípravky a lokální preparáty, které ideálně obsahují benzoyl peroxid, triclosan nebo síru. Často se uvádí jako přírodní pomoc tea tree olej. Ten ovšem zdaleka nepomáhá každému, pokud neregistrujete dobré účinky, je zbytečné ho používat.     

Jak ovšem zabojovat co nejúčinněji podle toho, kde se vám nejčastěji pupínky objevují?

Celý obličej – čistěte obličej speciálním antibakteriálním mýdlem dvakrát denně, nechte si udělat diagnostiku pleti (na kosmetice, v lékárnách) a požívejte speciální krémy. Pokud používáte makeup, sáhněte po některém z lékárny nebo na doporučené lékaře. Snažte se moc si na obličej nesahat. Vyzkoušejte kokosový olej, pomáhá balancovat produkci kožního mazu a léčit jizvy. Někomu ovšem může také způsobit zhoršení stavu pleti, takže pokud vám nevyhovuje, rozhodně se ho nedržte!

Hluboký a bolestivý vřídek, který se většinou objeví na tváři, vyžaduje dvě věci. Trpělivost a nedotýkat se! Otok můžete redukovat pomocí tee trea oleje nebo lokální masti na akné, ale zkuste to vydržet – nemačkat! Po takových zásazích nejčastěji zůstávají jizvy.

Brada je místem, kde se akné vyskytuje nejčastěji ze stresu a nestálé hormonální hladiny. Proto se na bradě a spodní čelisti vyskytují pupínky nejčastěji v období menstruace. Zkuste redukovat stres, nejezte před spaním, namísto toho pijte mátový čaj. Pokud je třeba vymáčknout, vezměte si čistý kapesník, ideálně nahřátý.

Pokud se vám vřídky objevují na tvářích, zkuste vyměnit polštář, sepínat si na noc vlasy, často a pořádně čistit displej mobilního telefonu a vyčistit štětce na make-up. Jestli se chcete pupínků zbavit, naneste na ně přes noc třeba trošku zubní pasty.

Pupínky na čele jsou často způsobeny především stresem a nedostatečnou hydratací. Zkuste trochu relaxovat a doplnit tekutiny! Ale jestli jsou problémy dlouhodobější, zkuste také vyměnit šampón! Pokud si lakujete vlasy a pupínky se vám na čele tvoří především v linii vlasů, zakrývejte si při lakování čelo dlaní.

Na nose nás častěji než červené pupínky trápí spíše ucpané póry. Pokud se ale i tak objevují, snažte se primárně bojovat proti ucpávání pórů, oblast důkladně čistěte, aplikujte peeling a vyhýbejte se přemíře soli v jídle!

Na horním rtu jsou pupínky nejen těžko k zamaskování, ale také extrémně bolestivé. Mají veškeré předpoklady pro to, aby se z nevinně vypadajícího vřídku stala katastrofa globálních rozměrů, takže ideálně – nesahat! Taky zkontrolujte, jestli nepoužíváte příliš starý balzám na rty.

Máte problémy s akné i v dospělosti? A máte vypozorováno, po čem nebo kdy se vám zhorší? A jak nevzhledné a bolestivé pupínky řešíte, máte nějaký tip? Řekněte o něm ostatním!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie