Zobrazit přihlášovací formulář

16 znamení, že jste těhotná

  • Publikováno:
16 znamení, že jste těhotná

Nepřicházející menstruace, pozitivní těhotenský test a potvrzení od lékaře zdaleka nejsou jedinými metodami, jak zjistit, že jste těhotná. Vždyť kdo z nás nezná případy, kdy žena menstruovala až do několikátého měsíce těhotenství? A zvlášť, když jste těhotná poprvé, je dobré vědět, čeho si všímat. Když už nastala situace, „že by se mohlo stát“.

Každé tělo reaguje na těhotenství jinak. Ale existuje několik styčných bodů, které vycházejí z biologické podstaty věci. Pokud už máte alespoň jedno těhotenství za sebou, možná si vzpomenete, že byla doba ještě před dvěma čárkami na těhotenském testu, kdy jste to prostě věděla.  Záleží, jak moc jste vnímavá sama k sobě.

Krátí se vám dech. Vyvíjející se plod potřebuje kyslík, tak vám ho trošku sebere. Než si na tento dluh zvyknete, třeba se neočekávaně zadýcháte při chůzi do schodů nebo běžných činnostech. Špatná zpráva je, že se tento stav během těhotenství nezlepší. Zvlášť, když vám bude už větší děťátku otlačovat orgány včetně plic.

Citlivá prsa. Mnoho žen tento příznak přikládá blížící se menstruaci. Pokud se vám ale zároveň zdají bradavky tmavší a žíly na hrudníku o něco výraznější, je možné, že se menstruace nedočkáte.

Únava. Vlivem zvyšující se hladiny hormonů v těle novopečenou těhulku velmi často přepadne únava. Respektive ji málokdy opouští. Většina žen ji pociťuje po celý první trimestr, ale v druhém zmizí jako mávnutím ocelného proutku.

Nevolnost. I když většina žen pociťuje typické ranní (polední, odpolední, večerní, noční…) nevolnosti až po šestém týdnu těhotenství, některé si tuto radost užívají skoro od začátku. Opět, druhý trimestr by měl znamenat konec i pro ranní nevolnosti.

Časté močení. Během těhotenství produkuje tělo vlivem hormonálních změn také více tekutin (takže je třeba dbát na jejich zvýšený příjem!), takže se může stát, že už v raném stádiu těhotenství prostě spát celou noc nevydržíte.

Bolest hlavy. Bolest hlavy je hodně vágní příznak těhotenství, ale hormony dělají divy a mnoho žen v těhotenství takovými bolestmi trpí. Než si vezmete prášek, zkuste se zamyslet, jestli byste nemohla být těhotná – pokud ano, zvolte neškodnější alternativu tlumení bolesti.

Bolest zad. Pociťujete neobvyklou bolest v bederní páteři? Pokud se taková bolest objeví zničehonic, může se jednat o stav, kdy se v bedrech uvolňují vazy, aby daly prostor rostoucímu bříšku. Pokud je bolest beder způsobená těhotenstvím, bohužel jen tak nepřejde.

Křeče. Stejně, jako mohou být křeče v podbřišku znakem blížící se menstruace, mohou znamenat ale také těhotenství.

Chutě a odpor k jídlu. Stará známá klasika, najednou se nemůžete například nabažit jablek, ale     třeba z dříve oblíbeného kuřecího řízku se vám zvedá žaludek. Pokud zažíváte chutě naprosto mimo svou normu, je na čase zajít do lékárny aspoň pro těhotenský test.

Nadýmání a zácpa. Obojí může být způsobeno zvýšenou hladinou progesteronu, který zpomaluje trávení.

Změny nálad. Nevynesený koš rozpoutal malé domácí peklo nebo vás dojala reklama na prací prášek až k slzám? Nestandardní hormonální hladina umí pěkně zacvičit s náladami i emocemi.

Zvýšená bazální teplota. Pokud jste otěhotnět plánovala, pravděpodobně jste si měřila bazální teplotu. Ta vrcholí v období ovulace, pokud zůstává zvýšená i dva týdny po ní, je možné, že se povedlo.

Superčich. Pokud vám najednou začaly vadit běžné pachy, nemůžete projít kolem odpadkového koše, aniž by se vám natáhlo, váš oblíbený sprchový gel je najednou moc intenzivní a podobně, může to být příznakem těhotenství.

Závratě a omdlévání. I když to není úplně nejběžnější symptom těhotenství, pokles hladiny cukru v krvi prožívá každá těhotná žena. Pokud jste na takové stavy náchylná, je pravděpodobné, že se vám bude na začátku těhotenství častěji motat hlava.      

Špinění. Už jste začala smutnit z toho, že přišla menstruace? Zamyslete se, není náhodou nějak moc slabá? A nepřišla zhruba o týden až dva dřív než normálně? Může jít o krvácení z „hnízdění“ vajíčka do děložní sliznice.

Zpoždění. Mnoho příznaků raného těhotenství se kryje s příznaky blížící se menstruace. Přijde ovšem doba, kdy je jasné, že menstruace nepřišla tehdy, kdy měla. Sledujte svůj cyklus, kontrolujte kalendář, mějte v paměti odchylky od pravidelnosti, počítejte.

Kolik z uvedených příznaků splňovalo vaše těhotenství? Pamatujete si na moment, kdy jste to věděla bezpečně? Povězte o tom ostatním a pomozte odhalit těhotenství tak brzo, jak to jenom jde!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie