Zobrazit přihlášovací formulář

Jak poznáte, že vlasy řídnou?

  • Publikováno:
Jak poznáte, že vlasy řídnou?

Větší množství vyčesaných chumáčů, kartáče vysavače omotané vypadanými vlasy a malý objem? Taková znamení už jsou vyloženě rána mezi oči a rekonstrukce vlasového porostu bude pravděpodobně vyžadovat mnohem větší úsilí. Jak slábnoucí vlasy rozpoznat dříve, než bude jejich úbytek nevratný? A co se slábnoucími vlasy dělat?

Řídnutí vlasů u žen může způsobovat mnoho faktorů. Jednou z nejčastějších příčin je dlouhodobý stres. Po dobu akutního stresu a v období zhruba tří měsíců po odeznění jeho příčin se hustota vlasů významně zmenší. Dobrá zpráva ovšem je, že pokud není vypadávání vlasů způsobeno biologicky, porost se zhruba do půl roku znovu obnoví.

Dalším z faktorů vypadávání vlasů jsou hormonální změny v těle. Ty může způsobit přirozená genetická dispozice a to ne nutně jen po mateřské linii, zdědit po tatínkovi můžete i vlasy a jejich rozmístění. Svou roli hraje také menopauza a věk obecně. Řídnutím vlasů trpí po přechodu až 40 % žen, po 65 letech dokonce více než tři čtvrtiny.

Za ztrátu vlasů ale může částečně také nedostatek vitamínů a minerálů ve stravě. Jde konkrétně především o vitamin B, B3, B12, C, E a biotin, železo, zinek a velmi podstatný je také dostatečný příjem bílkovin.

Dřív než je pozdě

Myjete si hlavu častěji než dříve? Používáte více suchý šampon? Pokud vám připadá, že se vám vlasy mastí více než obvykle, může jít o znamení, že jich je prostě méně. Jakmile pokožka hlavy produkuje stejné množství mazu, ale vlasů je méně, je logické, že se vlasy rychleji a více mastí. Zkuste se tedy zaměřit na to, jestli se náhodou nezměnila vaše rutina mytí vlasů.

Co s tím?

Jakmile zaregistrujete varovné signály, je třeba neztrácet čas. Základní věcí je dodání tělu patřičné výživy, stimulace vlasové pokožky a její prokrvení, ale také vyživení právě pokožky hlavy, kořínků i délky vlasů.

  • Masírujte pokožku hlavy. Ideálně za pomocí kokosového, olivového, levandulového, ricinového, mandlového, jojobového nebo avokádového oleje. Vhodný je také olej z jadérek hroznového vína. Mechanická masáž hlavy a živiny, které oleje dodají pokožce a vlasovým kořínkům, jsou pro obnovení růstu vlasů vynikající. Aplikujte alespoň jednou týdně.
  • Doplňte živiny. Dbejte na pestrou stravu a úplně klidně sáhněte také po nějakém doplňku stravy určeném k posílení vlasů a nehtů. Jenom je ovšem třeba trpělivost a svědomitost. Preparáty je nutné brát dlouhodobě a pravidelně.
  • Zbavte se stresu. Pokud to jde. To je vhodné vždycky.
  • Vsaďte na správný střih, poraďte se s kadeřníkem, doporučí vám vhodnou úpravu vlasů i přípravky.

Jaké jsou vaše zkušenosti, dá se řídnutí vlasů zastavit? Máte tip na doopravdy účinné metody, preparáty nebo masky? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie