Zobrazit přihlášovací formulář

Neobyčejná jablka

  • Publikováno:
Neobyčejná jablka

Ano, jablka pomáhají při všech možných zdravotních problémech, jsou nenahraditelným zdrojem vitamínů, jejich slupka umí čistit zuby a každý jsme od našich babiček slyšeli rady, že jedno jablko denně zažene doktora na hony od našeho prahu. Co mají ale jablka společného například s banány, avokádem, borůvkami nebo broskvemi? A jak se dají využít jinak než k jídlu? Věděli jste, že jablka můžou způsobovat například rychlejší vadnutí květin?

Nepopiratelné účinky má jablko především na naše zdraví. Obsahuje extrémně vysokou koncentraci látek, které například posilují imunitu, regulují trávení a ostatní procesy v těle, působí proti infekcím, regeneruje, omlazuje a dodává vitalitu. Největším zdrojem tělu prospěšných látek je jablečná slupka, je v ní velké množství železa, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, vlákniny, vitaminu C a beta karotenu. Mechanické působení jablečné slupky na naše zuby je umí očistit od zubního plaku, dokonce je i částečně bělí.

To ale zdaleka není všechno. Určitě jste si všimli, že i jedno trošku nahnilé jablko může „nakazit“ všechna ostatní v dosahu. Ne nadarmo probírají pečlivě sadaři koše s jablky a všechna špatná co nejrychleji vyhazují. Jablka společně s avokádem, banány, broskvemi, meruňkami, borůvkami a například ananasovým melounem jsou ovoce, které přirozeně produkuje plyn etylen. Ten přirozeně urychluje zrání. Čím je jablko zralejší (a tím myslíme až do hniloby), tím více etylenu produkuje.

Negativní působení etylenu

Pokud máte doma klasickou mísu s ovocem a v ní například jablka a banány, nestavte poblíž ní vázu s květinami, popřípadě květinu v květináči. Etylen způsobí rychlejší uvadání. Stejně tak se může stát, že vám začnou v ledničce (nebo kdekoliv je uchováváte) rychleji klíčit brambory, pokud jsou v bezprostřední blízkosti jablek.

Jablka jako pomocník      

  • Šťavnaté maso
    Pokud si chcete upéct doopravdy exkluzivně šťavnaté kuře nebo jinou drůbež, dejte do něj před pečením jedno jablko. Po upečení můžete jablko vyhodit, ale maso si zachová šťavnatost doopravdy nevídanou.

  • Vláčné buchty a koláče
    Nemáte rádi suché, drobivé a "dusivé" moučníky? Vsaďte na jakýkoliv jablečný koláč! Vláčnost můžete dodat i obyčejnému piškotu nebo třeba perníku, stačí přidat do těsta nastrouhané jablko.
    Čerstvá syrová jablka dokonce dokáží významně prodloužit "život" domácím i kupovaným koláčům. Stačí, když je budete uchovávat v ledničce společně s nakrájenou polovinou jablka. Těsto i náplně si mnohem déle udrží vlhkost, neoschnou a budou vláčné i po několika dnech. 

  • Přesolená polévka, omáčka?
    Nevadí. Jablko má podobné účinky jako brambory, umí vytáhnout sůl z pokrmů. Do vařící se omáčky nebo polévky nakrájejte na větší kusy jablko a pár minut vyvařte. Jablko do sebe vtáhne přebytečnou slanost.

  • Dozrávání
    Stejně, jako nám jablečný etylen umí zavařit, umí nám také pomoct. Pokud máte doma například nezralá rajčata, dejte je do papírového sáčku společně s jablkem, ideální je poměr šesti rajčat na jedno jablko. Do pár dní vám rajčata krásně dozrají.

Tip Mimibazaru

Pokud máte možnost, konzumujte především domácí jablka. Nenechte se zlákat naleštěnými a překrásně naaranžovanými jablky v supermarketech, nebo je alespoň před konzumací důkladně umyjte teplou vodou. Ve slupce jablek v extrémní míře ulpívá chemický postřik, který se na ně dnes už ve valné většině používá. Škodí především dětem a těhotným a kojícím ženám, ale neprospívá nikomu.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kunas 29. 11. 2015, 19:09
Prima článeček :-) :-) :-) :-) :-) Miluju jablíčka na všechny způsoby :-) :-) :-) Jako přílohu ,hlavní jídlo,kompot,čatní,do nádivek.... No zkr. Do všeho a na všechno :-) :-) :-) (Y) (X) (child11)

Kategorie