Zobrazit přihlášovací formulář

Olivový olej jako pomocník pro krásu

  • Publikováno:
Olivový olej jako pomocník pro krásu

Olivový olej už má dnes místo asi v každé domácnosti. Nejčastěji v kuchyni, občas také v koupelně. Olivový olej má blahodárné účinky na naše zdraví, ať už ho konzumujeme v jídle, nebo ho užíváme z vnějšku. Podobně jako kokosový olej, slouží také ten olivový k výrobě spousty domácích přírodních přípravků pro krásu. Od hlavy k patě. Doslova.

Olivový olej je známý jako elixír proti stárnutí, na hydrataci a boj s volnými radikály. Obsahuje velké množství látek, díky nimž je podobný mazu, který přirozeně vylučuje naše tělo. Tím pádem se velmi lehce vstřebává, navíc obsahuje notnou dávku vitaminu E, který podporuje například elasticitu pleti.

Péče o vlasy před mytím. Olivový olej využívali jako péči o vlasy už ve starověkém Egyptě. Pokud chcete vlasy vyživit a zároveň je chránit proti případným nežádoucím účinkům šampónů, naneste zhruba 20 minut před mytím na konce vlasů štědře olivový olej. Také jím promasírujte pokožku hlavy, nechejte působit a umyjte jako obvykle.

Peeling na rty. Smíchejte cukr krystal se lžičkou olivového oleje, popřípadě přidejte také trošku šťávy z citronu. Získáte tak poměrně chutný peeling na rty. Jeho největší výhoda ale je, že dodá rtům maximální výživu, velmi šetrně odstraní odumřelou kůži a, pokud si ho vyrobíte víc, můžete ho bez obav a s perfektními výsledky použít na celé tělo.

Odstraní makeup očí. Aplikovat olivový olej na celý obličej by mohlo zbytečně ucpávat póry, pokud k tomu máte sklony. Speciální látky obsažené v olivovém oleji ale skvěle vyživují oční okolí, rozpouštějí i voděodolný makeup a díky tělu přirozené textuře se z něj vitaminy výborně vstřebávají do pokožky. Po odlíčení opláchněte oči vlažnou vodou.

Na čištění uší. Pokud se v uchu vytvoří mazová zátka, nakapejte do něj pár kapek olivového oleje a nechejte přes noc působit. Za tři až čtyři noci by se měla přirozeně rozpustit. Nepoužívejte ovšem olej na běžné čištění uší vatovými tyčinkami! Olivový olej by sice pomohl odstranit odolnější případy, ale tyčinky budou klouzat a hrozí nebezpečí poranění ušního bubínku.

Zářivý lesk. Olivový olej se dá použít jako bezoplachová péče na vlasy. Velmi to ocení zejména všichni se suššími vlasy se sklony ke krepatění, prostě rozetřete v rukách pár kapek olivového oleje a uhlaďte jimi všechny neposlušné prameny.

Místo holicí pěny. Naneste olivový olej na ručníkem osušenou pokožku a můžete s klidem použít žiletku. Pokožku si nepodráždíte, naopak ji velmi intenzivně vyživíte.

Antibakteriální balzám. Pokud si chcete namíchat skutečně účinný balzám s antibakteriálními účinky, zkuste smíchat měsíčkovou mast s olivovým a tea tree olejem a levandulí. Kombinací účinných látek získáte naprosto přírodní léčivý přípravek na drobná poranění a jizvy.

Změkčovač kůžičky. Olivový olej krásně změkčuje kůži a to včetně té kolem nehtového lůžka. Před tím, než si začnete kůžičku zatlačovat, promasírujte ji důkladně olivovým olejem. Sekundárním efektem je taktéž vyživení celých nehtů, budou silnější, zdravější a rychleji porostou. Někteří profesionální kuchaři používají olivový olej nejen do pokrmů, ale také jako péči o ruce po náročném dni práce a ještě náročnějším úklidu za přítomnosti spousty chemických čistidel.

Pro extra suchou pokožku. Jedním z největších přínosů olivového oleje je hloubková a intenzivní hydratace. Pokud sázíte na přírodní léčbu, je olivový olej ideální pro ekzematickou nebo extrémně suchou pokožku.

Proti opruzeninám. Málo produktů je vhodných jak pro děti, tak pro dospělé. Olivový olej ovšem splňuje podmínky pro péči o nejjemnější a nejcitlivější pokožku a výborně se hodí také jako prevence proti dětským opruzeninám, ale i jako péče, když už vzniknou.

Na popraskanou kůži na chodidlech. Použijte olivový olej jako péči o chodidla poté, co si odstraňujete odumřelou kůži. Olej chodidla zjemní, hydratuje a předchází tak případnému popraskání kůže. Olivový olej můžete použít také jako pečující „masku“ – namažte si jím chodidla, navlečte bavlněné ponožky a nechejte přes noc působit.

Vyčistí štětce na makeup. Stejně, jako má olivový olej schopnost odlíčit, tak má schopnost odstranit zbytky makeupu ze štětců. Jejich čištění bychom měli provádět zhruba jedenkrát měsíčně, ideálně za pomoci čisticího prostředku složeného z dvou dílů antibakteriálního mýdla a jednoho dílu olivového oleje.

Máte pro olivový olej ještě i další využití? Už jste ho někdy vyzkoušeli při péči o tělo? A s jakými výsledky? Řekněte o tom ostatním na Mimibazaru, dejte tip na vlastní recepty! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie