Zobrazit přihlášovací formulář

Endosomální železo: Revoluční řešení nejen pro maminky

  • Publikováno:

Doba těhotenství a následné laktace přináší psychický i fyzický nápor na organismus maminky, který provází zvýšená potřeba stopových prvků a minerálů. Železo je jedním z nich. Přitom jde o klíčový prvek, který dodává mamince i plodu dostatek životně důležitého kyslíku. Železo se také podílí na energetickém metabolismu a řadě dalších důležitých biochemických procesů.

 

Anémie z nedostatku železa postihuje především ženy

Anémie z nedostatku železa se v našich podmínkách vyskytuje u 5 % mužů a 8–20 % žen. Právě ženy jsou anémii z nedostatku železa vystaveny mnohem častěji nejenom kvůli pravidelné menstruaci, ale také během těhotenství a kojení, kdy se doporučená denní dávka železa dvojnásobí na 30 mg za den.

Dodejme, že k nejčastějším příznakům nedostatku železa patří únava, snížená imunita, bušení srdce, poruchy koncentrace, zimomřivosti, lámavost nehtů, padání vlasů či syndrom neklidných nohou.

Dodávání železa do organismu ovšem není vždy snadné. Užívání přípravků s železem se vyznačuje závažnými nežádoucími účinky, které častou vedou k přerušení léčby. Jak tedy zajistit jeho optimální vstřebávání bez obvyklých vedlejších účinků?

Foto: www.pharmasuisse.cz

 

Problém s běžnými formami železa

Konvenční železité přípravky (dvojmocná železa) jsou dobře rozpustné ve vodě, což umožňuje jejich snadné vstřebávání. Bohužel, často mají vedlejší účinky jako nevolnost, zácpu nebo střevní potíže. Nevstřebané železo navíc negativně ovlivňuje střevní mikroflóru a může reagovat s jinými minerály či vitaminy.

Alternativou jsou trojmocná železa, která mají méně vedlejších účinků, ale jejich vstřebatelnost je nízká. Řešení přináší mikronizace (zmenšení částic) a enkapsulace (obalení jednotlivých částic), které zvyšují biologickou dostupnost železa.

 

Co je endosomální železo?

Endosomální železo je inovativní forma mikronizovaného enkapsulovaného železa, která využívá patentovanou technologii SunActive® Fe. Tento proces umožňuje:

  • Zmenšení železitých částic na velikost pod 1 µm

  • Ochranu železa pomocí obalu z maltodextrinu a lecitinu, který zabraňuje nevolnosti a železité pachuti; také brání opětovnému shlukování částic

  • Postupné uvolňování železa po dobu 6 hodin

Díky těmto vlastnostem je železo dobře vstřebáváno bez toxických vysokých koncentrací ve střevech. Na rozdíl od běžných forem železa, které jsou absorbovány přes enterocyty (buňky střevní stěny), mohou mikročástice endosomálního železa využívat také endocytózu – vstřebávání přes M buňky Peyerových plátů.

 

Proč je velikost částic důležitá?

Studie zaměřující se na porovnání vstřebávání mikronizovanách trojmocných želez ukazují, že železo s částicemi většími než 1 µm může zůstat zachyceno v M buňkách a dále se nevstřebává. Zatímco SunActive® Fe, jehož průměrná velikost částice je 0,3 µm, je absorbován až 4x lépe než železo sukromiální.

 

Výhody endosomálního železa SunActive® Fe

  • Lepší vstřebatelnost než jiná mikronizovaná železa
  • Žádné vedlejší účinky – nevolnost, zácpa, bolesti břicha, tmavé zabarvení stolice
  • Postupné uvolňování po dobu 6 hodin – bez toxické vysoké koncentrace
  • Efektivní absorpce přes M buňky – transportní mechanismus využívaný pouze mikročásticemi
  • Stabilita v trávicím traktu
  • Žádná železitá pachuť

Foto: www.pharmasuisse.cz

Shrnutí

Endosomální železo představuje revoluční přístup v doplňkovém užívání železa. SunActive® Fe, které se vyznačuje vysokou biologickou dostupností bez typických nežádoucích účinků, najdete v doplňku stravy FERROCENTO® forte C. Ten obsahuje 30 mg železa v jedné tabletě, což je doporučená denní dávka pro těhotné a kojící ženy.

Pokud hledáte železo, které vaše tělo skutečně využije, endosomální železo je tou správnou volbou!

 

FERROCENTO® forte C je k dostání na www.pharmasuisse.cz nebo ve vybraných lékárnách.

 

Železo ve stravě

Železo je v potravinách zastoupeno nejvíce v hovězím nebo jehněčím mase a dále ve vnitřnostech, hlavně játrech. Nachází se také v luštěninách, celozrnných obilovinách, ořeších a dále v listové zelenině. Forma železa, která je rostlinného původu se ovšem hůře vstřebává, proto je dobré ji kombinovat v potravě s masem a rybami, což zaručuje lepší vstřebávání. Z tohoto důvodu může docházet k nedostatku železa u vegetariánů, protože železo z rostlinné stravy nelze tak jednoduše využít. Horšímu vstřebávání napomáhá také konzumace sójových proteinů, černého čaje (polyfenoly) nebo kávy (kyselina chlorogenová). Naopak vitamin C pomáhá lepšímu vstřebávání železa.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie