Zobrazit přihlášovací formulář

Křivky jsou sexy

  • Publikováno:
Křivky jsou sexy

Světem modelingu hýbe nový trend. Ve fotografických kampaních, na obálkách časopisů i v reklamách se stále častěji objevují takzvané plus size modelky. Tedy modelky, jejichž míry zdaleka nejsou 90 – 60 – 90. Plné tvary začal již zhruba před třemi lety naplno podporovat a propagovat časopis Vogue, který se tímto odkazuje na zlatou holywoodskou éru z 60. let minulého století a tehdejší ideály krásy.

Módní průmysl začal kopírovat většinovou populaci. Stále více značek vyrábí své oblečení ve velikostech 42 a větších a zdaleka ho nezastrkují do zadních regálů. Naopak, pro některé značky je oblečení „větších“ velikostí hlavním tahákem. Velikosti nad 42 začaly vyrábět také návrháři jako Donna Karan, Michael Kors, Robert Cavalli, nebo módní domy Chanel, Fendi, Dolce&Gabbana, Armani, Oscar de le Renta, Valentino atd.

Z modelek, které jsou pyšné na své sexy křivky, se staly celebrity, pracují především pro velké značky v USA a Velké Británii. Velmi žádané jsou také pro výrobce spodního prádla, kteří chtějí mít v základní konfekci velikosti košíčků až po H.

Stále častěji se ale ozývají hlasy – proč tyto modelky nazývat plus size? Vždyť jsou přece normální!

 

""

 

Jak by měla plus size modelka vypadat?

Ať si o plus size modelingu myslíme cokoliv, jsou na modelky tohoto typu kladeny nároky stejně přísně, jako na jejich vyzáblejší kolegyně. Bookeři modelingových agentur formulovali své požadavky jasně. Modelka plus size musí mít odpovídající výšku (nad 172 cm), být pevná (takže nevadí špíčky, ale pokročilá celulitida), mít dobrou pleť, zuby i vlasy. Tedy co nejméně čehokoliv, co by se muselo maskovat. A samozřejmě i tady platí vágní požadavek „být něčím zajímavá“.

Konfekční velikost plus size modelky by neměla přesahovat XL, resp. 12 – 16 US, 14 – 18 UK nebo 44.

Co je vlastně zdravé?

Modelky nereprezentují ideál krásy, ale snaží se ho vytvářet. Módní domy tak udávají ve společnosti standardy, co je momentálně ve vzhledu žádoucí, a co ne. Teď se tedy dostala k veřejnosti zpráva, že móda začala respektovat přirozenější vzhled.

Stále panují jisté ustálené představy o tom, jak modelky žijí, vypadají a jak se stravují. Když si představíme „klasickou“ modelku heroinového vzhledu, která se živí v mléce namočenou vatou, rozhodně nám tento ideál krásy přijde nezdravý. Stejně tak ale plus size modelky, které si nemusí hlídat, co jí, a jejich váha je vlastně výhodou, nedávají úplně nejlepší příklad. To ale mluvíme o extrémech, pravda bude někde uprostřed.

Všechny typy modelek by si neměly jen hlídat váhu, ale proporce. Úplně jinak vypadá 50 kg podvyživených a 50 kg vysportovaných. Stejně tak i stokilová slečna může být pevná a zdravá, ale stejně tak i neforemná a povislá.

Všechno má své meze

Stejně tak jako propagace extrémní štíhlosti, není vhodná ani propagace obezity. Renomované módní značky si vybírají mezi plus size modelkami pečlivě tak, aby jejich vzhled nenaváděl k přílišné tloušťce. Není pravděpodobné, že by plus size modelky vystrnadily z mol současné chlapecké typy. Módní průmysl se stal benevolentnějším, za ideály krásy už se zdaleka nepovažuje jeden typ postavy. Nicméně poselství, které by měl přinášet trend plus size modelek, je: „Je jedno, jak vypadáte. Když jste zdravé, jste krásné všechny.“ Křivky jsou sexy, obezita ani podvyživenost ne.

Co říkáte na plus size modelky? Je to jenom bublina a modeling začaly konečně dělat ženy „normálních“ tvarů? Zaregistrovali jste v obchodech větší výběr oblečení ve velikostech 42+?

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Clairess 19. 10. 2015, 16:01
Někdy je dobré bojovat proti cliché..ale možná tu vydržela tak dlouho z nějakého důvodu? To, že je velká část populace třeba v USA (a neméně v ČR) obézní, je smutný fakt a je to stejně dekadentní jako modelky, které kvůli své vyzáblosti sotva stojí na nohou... Některé ty dámy na stránkách "plus size" trumfnou i barokní sochy.. Z extrému do extrému, jedno "lepší" než druhé.
Lenicka6 10. 6. 2015, 23:21
(Y)

Kategorie