Zobrazit přihlášovací formulář

Zimní péče o pleť

  • Publikováno:
Zimní péče o pleť

Nezvykle teplé počasí nám trochu ztěžuje adaptovat se na to, že jsme vlastně uprostřed zimy. Nečekejte, až nasněží a teploty venku se dostanou pod únosnou hranici. Jakmile si musíme na svetr obléct bundu nebo kabát, když jdeme ven, je také načase začít se starat o pokožku těla jinak než dosud. Nízká vlhkost, studený vítr, sníh a mráz jsou na spadnutí, a nic z toho naší pokožce neprospívá.

Zvyknout si na typ zimy, které prožíváme v posledních letech, není zas až tak těžké – sníh se drží pouze chvíli a teploty málokdy dosáhnou hlouběji pod bod mrazu. Změna klimatu je ovšem tak jako tak patrná, a je třeba změnit návyky v péči o pleť, která s příchodem zimy trpí, ať je zima jakkoliv mírná.

S rukavicemi nečekejte na sníh

Chránit namáhanou kůži na dlaních předtím, než vzniknou škody, je mnohem efektivnější, než se snažit suchou, popraskanou a jinak poškozenou pokožku zase dát dohromady. Proto – noste rukavice, jakmile se venku ochladí. Také používejte krém na ruce minimálně dvakrát denně, ráno před odchodem ven, a večer, po sprše nebo koupeli.

Nesundávejte sluneční brýle

Sluneční brýle si neprávem získaly pověst letního doplňku. Vždyť chrání před sluncem, ne teplem. A slunce umí být v zimě pěkně štiplavé. Zvlášť, pokud se odráží od jiskřivého sněhu. Všichni víme, že mžourání nám způsobuje vrásky, tak proč se tvářit, že v zimě proti slunci chránit nepotřebujeme? Oční okolí je navíc velmi citlivé, takže se vyhnete podráždění a tmavnutí kruhů pod očima.

Multitasking v péči o chodidla    

V létě nosíme žabky, otevřené sandálky a chodíme naboso, proto se našim chodidlům dostává o poznání víc péče. V zimě, když se naboso vyskytneme maximálně v koupelně, chodidla často zanedbáváme. A přitom dostávají zabrat stejně, ne-li více. Chodíte do posilovny? Nebo kamkoliv jinam cvičit? Naneste na chodidla před cvičením tenkou vrstvu vazelíny. A dále pokračujte v rutině, ponožky, tenisky a do toho. Taková malinká změna zajistí, že vaše chodidla budou hydratovaná, předejdete také případné tvorbě puchýřů.

Jezte více tuku

Toho zdravého, samozřejmě. Ryby, olivový olej, avokádo, ořechy, sýry a podobně vám zajistí potřebný zvýšený přísun tuku. Nízkotučná dieta v zimě může způsobovat problémy se suchou pletí, kterou není třeba „promastit“ jenom zvenku, ale také zevnitř.

Balzám na rty je základ

A v zimě je doopravdy dobré ho nevybírat podle chuti, vůně nebo barevného obalu. V zimě bychom se měli zaměřit spíše na jeho hutnost a SPF (ochranný faktor). Zimní paprsky jsou totiž mnohem agresivnější, než by se nám mohlo zdát.

Nezanedbávejte lokty a kolena

Místa, která mají méně přirozené mastnoty, jsou logicky méně chráněná před nepříznivými vlivy okolí. Proto je třeba se o ně také důkladněji starat, zvlášť když venku promrznete. V péči o tyto partie byste si přes zimu neměli vystačit jenom obyčejným tělovým mlékem, ale bylo by dobré sáhnout po speciálních přípravcích na suchou pokožku.

V zimě se může vlivem působení chladu a nedostatečnému prokrvení zhoršit například celulitida nebo stav pokožky hlavy – i když o nich během roku nevíte, mnoho lidí v zimě začíná trpět na lupy. Péče o tělo je proto v zimě velmi důležitá, nepodceňujte pitný režim, nezanedbávejte se, udržujte se v teple a pomáhejte pokožce, jak to jen jde.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie