Zobrazit přihlášovací formulář

6 mýtů o mytí vlasů

  • Publikováno:
6 mýtů o mytí vlasů

Pravděpodobně si své vlastní vlasy myjete už dekády, není pravda? I v rámci této naprosto automatizované činnosti se jednou za čas objeví nový trend, ať už je to mytí vlasů naruby, metoda No Poo nebo třeba různé přírodní náhražky kosmetické péče. Stejně, jako trendy, objevují a drží se této obyčejné činnosti i některé mýty, a tak se najednou z něčeho, nad čím nikdy nikdo příliš nepřemýšlel, stala doslova věda.

Najednou nejde jen o to odmastit si vlasy, ale vybrat si ten správný produkt oplachové i bezoplachové péče, ideální pro náš typ vlasů i vlasové pokožky, je třeba se starat o zdravou následnou úpravu, protože i vlasy jsou přece naše vizitka. Velkou roli samozřejmě hraje to, že trh se speciálními přípravky je byznys jako každý jiný. Co je ale o mytí hlavy doopravdy dobré vědět?

Mýtus č. 1: Vlasy bychom si měli mýt každý den

I když se to zdá překvapivé, tomuto věří stále hodně lidí. Mastí se vám vlasy, a proto si je myjete každý den? Je to naopak, vlasy si myjete každá den, a proto se vám mastí. Šampóny vlasy vysušují a vysušují i pokožku hlavy, na níž se tenký film mastnoty tvoří jako přirozená ochrana. Čím intenzivněji ji odstraňujete častým mytím, tím více nutíte mazové žlázy k ochraně kořínků a tedy i produkci mazu.

Mýtus č. 2: Mytí vlasů způsobuje jejich vypadávání

Při mytí vlasů se může zdát, že vám vypadává půlka hlavy. Ale není to pravda – pokud nosíte vlasy v gumičce, máte je silně natužené nebo jinak upravené (a to v den, kdy si hlavu potřebujete umýt, už většinou máte), zabráníte tak vlasům v přirozeném vypadávání, takže si to všechno vynahradí právě při mytí. Normální je, že vám vypadne 50 – 150 vlasů denně, což (zvlášť u delších) může najednou vypadat skoro jako materiál na paruku. Takže kartáčujte si vlasy pravidelně a vypadaných vlasů se při mytí nebojte.

Mýtus č. 3: Vlasy bychom si měli mýt dvakrát za sebou

Jak je ostatně napsáno na skoro každé lahvičce šampónu v instrukcích. I když se bohatá pěna vytvoří většinou až při druhém mytí, je to právě ona, která vysušuje vlasové délky a konečky. Dvakrát si vlasy myjte pouze v případech, že je máte plné bezoplachových produktů, například suchého šampónu, laku na vlasy a podobně.

Mýtus č. 4: Po kondicionéru vlasy zplihno

 Pravda je taková, že na trhu je doopravdy mnoho druhů, typů, značek a složení (nejen) kondicionérů. A zdaleka ne všechny mají stejné negativní nebo pozitivní účinky. Nezbývá, než ten nejvhodnější hledat. Pokud máte pocit, že po kondicionéru vaše vlasy plihnou, zkuste vyzkoušet takové, které zapadají do řady produktů pro umocnění objemu.

Mýtus č. 5: Pro nejlepší efekt bychom měli používat vlasové produkty jedné značky, jedné řady

Toto je mýtus, který vydatně podporují samozřejmě samotné značky, které deklarují, že pokud použijete výrobek jiného typu, za výsledek neručí. To je samozřejmě nesmysl. Klidně můžete používat šampón pečující o barvu a po něm kondicionér pro dodání objemu a lak na lesk! Pro vlnité vlasy je zase výborná kombinace zjemňujícího šampónu a vyživujícího kondicionéru. Vy sami nejlépe víte, co vaše vlasy potřebují, udělejte si koktejl péče na míru.

Mýtus č. 6: Nejdřív šampón, potom kondicionér

Už jste slyšeli o mytí vlasů naruby? Speciálně pokud chcete dodat vlasům objem, měli byste si o této metodě zjistit více. Použitím nejdříve kondicionéru a až následně šampónu zajistíte, že na vlasech nezůstanou neopláchnuté zbytky těžkého kondicionéru. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Zrušený účet 3. 1. 2016, 19:25
Vysvetlete mi nekdo bod 6 *-) jelikoz sampon kutikulu otvira a kondicioner zavira, tak si to neumim oduvodnit, proc menit poradi... stejna volovina, jako davat na vlasy majonezu, kecup, vejce a podobny +o( 8o|
dluhoschci 1. 1. 2016, 12:18
Bod 6. jsem vyzkoušela omylem při mytí vlasů dceři a zůstala jsem u toho. Opravdu jsou vlasy jiné lepší při použití nejprve kondicionéru a pak šamponu (Y)

Kategorie