Zobrazit přihlášovací formulář

Potřebujete energii… hned?

  • Publikováno:
Potřebujete energii… hned?

Znáte to, ne každý den jste plní elánu a věci vám jdou od ruky rychleji, než jste si je plánovali. To, kolik máme přes den energie, ovlivňuje celá řada faktorů, od nekvalitního spánku po teplotu v místnosti, jídlo, pitný režim, emocionální rozpoložení a tak dále. Někdy se vás ale okolnosti prostě neptají, jak se cítíte, jestli máte dost síly na to, všechny úkoly zvládnout. Jak si dodat trošku instantní energie, aniž bychom museli sáhnout po chemii?

Nedá se nic dělat, dobití baterek vždycky vyžaduje čas, aspoň pár minut. Je ale lepší si těch pár minut vyšetřit, než celý den jen neefektivně přežívat. Co všechno může tělu pomoct, aby fungovalo lépe?

Kyslík. I když máte pocit, že vám hlava prostě nefunguje, tělo má spoustu mechanismů, jak udržet pro mozek stálé prostředí. V některých případech tak musí, aby mozku zajistilo dostatečný přísun nezbytného množství kyslíku, trošku ošidit svaly. A tak může vzniknout celková psychická i fyzická únava, svaly jsou nedostatečné zásobené a mozek vynakládá nadbytečnou energii na jejich koordinaci a fungování.

  • Otevřete si okno. Pokud to jenom trošku jde, zajistěte si co největší přísun čerstvého vzduchu.
  • Jděte se projít. Aspoň pětiminutová ostrá chůze doplní kyslíkový deficit, roztáhnou se vám plíce, rozproudí krev, aktivizují svaly a tělo začne fungovat lépe.
  • Žvýkejte. I když žvýkání žvýkačky možná není nejlepší pro vaše zažívání, může pomoct s okysličováním a napomáhá soustředění.

Světlo. Sluneční záření má přímý vliv na produkci vitaminu D, který je nejen důležitý pro pevnost kostí, ale má přímý vliv také na imunitu, svaly, srdce a mozek. Také je nazýván vitaminem dobré nálady, takže je to rozhodně něco, co pro energii prostě potřebujeme. V pošmourných a zamračených dnech je možné UV záření dostat prostřednictvím návštěvy solária, ale ty by měly být uskutečňovány doopravdy s rozumem. Hned po probuzení roztáhněte závěsy, nastavte tvář a kůži slunci. Ráno vám světlo mimo jiné pomůže přestat produkovat melatonin, hormon spánku.

Smích. Zastavte se na chvíli, pusťte si oblíbené vtipné video, najděte nové, zavolejte kamarádovi, se kterým se vždycky posmějete, zlepšete si náladu. Při smíchu vyplavuje mozek do těla endorfiny, které vám přimějí cítit se více probuzení.  

Vůně. Některé vůně jsou silné stimulátory mozkové aktivity. Jedním z nejsilnějších je kupodivu rozmarýn, ideálně ve formě vonného oleje. Prakticky stejnou sílu má na naši aktivitu vliv vůně máty, respektive cokoliv její příměsí. Zkuste balzám na rty, krém na ruce, cokoliv, co byste měli neustále „pod nosem“. Výborné jsou také citrusové vůně.

Káva a spánek. Ano, dohromady. O tom, že dvacetiminutové „klimbání“ (i když úplně neusnete) má extrémní vliv na výkonnost, pravděpodobně víte. Zajímavostí je, že když o deset minut přetáhnete a protáhnete svůj odpočinek na půlhodinu, můžete se probudit se stavem podobným kocovině a neodbytnou touhou ve spánku pokračovat. Kofein začíná v těle působit zhruba 20 minut po jeho požití. Takže ideální kombinace? Dejte si silné espresso, na dvacet minut si lehněte, a po probuzení ucítíte nejen osvěžující účinky krátkého spánku, ale taky příval energie způsobený kofeinem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie