Zobrazit přihlášovací formulář

Peroxid nejen pro blondýny

  • Publikováno:
Peroxid nejen pro blondýny

Alternativ různých chemických prostředků pro zdraví, krásu, domácnost a úklid existuje celá řada, ale máloco je tak univerzální, jako peroxid vodíku. Z našich domácností pomalu mizí, ale je to velká škoda. Zdaleka ho není třeba využívat pouze jako dezinfekci nebo krutý a nešetrný odbarvovač vlasů, pomocí peroxidu vodíku totiž vyřešíte nejen spoustu běžného úklidu, nejeden zdravotní neduh nebo zkrášlovacích procedur, ale například také vaše zelenina vydrží déle čerstvá.

Klíčovou věcí pro využití peroxidu vodíku je jeho koncentrace. Ale jelikož nepotřebujeme peroxid pro technické účely ani jako raketové palivo, bude nám stačit jeho 3% roztok (maximálně 6%, ale ten se využívá především pro kosmetické účely). I takto volně dostupné antiseptikum je ale žíravina, takže pozor! Peroxid vodíku by neměl přijít do kontaktu s očima ani s oblastí kolem nosu, nesmí se užívat vnitřně, proto (i když se může při bolesti v krku kloktat) ho nikdy nepolykejte a nenechávejte v dosahu dětí. A rozhodně ho držte dál od otevřeného ohně i přímého slunečního svitu.

Peroxid vodíku vám často může předepsat lékař. Je totiž antimikrobiální, fungicidní, dezinfekční, zastavuje krvácení u menších povrchových ran (odřeniny), doporučují ho také stomatologové na zmírnění bolesti zubů a odstranění zápachu z úst, je součástí lokálních léků na akné. Krom toho si díky peroxidu vodíku můžete připravit domácí klystýr (někteří lékaři jej ale nedoporučují, protože může vést k poškození střevní sliznice) nebo výplach pochvy při kvasinkových infekcích.

Pro všechny následující návody používáme 3% roztok peroxidu vodíku.

Zdraví:

  • Bolest zubů. Peroxid zničí vše, co způsobuje infekci. Vyplachujte si ústa, podržte jednu polévkovou lžíci peroxidu v ústech pár minut, opakujte několikrát denně.
  • Bolest v krku. Smíchejte peroxid s vodou v poměru 1:6 (resp. 1:3-9) a kloktejte při bolestech v krku. Nepolykejte! Nedoporučuje se pro děti.
  • Plísně na nohou. Smíchejte peroxid 1:1 s vodou a směsí potírejte chodidla, především nehty. Nechte zaschnout.
  • Infekce. Peroxid zabíjí všechny původce infekcí, proto je skvělý jako antiseptikum na odřeniny a drobná poranění.
  • Záněty dutin. Jak krku, tak nosu – nosní sprej si vyrobíte smícháním peroxidu a nechlórované vody v poměru 1:15.  

Krása:

  • Detoxikační koupel. Přidejte do koupele zhruba 1.5l peroxidu a máčejte se v ní zhruba půl hodiny.               
  • Zubní pasta. Vytvořte pastu z jedlé sody a peroxidu vodíku, vyčistěte si jí zuby. Nejen, že vám vydezinfikuje zubní kartáček, ale zuby budou také bělejší.
  • Čištění zubního kartáčku. Protože peroxid je také účinná dezinfekce, proto do něj občas namočte kartáček a klidně si vyčistěte i zuby, není třeba oplachovat.
  • Bělení zubů. Můžete peroxid používat jako ústní vodu. Opět ale pozor – nepolykejte!
  • Kontaktní čočky. Peroxid ničí všechny organické látky, které se na povrchu čoček během nošení usazují. Pokud máte citlivé oči, používání čistého peroxidu jako dezinfekce na čočky by vám mělo pomoct proti jejich podráždění.
  • Zesvětlení a přidání lesku vlasům. Na klasické zesvětlování se používá koncentrovanější roztok, když ale do rozprašovače nalijete 3% roztok peroxidu s vodou v poměru 1:1 a vlasy vysušené ručníkem jím nastříkáte, i blond vlasy dostanou nádherný lesk bez změny barvy. Peroxid nemusíte oplachovat, na světle a vzduchu se rozloží na obyčejnou vodu a kyslík.

Domácnost:

  • Praní. Do várky bílého prádla přilijte pohárek peroxidu. Krom toho, že zničí bakterie, prádlo vybělí.
  • Bělení prádla. Například na zažloutlé skvrny od potu a deodorantu funguje peroxid výborně. Nalijte ho přímo na místo, nechte chvíli působit a prádlo vyperte. Nepoužívejte na jiné než bílé prádlo!
  • Odstraňování skvrn (i od krve). Peroxid funguje výborně na čerstvé skvrny od krve. Nalijte ho přímo na skvrnu, nechte působit, poté opláchněte studenou vodou a vyperte. Na odstranění skvrn z jiných povrchů (např. koberce) smíchejte lžičku peroxidu s troškou negelové zubní pasty. Měkkým hadříkem zapracujte do skvrny, opláchněte. Skvrna zmizí, ať už byla od čehokoliv.
  • Dezinfekce myčky nádobí. Do klasického mytí přidejte 50 ml peroxidu.  
  • Dezinfekce prkýnek na krájení. Obyčejně je nastříkejte peroxidem. Ten je vydezinfikuje a odpaří se.
  • Čištění vodního kamene, plísní. V koupelně, v kuchyni, kdekoliv se objeví usazeniny vodního kamene. Postříkejte peroxidem a vydrhněte kartáčem. Pro vyšší účinnost si na pomoc vezměte ještě i jedlou sodu, kterou peroxidem pořádně provlhčíte. Pastou potom usazeniny vydrhněte a opláchněte.
  • Čištění zeleniny. Do dřezu (nebo hrnce) plného studené vody nalijte asi 50 ml peroxidu vodíku. Namočte do ní salát nebo okurky, rajčata, papriky… cokoliv potřebujete zbavit bakterií i chemikálií, a nechte působit 20 – 30 minut. Nechte zeleninu volně uschnout a zchlaďte ji. Vydrží déle čerstvá a z jejího povrchu zmizí chemikálie a všechny další škodlivé látky.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Vendulína.P 23. 1. 2016, 20:49
Zajimave rady. Vyzkousim (Y)
barbinecka37 23. 1. 2016, 17:36
(Y)

Kategorie